Jan Vacek
23. října 2020 • 05:00

Zloba na sudího, Krejčí v problémech i žolík Hložek. Co ukázala Sparta?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
42
  • Radost fotbalistů Sparty o vyrovnávací brance proti LilleRadost fotbalistů Sparty o vyrovnávací brance proti LilleFOTO: Pavel Mazáč / Sport

    Přes devadesát minut fárali jako koně, rvali se s vyspělejším a zdatnějším soupeřem i nepřízní rozhodčího. První misi po návratu do Evropy ale fotbalisté Sparty k bodovému zisku nedotáhli. Ačkoli i v oslabení dokázali vyrovnat, nakonec především díky hattricku Yusufa Yaziciho podlehli Lille 1:4. Podívejte se, co všechno zápas ukázal.

  • Krejčího pokažený večer

    Byl ve složité pozici, o tom vůbec žádná. Ladislav Krejčí mladší nastoupil na pozici stopera, kterou stále nemá úplně zakořeněnou v krvi. Vzhledem k okolnostem se navíc musel postavit na pravou stranu, čili hrál přes nohu. To ale nemůže být dostatečná omluva pro hodně neurovnaný výkon. Původem záložník měl od úvodních vteřin velké problémy se zachytáváním náběhů rychlonohých útočníků Lille, mimořádně nepovedený večer zakončil červenou kartou už ve 23. minutě, která srazila naděje Sparty ještě níž. „V deseti to bylo výrazně složitější,“ věděl trenér Václav Kotal.

    Spartťanský pbránce Ladislav Krejčí mladší dostal proti Lille červenou kartuFoto Reuters

  • Pavelka v debutu zaujal

    První dvě minutky se rozkoukával a nakupil několik chyb, postupem času se ale do zápasu dostal a byl jednou z nejvýraznějších tváří Sparty. Zkušený reprezentant David Pavelka v prvním ostrém testu po přestupu z Kasimpasy rozhodně nezklamal. Naopak, svým výkonem naznačil, že může být pro Spartu opravdu zásadní posilou. Z vysokého standardu neslevil ani v momentě, kdy se nouzově musel zatáhnout na pozici stopera. „Když jdete do deseti, tak zkušenost Pavelky, ale i Trávníka a Dočkala, pomohla. Chtěli jsme se přesouvat podle těžiště hry. Když jsme získali balon, dařilo se nám dostávat i do protiútoku,“ zdůraznil Kotal.

    David Pavelka odehrál po návratu do Sparty první utkání v Evropské lize proti LilleFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Obrozený Lischka

    Úvodem sezony se protrápil. Kupil individuální chyby, viditelně si vůbec nevěřil. I proto panoval velký otazník nad tím, v jakém světle se David Lischka ukáže v těžké konfrontaci s Lille. Mladý stoper ale náročnou úlohu zvládl nad očekávání dobře, patřil k nejlepším hráčům Sparty na place. Od prvních minut byl jistý v defenzivní práci, zvládal osobní souboje a osvědčil velmi dobrou poziční hru. Nebál se ani konstruktivní rozehrávky, především v úvodních minutách držel obrannou linii svého týmu. Že by náznak lepších zítřků?

    Zklamaný sparťanský obránce David Lischka (vpravo) během utkání Evropské ligy proti LilleFoto Martin Sekanina

  • Hložek jako žolík

    Bylo to velké překvapení pro všechny fanoušky Sparty, když 75 minut před výkopem zjistili, že Adam Hložek chybí v základní sestavě a začne jen jako náhradník. „Adam deset dní netrénoval. Naskočil dva dny před zápasem,“ osvětlil Kotal vynucené rozhodnutí. Nejzářivější současný talent českého fotbalu poslal do akce na druhý poločas, Hložek potřeboval jen několik desítek vteřin na hřišti, aby připravil gól pro Bořka Dočkala. Ačkoli i on měl hodně těžkou přípravu na zápas, znovu jen potvrdil, že roste v hráče evropského formátu.

    Radost fotbalistů Sparty o vyrovnávací brance proti LilleFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Sudí jako terč zloby

    Sparta v oslabení nestačila na Lille, Liberec naopak překvapil Gent
    Video se připravuje ...

    Pořádně zlou krev mezi hráči Sparty způsobil chorvatský rozhodčí Duje Strukan. Ladislava Krejčího mladšího vyloučil po právu, stejně tak měl ale naložit krátce před koncem prvního poločasu i s hostujícím stoperem Svenem Botmanem. Ten totiž evidentně fauloval unikajícího Davida Pavelku, přičemž už měl ale žlutou kartu. Sudí nechal výhodu, k zákroku se pak ale nevrátil. Krátce poté navíc po faulu na Andrease Vindheima nejprve ukázal na penaltu, aby následně zákrok vytáhl mimo pokutové území. „Nebyla to jedna chyba, která ovlivní zápas, ale kupilo se to. Všechny byly navíc v náš neprospěch. Člověk to řešit musí. Víme, že je potřeba dál hrát a soustředit se, na druhou stranu musíte také trochu dostat pod tlak rozhodčího, aby cítil, že něco není na hřišti v pořádku,“ zlobil se Dočkal.

    Ladislav Krejčí mladší dostal v utkání Sparty proti Lille červenou kartuFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
42

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud