Jakub Dvořák
31. října 2020 • 15:00

Proč Sparta nestíhá v Evropě? Chybí praxe, opory i forma lídrů

Vstoupit do diskuse
21
  • Video se připravuje ...

    Zřejmě si představovali radostnější comeback do Evropy. Dva zápasy, nula bodů a skóre 1:7. Taková je vizitka Sparty v aktuálním ročníku Evropské ligy. „Bylo to pro nás další setkání se špičkovým fotbalem a skončilo to stejným rozdílem jako s Lille. To znamená porážkou o tři góly, těžce kousal trenér Kotal další příděl. Deník Sport hledal příčiny toho, co letenskou družinu v boji se zahraničními celky sráží.

  • Lídři bez formy

    V české lize tým vytáhlo trio Lukáš Juliš, Adam Hložek, Bořek Dočkal až na samotný vrchol FORTUNA:LIGY. V dosavadních šesti zápasech vstřelili 13 branek, což je 65 % z celkových 20. Jenže v Evropské lize se sehraná trojka zatím nepotkala spolu na trávníku. Hložek naskočil proti Lille až ve druhém poločase místo Juliše a připravil vyrovnávací trefu Dočkalovi. Na San Siru zase mladý talent scházel kvůli zranění. A Dočkal se s nejlepším ligovým střelcem trápili. Nepomohli jim ani jiní. Například Ladislav Krejčí I od letního návratu z Itálie hledá formu. V Miláně navíc naskočil po nemoci, když úvodní duel s Lille vynechal. Soužil se. I proto jeho a Juliše po hodině hry Václav Kotal vyměnil za Davida Moberga Karlssona a Libora Kozáka.

    13 - Tolik branek v české lize vstřelila trojice Lukáš Juliš, Adam Hložek a Bořek Dočkal. Dělá to 65 % z celkových 20. V Evropě je falešný trojzubec na jedné trefě.

    AC Milán - Sparta 3:0. Letenští neměli nárok a na první body v EL stále čekají
    Video se připravuje ...

  • Absence opor

    Co zdobilo Pražany po převzetí moci Václavem Kotalem? Pevná defenziva. Stopeři Lukáš Štetina, Ondřej Čelůstka a Dávid Hancko měli představovat v zadních řadách opěrku, která pomůže ostatním v nesnázích. Navíc měla evropské parametry. Jenže sotva se nový ročník rozehrál, obrana se sesypala. Hancko laboruje s podkolenní šlachou, vrátit by se měl nejdřív za pár týdnů. Štetina s poraněným zkříženým vazem v koleni zůstane mimo minimálně do jara. Je logické, že když musí díru v obraně lepit nerozehraný David Lischka či záložníci Ladislav Krejčí s Davidem Pavelkou, na výkonech týmu se to projeví. Těsně před šlágrem navíc Sparta přišla i o Adama Hložka, jenž například doma s Lille částečně mdlou hru oživil.

    Sparta pod Kotalem
    se Štetinou a Hanckem   bez nich
    11 soutěžní zápasy 7
    9 – 2 – 0 bilance 5 – 0 – 2
    7 inkasované branky 12
    5 čistá konta 1

     

    Lukáš Štětina a Dávid Hancko pod Kotalem výrazně ožili Lukáš Štětina a Dávid Hancko pod Kotalem výrazně ožiliFoto koláž iSport.cz

  • Nízká kvalita

    Před týdnem si proti Lille vybrali slabou chvilku Ladislav Krejčí II a následně i Matěj Hanousek. Ve čtvrtek je na San Siru napodobil obřím kiksem David Lischka. Milánu připravil úvodní branku zápasu a hloupě stáhl Zlatana Ibrahimovice v pokutovém území, za což domácí kopali penaltu. Dvě fatální chyby, které se v Evropě neodpouštějí. Navíc krátce po sobě. Ve čtvrtek večer se Kotalovi dost možná ukázalo, že s některými hráči nemůže v Evropě pomýšlet na úspěchy. Co jim v Česku stačí na Příbram či Brno, z nich za hranicemi dělá pouhé komparzisty. Rozdíly v rychlosti myšlení, konání a technické kvalitě mezi „rossoneri“ a Letenskými byly do očí bijící. V případě levonohého stopera je to navíc již několikátá kolosální hrubka.

    Trenér Sparty VÁCLAV KOTAL po zápase: „Jestliže chcete hrát na této úrovni, nemůžete udělat podobné chyby. Musíte se zeptat hráčů, proč ty chyby dělají. Já pro to vysvětlení nemám.“

    Sparta v oslabení nestačila na Lille, Liberec naopak překvapil Gent
    Video se připravuje ...

  • Opuštění tříbekovky

    I přes dvě nakládačky je fér přiznat, že oproti loňskému podzimu se obrana výrazně zlepšila. Expert na defenzivu Václav Kotal od léta vtloukal do hráčů systém 3 – 5 – 2. Tedy rozestavení, s nímž rudí drancovali Evropu v ročníku 2015/16. Tehdy pod taktovkou Zdeňka Ščasného vypráskali APOEL, Krasnodar či Lazio. Kouč se však v 5. kole s Příbramí vrátil ke klasické čtyřce vzadu a začaly se objevovat potíže. Především doma s Jabloncem. Sparta s trojicí vzadu suverénně ovládla první půli, po přechodu na čtyři obránce v té druhé málem nechala Severočechy vyrovnat. U čtyřky zůstal Kotal i pro Evropskou ligu. Ne však z taktických důvodů, ale z omezené nabídky středních obránců. Za týden proti Celtiku by to však mohla být jedna z variant.

    FC Janov - Posledním klubem, který dokázal porazit AC Milán, byl v březnu FC Janov. Tehdy proti „rossoneri“ nastoupil v rozestavení se třemi stopery.

    iSport podcast: Na co má Sparta v Evropě? Bude hrát jinak než české lize?
    Video se připravuje ...

  • Chybí praxe z ligy

    Poslední ligový duel odehrála Sparta 3. října doma s Jabloncem. FORTUNA:LIGA byla poté přerušena, přišla reprezentační přestávka a pak ostrý start v Evropě. Zatímco Milán v říjnu mimo Evropskou ligu odehrál tři soutěžní zápasy, Letenští pouze jeden. Je jasné, že provozní teplota musí být rozdílná. „Sehranost a vyhranost hráčů je pro nás velký problém. Nejvíc jim chybí herní praxe. Když jsem viděl zápasy AC, jsou hodně důrazní. V takových momentech musíte rychle pracovat s míčem. A jestliže nemáte zápasovou praxi, dohnat to na tréninku a nastavit zápasovou úroveň je velmi složité,“ postěžoval si Kotal před čtvrtečním zápasem.

    Počet ligových zápasů v říjnu

    AC Milán: 3

    Lille: 3

    Celtic: 3

    Sparta: 1

    SESTŘIH: Sparta - Jablonec 2:1. Hložek skóroval i nahrával, v akci byl VAR
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
21

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud