Jan Podroužek
20. února 2021 • 12:20

Přikázání Slavie: doma neinkasovat. Jak (ne)funguje pravidlo o gólu venku

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Arséne Wenger nebo José Mourinho by Jindřichu Trpišovskému moc rádi pomohli. Taky si k tomu udělali před dvěma lety pod plachtou UEFA kongres. Jedno z hlavních témat? Význam gólu na hřišti soupeře. Zatím bez výsledku. Slávistický trenér si musí pomoct sám a používá k tomu přísnou taktiku, která ho i proti silnému Leicesteru drží ve hře o postup do osmifinále Evropské ligy. Kdy a proč pravidlo vzniklo a co je v současnosti největší problém? V zamčené části článku si připomeňte výsledky Slavie, kdy pod koučem Trpišovským v Evropě začínala doma, najdete v ní i pohled Jana Podroužka.



Už pětkrát čelil Jindřich Trpišovský ve Slavii ošemetnému losu – nepříjemný soupeř, bitva skoro o všechno a první utkání vyřazovací části evropských pohárů v domácích kulisách. Dostat v tak vyrovnaných duelech na vlastním stadionu gól, šance na celkový postup se zkřiví.

Když se to „sešívaným“ stalo, neuspěli. Ve třetím předkole Ligy mistrů 2018/2019 s Dynamem Kyjev 1:1, prohra v odvetě 0:2. A ve čtvrtfinále Evropské ligy s Chelsea v té samé sezoně – doma 0:1 a venku už to prostě se slavným soupeřem nešlo i vinou slabého začátku dohnat.

Zato remízu 0:0 s Genkem z jara 2018 proměnila v postup a podobně nadějně se vyvíjela i bezbranková plichta v play off Ligy mistrů loni s Midtjyllandem. Dobře šlapající scénář a vedení 1:0 ale Slavia nakonec neudržela, nástup domácích v cestě za drtivým obratem nedokázala zastavit.

„Jsem přesvědčený, že první zápas play off je vždycky složitější pro domácí tým, protože gól na hřišti soupeře prostě dělá hodně. Domácí týmy nechtějí inkasovat, hrají trochu opatrněji, oťukávají se se soupeřem,“ vyjmenovává Jindřich Trpišovský složitost situace.

Tohle pravidlo bylo zavedeno v roce 1965 nejdřív v Poháru vítězů pohárů, než se rozšířilo do dalších soutěží. Mělo povzbuzovat hostující celky k větší aktivitě, ale přineslo taky vedlejší efekt – domácí dostali strach inkasovat na vlastním stadionu. Jak o tom mluvil Trpišovský po čtvrtečním utkání.

Na zápase Slavie byl i Prymula. Pár hodin předtím vyzýval k tvrdému lockdownu
Video se připravuje ...

„To pravidlo je zastaralé. Bylo vytvořeno v šedesátých letech, aby podpořilo ofenzivní hru. Ale

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud