27. srpna 2021 • 16:40

Neúspěch Slavie přilepšil Spartě: Čupr se radoval, Rosický mluvil o posilách

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
44
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ve Varšavě zapískali konec, na Letné se slavilo. Radost měli především pokladníci. Odsunutí Slavie do Konferenční ligy totiž posunulo Spartu ze čtvrtého do třetího losovacího koše. Generální ředitel František Čupr se radoval. Pro rudé to totiž v byznysu UEFA znamená nárok na větší příjmy z konečného market poolu. Zatím jejich účet v Evropě dělá zhruba 95 milionů korun.



Přál si těžký los. Jednak aby byla skupina atraktivní pro fanoušky, což by se odrazilo na příjmech ze vstupného. Především ale kvůli lepšímu zviditelnění sparťanského kádru.

„Přijal bych hratelnější soupeře než v minulé sezoně, ale na druhou stranu se hráči lépe zpeněžují v Evropské lize než v Konferenční. Příjmy z evropských pohárů nám dělají zhruba 20–25 procent z rozpočtu. I příjmy z ticketingu jsou pro nás hodně zajímavé, pokud bychom dokázali naplnit stadion,“ pronesl generální ředitel Pražanů ve studiu na Letné.

Krátce po poledni měl František Čupr jasno. Lyon, Rangers a Bröndby! „Těžký los,“ uznal. „Nechtěl jsem do Francie. Po zkušenostech s Lille a Monakem víme, že jsou tamní týmy hrozně silné. Do Skotska se těším. Uvidíme, jak to tam budeme vyhrocené vzhledem ke zkušenostem českého fotbalu se skotským. Dánského soupeře jsem viděl se Salcburkem. Fantastická atmosféra, plný stadion a velká podpora od fanoušků,“ sypal z rukávu první dojmy.

Už před losovacím aktem v Istanbulu ale panovala na letenském stadionu dobrá nálada. Díky posunu Sparty do třetího losovacího koše, čemuž pomohlo i čtvrteční vyřazení Slavie s Legií, se zvýší příjmy z následného market poolu – podílu z prodeje televizních práv.

Součástí celkového algoritmu pro výpočet výsledné částky je právě nasazení při losování a koeficient. Dále se například bere v potaz, jak velké publikum Sparta zasáhne ve Francii, Skotsku a Dánsku, kolik lidí sledovalo přenosy a kolik se prodalo vstupenek. Podle zkušeností z dřívějších ročníků by se v případě rudých mělo jednat přibližně o 20 až 30 milionů korun.

„Už teď víme, že díky tomu, že jsme šli z třetího koše, dostaneme více peněz,“ neskrýval nadšení Čupr. Pozitivní novinku kvitoval i sportovní ředitel Tomáš Rosický. „Františka jsem potkal v dobré náladě. Hned mi hlásil, že jsme si přilepšili,“ smála se ikona Letenských, která zároveň nevyloučila další posílení kádru.

Adam Hložek a Tomáš Wiesner slaví výhru nad Hradcem
Adam Hložek a Tomáš Wiesner slaví výhru nad Hradcem

Vstoupit do diskuse
44

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud