Jan Vacek
27. srpna 2021 • 15:34

Rosický: Postoupíme i s osmi body. Vzpomínal na srážky s Gerrardem

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako protihráči se na hřišti potkali devětkrát, nedarovali si vůbec nic. A během podzimu si dají další dostaveníčko. Ovšem už v nových rolích. Tomáš Rosický a Steven Gerrard. Sportovní ředitel Sparty a hlavní trenér Rangers. Právě tyhle kluby svedl los základních skupin Evropské ligy k sobě. Dalšími do party jsou Lyon a Bröndby. Vysoce atraktivní společnost. Letenští v ní ovšem nejsou bez šance. „Myslím, že postoupíme i s osmi body,“ prohlásil Rosický.



Poměřit se s vyspělými soupeři a vyhnout se zdlouhavému cestování. To byla hlavní přání sportovního ředitele Sparty Tomáše Rosického před losem základních skupin Evropské ligy.

Někde tam nahoře byl evidentně vyslyšen.

Slavnostní ceremoniál v Istanbulu totiž poslal rudé do holportu s Lyonem, Rangers a Bröndby. Tedy letitá francouzská špička a úřadující mistři Skotska a Dánska.

„Je to atraktivní skupina pro fanoušky. Týmy jsou velice kvalitní a zajímavé. Zápas ve Skotsku už proběhne před diváky, což bude dobrá zkouška pro náš tým. S francouzskými celky nemáme za poslední dva roky dobrou bilanci. Na Bröndby bude dobrá atmosféra, ale je to tým naší velikosti. Myslím si, že do jarní fáze Evropské ligy postoupíme i s osmi body,“ hodnotil Rosický pro klubový web.

Největší emoce budí právě soupeř z Glasgow. V živé paměti zůstávají nechutné scény z jarní odvety osmifinále Evropské ligy, kdy Rangers čelila Slavia. Nejprve kriminální zákrok na gólmana Ondřeje Koláře, potom údajný (ovšem nikdy neprokázaný) rasistický výpad Ondřeje Kúdely na protihráče Glena Kamaru. A na závěr pěstní dohra v tunelu…

„Věřím, že to bude v pohodě. Téma rasismu je neustále a správně akcentováno. Víme, že to byl jeden z důvodů problému. Věřím, že fanoušci, kteří přijdou na stadion, či jim bude umožněn výjezd, se takových výlevů zdrží. Jsme tu kvůli fotbalu,“ zdůraznil generální ředitel Sparty František Čupr.

Konfrontace s Rangers je lákavá i postavou hlavního trenéra ostrovního celku. Steven Gerrard byl jedním z důležitých aktérů šavlovačky se Slavií, především je to ovšem někdejší vynikající záložník, se kterým se Rosický na place opakovaně srážel. Ať už v dresu Arsenalu či Dortmundu.

„Gerrarda si pamatuju jako výborného záložníka. Byl tvrdý a nedal vám metr zadarmo. Uměl být i zákeřný, ale po zápase vždy přišel a podal ruku. Vždycky chtěl vyhrát. Udělal pro to vše a někdy šel i za samotnou hranu, ale po utkání byl vždy v duchu fair play,“ zavzpomínal Rosický.

Právě přes Rangers by při tom mohla vést Letenským cesta do jarní fáze. Favoritem skupiny je nadevší pochybnost Lyon. Navzdory ospalému vstupu dřímá v týmu francouzského giganta obří kvalita.

Aby ne, když hodnota kádru přesahuje devět miliard korun!

Pavel Vrba s Tomášem Rosickým po vyhraném zápase s Rapidem Vídeň
Pavel Vrba s Tomášem Rosickým po vyhraném zápase s Rapidem Vídeň

„Nechtěl jsem do Francie. Po zkušenostech s Lille a Monakem víme, že jsou tamní týmy hrozně silné,“ přiznal Čupr.

Pražany ovšem konfrontace s úřadujícími světovými šampiony konfrontace opět nemine. Favority v ní rozhodně nebudou, což naopak neplatí o posledním soupeři ve skupině.

Bröndby sice v minulé sezoně senzačně ukradlo mistrovský trůn a za sebou nechalo movitější soupeře FC Kodaň a Midtjylland, přesto mu náleží nálepka největšího outsidera. Na severu navíc Sparta v posledních letech často a ráda loví posily, tamní fotbal má dokonale zmapovaný.

„Skandinávii sledujeme. Bröndby hraje ortodoxně 3–5–2 a umí zobchodovat hráče. Teď v létě prodali záložníka Jespera Lindströma do Frankfurtu za 182 milionů korun. Měli bychom je porazit,“ velí Rosický.

Ano, to se jeví být jako základní podmínka pro smýšlení o postupu. A pak se ještě popasovat s Rangers. Ve všech směrech, ve kterých to bude potřeba.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

SESTŘIH: Sparta - Rapid 2:0. Hrdina Pešek vystřelil Letenským postup
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud