5. listopadu 2021 • 05:00

Školácké bránění, tupá křídla i zmar u šancí. Co ukázala Sparta?

Vstoupit do diskuse
14
  • Pavel Vrba v LyonuPavel Vrba v LyonuFOTO: Pavel Mazáč/sport

    Podobný scénář jako při domácím utkání. V první půli držela Sparty s Lyonem krok. Ve druhém už její hráz povolila a favorit začal úřadovat a zaslouženě vyhrál 3:0. I tak mohli Letenští ve Francii utkání zdramatizovat, ovšem to by museli s vypracovanými šancemi nakládat úplně jiným způsobem. Co dalšího svěřenci Pavla Vrby na Groupama Stadium předvedli?

  • Šance ANO, góly NE

    Abyste si na hřišti nabušeného Lyonu vytvořili pět opravdu zajímavých střeleckých možností, to se nestane každý den. Nemůže se ovšem stát ani to, že žádnou z nich neproměníte. A přesně to se ve čtvrtek večer Spartě přihodilo. Dvakrát Ladislav Krejčí mladší, dvakrát Adam Karabec, jednou Lukáš Haraslín. Dobré možnosti, které volaly po gólu. Jenže zůstaly nevyslyšeny. To je v konfrontaci s takhle silným soupeřem luxus, který si Letenští zkrátka a jednoduše nemohou dovolit. Zbytečně tím devalvovali svůj (zejména v prvním poločase) ucházející výkon. Konečné skóre totiž vypadá hrozivě, je jednoznačné. Při tom vůbec být nemuselo. A především nemělo. Jen být trochu přesnější… „Při první situaci stihl dát obránce přede mnou nohu, tím to zvedl nad branku. A u té hlavičky jsem se soustředil na to, abych byl ve výhodnějším postavení než stoper. Když jsem pak byl ve vzduchu, už jsem neměl tolik času na umístění a šlo to bohužel doprostřed,“ litoval Krejčí.

    Ladislav Krejčí mladší měl velké šanceFoto Tonda Tran (Blesk)

  • Školácké bránění

    Tři inkasované branky a všechny po hrubých chybách v defenzivě. „Naučili jsme se, že s tolika chybami, které jsme udělali, nemůžeme proti takovému soupeři uhrát dobrý výsledek,“ láteřil trenér Pavel Vrba. Jako první začal Dávid Hancko, který si za sebou nepohlídal Islama Slimaniho a ten mu následně trestuhodně pláchl. I druhá branka nemusela přijít. Míč lacině ztratil Ladislav Krejčí II, přišel centr do vápna a jindy jistý Filip Panák se nechal alžírským útočníkem přehlavičkovat. Do třetice další zbytečná branka. Mladík Barcola na levé straně vymíchal Andrease Vindheima a na několik hráčů Lyonu na malém vápně byl Panák téměř sám – Ekambi už to měl při zakončení snadné. „V české lize by nás možná protivníci tolik nepotrestali, proti Lyonu se to ale stát nemůže,“ dodal šéf sparťanské lavičky.

    Pavel Vrba v LyonuFoto Pavel Mazáč/sport

  • Tupá křídla

    Jestliže v předchozích velkých zápasech Sparty to byla její přednost, na Lyonu se křídelní hráči zrovna nepředvedli. Jakub Pešek i Lukáš Haraslín podali jeden z nejslabších výkonů v rudém dresu. Jako by je míč nechtěl poslouchat. Oba se dopouštěli hříchů, které se na evropské scéně neodpouští – kupili laciné ztráty míče. Občas jej domácím hráčům doslova odevzdali. Ani dopředu nebyla jejich síla tolik znát. Pešek pálil v prvním poločase do brankáře Lopese, Haraslín zase v nadějné pozici překopl branku.

    Jakub Pešek během utkání v LyonuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Čelůstku kosí zdraví

    Po EURO promarodil celé léto. Vrátil se do kondice, nabíral formu a zdravotní komplikace už se znovu opakují. Poprvé zkušený stoper nedohrál utkání předposlední kolo FORTUNA:LIGY proti Mladé Boleslavi, kdy jej po hodině hry musel nahradit Lukáš Štetina. Do Lyonu však slovenský obránce kvůli nemoci neletěl. A tak když po zhruba sedmi minutách Čelůstka usedl na trávník a gesty ukázal, že to dál nejde, musel trenér Pavel Vrba improvizovat. Do středu obrany se posunul Dávid Hancko a na levý kraj šel přes nohu hrát Andreas Vindheim. „Má delší dobu problémy s achilovkou, bohužel ucítil problém a na základě toho střídal. Teď nedokážu říct, jak to bude dál. Půjde na magnetickou rezonanci, pak uvidíme,“ reagoval kouč Pražanů po utkání.

    Ondřej Čelůstka se v Lyonu velmi brzy zranilFoto Tonda Tran (Blesk)

  • Ztráty obchází trest

    Byly viditelné, byly bolestivé a Sparta za ně ve Francii tvrdě zaplatila. Laciné ztráty balonů, nevynucené chyby, po kterých se soupeř dostal do sedla zápasu. Letenští jich na hřišti Lyonu předvedli až příliš. Výsledkem byly rychlé výpady domácího favorita a s tím spojené těžkosti v defenzivě. „V rozehrávce jsme poztráceli spoustu míčů, které jsme měli dostat do výše postavených hráčů, a chodit do brejků. Lyon nás sice dobře napadal, přesto jsme si měli poradit lépe. Bohužel se nám to nepovedlo,“ litoval Vrba. „Soupeř se prosadil po našich nepřesnostech, to mě mrzí úplně nejvíc,“ připojil se i Krejčí mladší. Pro Spartu to budiž další cenná lekce, že tyhle lapsusy Evropa nepromíjí.

    Gólová radost hráčů LyonuFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Galerie

    Lukáš Haraslín předvedl jeden ze slabších výkonů
    Lukáš Haraslín předvedl jeden ze slabších výkonů

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud