Jakub Plaskura
11. května 2023 • 22:55

EL: AS Řím - Leverkusen 1:0, Hložek hrál 72 minut. Juventus remizoval

Vstoupit do diskuse
10
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věčné město římské hostilo úvodní semifinálové klání Evropské ligy, kdy se tamní AS postavilo Bayeru Leverkusen. Jak známo, Patrik Schick je marod do konce sezóny, ale Adam Hložek nastoupil v základní sestavě na hrotu německého celku. Bohužel se však neprosadil on ani jeho spoluhráči. Římané jednou udeřili a do odvety v Německu si svěřenci Josého Mourinha vezou náskok 1:0.



Fotbalová symfonie vypadá jinak. Když si mezi sebou poprvé hráči během úvodních vteřin posouvali míč, komentátor přímého přenosu Jaromír Bosák pravil, že se utkávají dva celky, kde ofenziva je lepší než obranná složka.

Co se papírových předpokladů týká, měl pravdu. Jenže na hřišti to až tak nevypadalo. Bylo vidět, že oběma celkům jde o hodně. Aby taky ne. Vítěz Evropské ligy má automaticky jistý start v nadcházejícím ročníku Ligy mistrů a AS Řím i Bayer vědí, že přes domácí soutěže se tam už asi neprokopou.

Úvod zápasu přece jen patřil hostům. Florian Wirtz měl po narážečce s Hložkem velmi dobrou šanci, ale netrefil branku. Na opačné straně hřiště byl jistě obraně nebezpečnější Tammy Abraham. Anglický habán v útoku AS Hložka převyšoval.

Nutno ale dodat, že každý forvard potřebuje podporu odzadu a té se Hložek příliš nedočkal. Ve druhé půli bývalý hráč Sparty poslal dobrý míč na křídlo Frimpongovi, ale nic zásadního se nekonalo.

Fotbalisté Leverkusenu s útočníkem Adamem Hložkem prohráli úvodní semifinále Evropské ligy v Římě proti AS 0:1
Fotbalisté Leverkusenu s útočníkem Adamem Hložkem prohráli úvodní semifinále Evropské ligy v Římě proti AS 0:1

Zásadní okamžik se dostavil po hodině hry. V 63. minutě duo Abraham a Edoardo Bove vyšachovalo obranu Die Werkself a italský benjamínek dal svůj první gól v evropských pohárech a celkově teprve třetí v dresu Římanů. Boveho branka nakonec byla jedinou v zápase, ale nemuselo to tak být.

V závěru ještě chybovala obrana domácích v čele s portugalským veteránem v brance Ruiem Patríciem, jenže Frimpong nedokázal míč uklidit do sítě a následnou skrumáž Mourinhovy ovečky zvládly, čemuž Adam Hložek už přihlížel jen z lavičky. Dopřáno mu bylo 72 minut, než jej vystřídal Sardar Azmún.

Pro Bayer není jedinou nepříjemností jen porážka, ale z Říma si „Lékárníci“ odvezli i zraněného obránce Odilona Kossounoua, který v posledních zápasech hrával pravidelně.

Učitel Mourinho tak v prvním vzájemném klání předčil svého učně Xabiho Alonsa. Nicméně výsledek 1:0 pro AS dodává naději na postup ještě oběma celkům. Ve druhém semifinále Sevilla remizovala na půdě Juventusu 1:1, když domácí vyrovnali až v 97. minutě.

Góly

Domácí: 63. Bove

Hosté:

Sestavy

Domácí: Patrício – Mancini, Cristante, Ibañez – Çelik, Bove (76. Wijnaldum), Matić, Pellegrini (C), Spinazzola – Belotti (76. Dybala), Abraham.

Hosté: Hrádecký (C) – Kossounou (36. Bakker), Tapsoba, Tah – Frimpong, Palacios, Andrich (90+2. Amiri), Hincapié – Diaby (72. Adli), Wirtz – Hložek (72. Azmún).

Náhradníci

Domácí: Boer, Svilar, Karsdorp, Smalling, Camara, Dybala, Wijnaldum, Missori, Zalewski, Tahirović, Faticanti, El Shaarawy

Hosté: Lomb, Bakker, Azmún, Demirbay, Amiri, Hudson-Odoi, Adli, Fosu-Mensah, Azhil, Neutgens

Karty

Domácí: Ibañez, Spinazzola

Hosté: Andrich, Diaby, Tah

Rozhodčí

Oliver – Burt, Betts (ENG)

Stadion

Stadio Olimpico, Řím

Góly

Domácí: 90+7. Gatti

Hosté: 26. en-Nesírí

Sestavy

Domácí: Szczęsny – Danilo, Bonucci (61. Gatti), Sandro – Cuadrado, Miretti (46. Chiesa), Locatelli, Rabiot, Kostić (46. Iling) – Di María (70. Pogba) – Vlahović (61. Milik).

Hosté: Búnú – Navas, Badé, Gudelj, Acuña – Fernando, Rakitić – Ocampos (34. Montiel), Ó. Torres (74. A. Gómez), Gil (82. Lamela) – en-Nesírí.

Náhradníci

Domácí: Perin, Pinsoglio, Fagioli, Gatti, Chiesa, Iling, Kean, Milik, Paredes, Pogba, Rugani, Soulé

Hosté: Dmitrović, Flores, Bueno, Lamela, Mir, Montiel, Gómez, Rekik, Telles

Karty

Domácí: Rabiot, Locatelli, Chiesa

Hosté: Rakitić, Gil, Badé, Lamela

Rozhodčí

Siebert – Seidel, Foltyn

Stadion

Allianz Stadium, Turín

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud