Jakub Konečný
4. listopadu 2021 • 11:20

Jablonec jde na krev! Pelta: Padlo to na nás. Proč Rada čekal tým víc fresh?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z DÁNSKA | Připomínají vymačkaný citron. Jsou kyselí a bez šťávy. „Padlo to na nás,“ přiznává boss Miroslav Pelta pod tíhou náročného programu. Sezona přitom nabírá na tempu a dnes čeká fotbalisty Jablonce klíčový zápas Konferenční ligy na hřišti dánského Randers. Dokážou se Martin Doležal a spol. jako předtím pokaždé v Evropě zvednout, nebo už zkrátka není kde brát?



Jablonec tančí na třech svatbách a tak trochu se mu z toho točí hlava a pletou nohy. Za sto dní odehráli zelenobílí ve FORTUNA:LIZE, MOL Cupu a Evropě dohromady 21 soutěžních zápasů, tedy stejnou porci jako Plzeň a Slavia a jen o utkání méně než Sparta. Rozdíl je však v počtu hráčů, mezi které se zvýšená zátěž v jednotlivých značkách rozložila. Zatímco Slavia použila 33 jedinců a Sparta jen o jednoho méně, jablonecký trenér Petr Rada si vystačil pouze s 24 jmény.

A to se začíná projevovat.

Ani ne tak v Konferenční lize, kde dnes Jablonec nastoupí v Dánsku proti Randers, na evropské scéně si tým vede zatím velice slušně a je naprosto reálně ve hře o postup z vyrovnané základní skupiny. Po třech kolech je druhý se čtyřmi body, přitom mohl mít klidně o tři víc.

Zato v domácí soutěži ambiciózní klub rychle vyklízí pozice, po třináctém kole je na mizerné třinácté příčce. Skupinu o titul vyměnil za skupinu o záchranu, psychická i fyzická únava se kumuluje.

„Padlo to na nás,“ uznává majitel klubu Miroslav Pelta.

Rada to sice po nedávném debaklu v Plzni (0:5) odmítl, nicméně je zřejmé, že jeho klíčoví hráči melou z posledního. Hlavním důvodem je, že si zkušený kouč při určování základní sestavy počíná maximálně konzervativně. Jede metodou Ctrl+C plus Ctrl+V, do úvodní jedenáctky sahá jen v případě zranění či disciplinárních trestů.

Hned jedenáct jeho svěřenců nastoupilo v minimálně sedmnácti utkáních, z toho stopeři Jaroslav Zelený a Vojtěch Kubista ve všech jedenadvaceti a Zelený navíc nevynechal ještě ani minutu. Řada z opor přitom jde na hřiště kolikrát se sebezapřením.

„Bojujeme s virózami, zraněními,“ připomíná Pelta obvyklý kolorit každé sezony. Za současný stav navíc může i fakt, že z letních posil si místo v základní sestavě vybojoval pouze David Houska. Naopak Tomáš Malínský, Michal Surzyn, Antonín Vaníček či Martin Nešpor zatím pouze střídají.

„David se k nám sice připojil až po soustředění, takže začátek měl složitější, ale jinak je to hotový hráč, má zkušenosti a optimální věk. To, že do sestavy zapadne, jsme věděli, tuhle pozici jsme potřebovali vyřešit. Další noví hráči nedostávají tolik příležitostí, protože zatím nejsou konkurenceschopní těm, co tady byli před nimi,“ vysvětluje Rada, proč s kádrem nerotuje tak, jako třeba Jindřich Trpišovský ve Slavii nebo Pavel Vrba ve Spartě.

Je to trošku začarovaný kruh, z kterého je těžké se vymanit. Což potvrdil nedělní ligový zápas s Pardubicemi (1:1). Byť dostal Jablonec po dlouhé době na přípravu celý týden bez vloženého utkání, jeho výkon měl klesající tendenci a v rozpačitém závěru vyzněl úplně do ztracena.

„Měli jsme volnější týden, kdy jsme se snažili trošku dostat z únavy, která tam určitě byla. V předchozích zápasech jsme stupňovali tempo a dostávali soupeře pod tlak, s Pardubicemi jsme naopak byli pod tlakem my,“ uznává útočník Tomáš Čvančara, autor jediného gólu. Rozčarování neskrýval ani Rada, který je samozřejmě s přibývajícími nezdary čím dál tím víc na paškále.

„Čekal jsem, že budeme víc fresh, protože tréninky byly uzpůsobené tomu, abychom si odpočinuli,“ říká. „Hráči vypadali, že jsou živí, ale pak přijde zápas, v němž je soupeř – a najednou to trošku vyprchá. A na hřišti ani není nikdo, kdo by to zvednul, vezou se v tom všichni. To mě trošku překvapilo. Nechci říct, že by to kluci vypustili nebo nechtěli, ale je na nich vidět nervozita a křečovitost. To na tréninku, kde hrajete mezi sebou, není,“ dodává.

Když nefunguje hlava, neposlouchají ani nohy. Jablonec půjde dnes proti Randers zkrátka na krev.

Nejvytíženější hráči Jablonce

100,0 % Jaroslav Zelený: 21 startů, 1890 odehraných minut
95,7 % Vojtěch Kubista: 21 startů, 1809 odehraných minut
89,3 % Jan Hanuš: 19 startů, 1687 odehraných minut
87,0 % Jan Krob: 20 startů, 1645 odehraných minut
86,4 % Miloš Kratochvíl: 20 startů, 1633 odehraných minut
84,3 % Jakub Považanec: 20 startů, 1593 odehraných minut
72,7 % Libor Holík: 18 startů, 1374 odehraných minut
69,7 % Václav Pilař: 18 startů, 1317 odehraných minut
67,2 % Martin Doležal: 17 startů, 1271 odehraných minut
66,8 % Dominik Pleštil: 19 startů, 1263 odehraných minut
65,8 % David Houska: 17 startů, 1244 odehraných minu

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 46. Hammershöy-Mistrati, 53. V. Kubista (vl.)

Hosté: 73. Čvančara, 83. Kratochvíl

Sestavy

Domácí: Carlgren – Kallesöe, Piesinger, Marxen (C), Kopplin – Tibbling (72. Lauenborg), Johnsen, Hammershöy-Mistrati (78. Egho), Kehinde – Kamara (72. J. Ankersen), Odey.

Hosté: Hanuš – Libor Holík, V. Kubista, Zelený, Krob – Pleštil (87. Vaníček), Považanec (90+2. Surzyn), Hübschman (C), Kratochvíl, Malínský (90+2. Smejkal) – Doležal (63. Čvančara).

Náhradníci

Domácí: Dakir, Ankersen, Brock-Madsen, Bundgaard, Bundgaard, Egho, Klysner, Lauenborg, Lauridsen, Söndergaard, Onovo, Brund

Hosté: Vajner, Ježek, Vaníček, Štěpánek, Čvančara, Smejkal, Surzyn, Nešpor, Haitl, Ali-Abubakar

Karty

Domácí: Piesinger, Kallesöe, Odey (č)

Hosté: Čvančara, V. Kubista, V. Kubista

Rozhodčí

Grinfeeld – Hassan, Jarkoni (všichni Izrael).

Stadion

AutoC Park Randers

Návštěva

4 071 diváků

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. AZ Alkmaar 6 4 2 0 8:3 14
2. Randers 6 1 4 1 9:9 7
3. Jablonec 6 1 3 2 6:8 6
4. Kluž 6 1 1 4 4:7 4

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina H
Články odjinud


Články odjinud