23. listopadu 2011 • 15:18

REPORTÁŽ Z BĚLORUSKA: Zima a tank, vítejte v Minsku

Autor: Václav Hanzlík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

BORISOV - PLZEŇ, 19:00 ONLINE - Šedivá obloha, nepříjemné chladno a mrholení. Do takového rána se probudili plzeňští fotbalisté v Minsku. Zatímco se Horváth a spol. připravují v hotelu Evropa na večerní duel s BATE Borisov, na stadionu jsou přípravy v plném proudu.



Pořadatelé roznášení po rozlehlých ochozech žluté igelity, které v devět hodin večer místního času poslouží fanouškům jako choreo. „Vyprodáno určitě nebude,“ říká kostrbatou angličtinou jeden z místních.

Odhaduje, že do hlediště dorazí nanejvýš dvacet tisíc platících, tedy polovina kapacity. „Kvůli ceně lístků to není. Kdo chce, tak ty peníze za fotbal dát může, zase tak drahé vstupenky nejsou,“ vysvětluje pořadatel v oranžové vestě.

Podle něj se „lupen“ na Ligu mistrů s Plzní dal koupit již za deset dolarů, tedy něco přibližně sto devadesát korun. Problémem je však chladné počasí, které na konci listopadu v Minsku panuje.

Lidé na ulicích jsou zachumláni do teplých šál. Dlouhé a široké bulváry jsou v pravé poledne poloprázdné. Před vojenskou akademií stojí na podstavci naleštěný tank. Místní jej míjí bez povšimnutí.

Trochu rušněji je před obchodním domem GUM. Uvnitř to silně připomíná nákupní střediska, na která byli lidé u nás zvyklý před třiceti lety. Poloprázdné výlohy silně kontrastují s obchůdkem světoznámé firmy Hugo Boss, která je hned přes ulici.

Před ní už ale samozřejmě tolik lidí nepostává. Na první pohled si však všimnete, že je na ulicích čisto, nikde se nepovolají odpadky, vše je řádně upraveno.

Zima pomalu zalézá za nehty a z oblohy neustále snáší lehké mrholení. Plzeňští si krátce před polednem v tréninkovém centru střihli báčko a krátké rozcvičení. Pak se vrátili zpět na hotel, kde probíhají poslední přípravy před večerní bitvou s BATE Borisov.

Chlad, zima... To je Minsk v těchto dnech.
Chlad, zima... To je Minsk v těchto dnech.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud