17. března 2015 • 17:08

V Monaku před bitvou s Arsenalem: Koller jezdí na skútru

Autor: Jiří Nikodým
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kuchta už může být u Haška nad čárou. Ale triko Belmondo je výsměch
Po zlatém gólu jsem nevěděl, co mám dělat, vzpomíná Hlaváč
VŠECHNA VIDEA ZDE

OČIMA KOMENTÁTORA PRIMA COOL | Už je to skoro patnáct let, kdy jsem se poprvé vydal do Monaka komentovat závod formule 1. Poštěstilo se mi dvakrát komentovat slavnou Velkou cenu přímo z místa. Ani to tehdy nebyla kabina, ale spíš taková kóje v dlouhé boudě, kam se naskládalo pár desítek komentátorů z celého světa. Tentokrát jsem do knížectví vyrazil za odvetou Ligy mistrů mezi Monakem a Arsenalem.



Jaké to bylo tenkrát při závodu? Budovu dělily od trati snad jen dva metry. Byl to nářez. Pod nohama mi burácely motory, v rozpálené boudě se sotva dýchalo. A po závodě, který je v Monaku vždycky hodně dlouhý a trvá bez mála dvě hodiny, se o mě pokoušely mrákoty.

Byla to vážně fuška. Ale taky splněný sen, protože není moc sledovanějších záležitostí na světě než F1 v Monte Carlu. Zážitek na celý život. Člověk až na místě pochopí, jací frajeři usedají do kokpitu. Jet v ulicích přes 200 km/h je neuvěřitelná věc.

Jan Koller jezdí po Monaku na skútru
Video se připravuje ...

V době Grand Prix jsou ulice, hotely a všechny místa v Monaku našlapaná k prasknutí. Nedá se tady vůbec hnout. Všude zátarasy a neustále hledání cesty skrze průchody domů a ukrytými schodišti.

Do dalšího závodu formulí zbývají asi tři měsíce a Monaco si žije poklidným životem. Fotbal v Monaku běžně moc netáhne. Na ligu chodí kolem 5 tisíc lidí a ti jsou ještě daleko od hřiště za atletickou dráhou. V pondělí večer na ulicích pohoda a žádný spěch. Jako by se tady snad ani nemělo hrát osmifinále Ligy mistrů. Domácí mají postup na dosah, ale s místními to ani nehne.

Naštěstí se sem tam mihne pár fanoušků Arsenalu a člověku aspoň nenápadně naznačí, že je tady správně. Ale pozor! Najednou je všechno jinak. Po letech zase hraje AS o něco velkého, a tak je už s předstihem vyprodáno!

Vyřadit Arsenal v osmifinále Ligy mistrů s bývalým trenérem Monaka Wengerem je přece událost hodná sledování. Nechme se tedy překvapit, kolik diváků nakonec skutečně přijde. Angličané určitě chybět nebudou, takže je to na těch domácích.

Marek Jankulovski a Jan Koller u stadionu v MonakuFoto Jiří Nikodým

Mezi „domácí“ patří už pár let i nejlepší český reprezentační střelec Jan Koller . Potkali jsme se v pondělí k večeru. Ke stadionu přijel na skútru, což je v Monaku nejpraktičtější dopravní prostředek.

Přál bych vám vidět dvoumetrového obra na malé motorce. Přehlédnout rozhodně nejde. S Markem Jankulovskim se srdečně pozdravili a hned se dali do řeči.

Jenže každou chvíli museli svůj hovor přerušit. I když je Monaco vyhlášené tím, že slavní tady mají klid, tak pro fotbalisty to neplatí. Populárního Dina neustále zastavovali fanoušci domácích i Angličané a s českým obrem se fotili.

V restauraci při večeři pak byli poznáni oba čeští fotbaloví velikáni. Jan Koller a Marek Jankulovski nemohli šéfovi podniku odmítnout společné fotografování. Je radost přijet do ciziny a vidět, že české fotbalové legendy stále ve světě zabírají.

Dnes večer si oba bývalí reprezentanti stoupnou na trávníku stadionu Louise II. před kameru a před výkopem proberou na Prima COOL aktuální dění před zápasem Monaco – Arsenal. Ve studiu jim budou s moderátorem Liborem Boučkem naslouchat bývalý pilot Formule 1 Tomáš Enge a fotbalový expert deníku Sport Karel Häring.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud