Jan Vacek
30. července 2015 • 14:31

Kouzelník Koubek čaroval. PĚT tahů, kterými zlomil Izraelce

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prohlédnout způsob hry soupeře, najít účinnou protizbraň, implantovat ji na svůj tým. A pak účinně předvést v praxi během zápasu. To je standardní zadání pro každého trenéra. Zdaleka ne vždy se ho povede realizovat. Když to ovšem klapne, může z toho být paráda, jakou předvedla Plzeň v úterý na hřišti Maccabi Tel Aviv (2:1) ve 3. předkole Ligy mistrů. Deník Sport shrnuje pět bodů, které trenér Viktorie Miroslav Koubek zvládl mistrně.



Předvídavost vývoje

Základní předpoklad, bez kterého se neobejde žádný trenér. Nic neusnadní přípravu na utkání víc, než když máte jasnou představu o tom, jak se může zápolení na trávníku vyvíjet. Kouč Miroslav Koubek ji měl. Věděl o velké útočné síle domácích, na kterou budou spoléhat. Počítal s tím, že izraelský soupeř do jeho týmu od úvodní minuty šlápne. V prognózách se nemýlil. „Průběh zápasu byl podle očekávání, které jsme měli,“ prohlásil zkušený kouč po svém prvním vystoupení v Lize mistrů.

Zhuštěný střed

Jak eliminovat útočnou sílu Maccabi a především hlavní ofenzivní hvězdu Erana Zahaviho? Třeba tak, že na něj nasadíte hlídacího psa Ondřeje Vaňka. Důrazný záložník měl během přípravy zdravotní problémy, v Tel Avivu to bylo v sezoně poprvé, kdy naskočil do ostrého zápasu. Chvíli se hledal, poté však skvěle operoval v prostoru před stopery a hlavní hrozbu soupeře zcela vymazal. K potřebnému zhuštění středové řady přispěl i jindy velice ofenzivně naladěný Tomáš Hořava.

Personální obsazení

Tady Miroslav Koubek trefil jackpot. V našlapaném kádru Viktorie má protřelý bard na výběr z mnoha různých alternativ, proti Maccabi vybral náramně. Oproti ligové premiéře se Slavií poslal na hřiště rychlostní typy Aidina Mahmutoviče a Milana Petrželu. Hráče stavěné pro hru do otevřené a zranitelné obrany. Výsledek? Izraelce nejprve načal gólem bosenský útočník, o pět minut později přidal druhou ránu do vazu po šikovném náběhu právě Petržela. Za tenhle tah si může trenér gratulovat.

Koubek o šancích Plzně: Přivezli jsme si nadějný výsledek
Video se připravuje ...

Dostatek odvahy

Úzce to souvisí s předchozím bodem. Jakmile do sestavy zařadíte nové hráče, musíte logicky jiným oznámit, že jsou tentokrát těmi vzadu. V úvodním duelu třetího předkola to potkalo Jana Kopice, exkluzivní letní posilu za astronomických dvacet milionů korun. Asi by se nenašlo moc lidí, kteří by čekali, že do tak důležitého souboje Kopic nezasáhne. Koubek však prokázal velkou odvahu. Přesně věděl, jaké fotbalisty chce mít na hřišti. „Máme dvacet rovnocenných hráčů. Rozhodujeme se podle soupeřů i průběhu utkání,“ zdůvodnil.

Brejky, to je cesta

Plzeň dlouhodobě platí za mužstvo, které má rychlé protiútoky skvěle propracované. V drtivé většině zápasů ovšem platí, že dominuje na míči a neúnavně obléhá úporné defenzivy soupeře. Od tohohle způsobu hry musela Viktoria v Tel Avivu z velké části upustit, mimo jiné to znamenalo i potlačení jindy zásadního vlivu tvůrce hry Daniela Koláře. Sázka na rychlý přechod do útoku byla od úvodu patrná, ostatně právě po bleskovém výpadu zapsal druhý gól záložník Milan Petržela. Výborný dojem z nastavené strategie kalí pouze lacino inkasovaná branka, kterou se Maccabi udrželo ve hře o postup.

Petržela začal sezonu na lavičce. Peklo jsem nedělal, říká střelec Plzně
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud