16. září 2021 • 10:05

Haller jako Van Basten! Čtyři góly v Lize mistrů? Jako sen, radoval se

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tak tohle byla jeho show. Snový, fantastický debut v Lize mistrů, který se v minulosti povedl jen legendárnímu Marcu van Bastenovi. Útočník Ajaxu Amsterdam Sébastien Haller ve svém prvním vystoupení pod světly nejblyštivějších reflektorů zazářil. Čtyřmi góly pomohl skolit portugalský Sporting Lisabon a měl hlavní podíl na výhře nizozemského celku 5:1. „Nejlepší zápas mé kariéry,“ neskrýval radost bývalý spoluhráč Tomáše Součka a Vladimíra Coufala z West Hamu.



Jeho lednový příchod do Ajaxu měl nečekanou dohru. Sébastien Haller, nejdražší posila v historii klubu, zůstal mimo pro jarní soupisku Evropské ligy. Amsterdamští jej na ni vinou administrativní chyby nezapsali. On tak mohl jen sledovat, jak nejprve přecházejí přes Lille, Young Boys Bern, aby následně skončili ve čtvrtfinále na AS Řím.

V nové sezoně už se ale nic podobného neopakovalo. Sedmadvacetiletý útočník tak mohl tentokrát k zápasu na evropské scéně nastoupit. Ještě o level výš, v Lize mistrů. A že na svůj debut v milionářské soutěži jen tak nezapomene.

Svůj gólový účet otevřel Haller už po 68 sekundách. Tečovaná střela Antonyho se od tyče odrazila k útočníkovi Ajaxu a ten hlavou poslal míč do branky. I na druhé Hallerově trefě měl velký podíl Antony. Ve sprintu za dlouhým nákopem si poradil s obráncem a na hranici malého vápna předložil svému spoluhráči pas před prázdnou branku.

Sébastien Haller přispěl čtyřmi góly k výhře Ajaxu 5:1 nad Sportingem Lisabon v Lize mistrů
Sébastien Haller přispěl čtyřmi góly k výhře Ajaxu 5:1 nad Sportingem Lisabon v Lize mistrů

Začala 51. minuta a Ajaxu potřetí zafungovala spolupráce A+H. Antony z pravé strany šajtlí vyslal míč přesně do místa v pokutovém území, kde číhal nekrytý Haller. V tu chvíli zvyšoval už na 4:1. Konečnou podobu výsledku na 5:1 dal reprezentant Pobřeží slonoviny v 63. minutě. Noussair Mazraoui mu adresoval pas mezi obránce a Haller si s prostorem, který před brankou dostal, poradil náramně.

„Ve svém prvním zápase v Lize mistrů jsem dal čtyři góly a byl jsem zvolen mužem zápasu. Nemohlo to být lepší. Je to opravdu skvělé. Takový sen. Pořád tomu nemůžu uvěřit. Vlastně šlo o nejlepší zápas mé kariéry. V takovém utkání máte pocit, že z každé střely dáte gól,“ prohlásil spokojený Haller.

Stal se teprve druhým hráčem v historii, který při debutu v Champions League nastřílel čtyři góly. Podobný počin se povedl v roce 1992 Marcu van Bastenovi – v tehdy startující Lize mistrů, která navazovala na předchozí Pohár mistrů evropských zemí, ozdobil svou premiéru ve zbrusu nové soutěži čtyřmi góly v dresu AC Milán do sítě IFK Göteborg 4:0.

„Nemohu říct, že jsem něco takového od něj čekal. Čtyři góly v Lize mistrů jsou přeci jen něco výjimečného. Bylo to něco historického. Je to útočník, který disponuje nejen výbornými fyzickými vlastnostmi, ale i technickými, a velmi dobře zakončuje. Je skvělou osobností, mohu ho jen chválit. To, co se mu povedlo, je neuvěřitelné,“ uznal po výhře 5:1 kouč Ajaxu Erik ten Hag.

Hallerovi se celkově v nizozemském celku daří. V 29 utkáních nastřílel už 21 gólů.

Góly

Domácí: 33. Paulinho

Hosté: 2. Haller, 9. Haller, 39. S. Berghuis, 51. Haller, 63. Haller

Sestavy

Domácí: Adán – Neto (C), Inácio (21. Esgaio), Feddal – Porro, Palhinha, Nunes, Vinagre (46. Reis) – Cabral (46. Sarabia), Paulinho (78. Braganca), N. Santos (60. Tomás).

Hosté: Pasveer – Mazraoui (71. Rensch), J. Timber, Lisandro Martínez, Blind (81. Schuurs) – E. Álvarez, S. Berghuis (77. Taylor), Gravenberch – Antony (70. Neres), Haller, Tadić (C).

Náhradníci

Domácí: Paulo, Virginia, Esteves, Braganca, Reis, Sarabia, Ugarte, Esgaio, Tabata, Tomás, Goulart Silva, Catamo

Hosté: Gorter, Setford, Schuurs, Rensch, Tagliafico, Taylor, Neres, Danilo, Daramy

Karty

Domácí: Palhinha, Tomás, Feddal

Hosté: J. Timber, E. Álvarez, Lisandro Martínez

Rozhodčí

José María Sánchez (ESP) – Raúl Cabañero (ESP), Iñigo Prieto (ESP)

Stadion

Estádio José Alvalade, Lisabon

Návštěva

20 382 diváků

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Ajax 6 6 0 0 20:5 18
2. Sporting 6 3 0 3 14:12 9
3. Dortmund 6 3 0 3 10:11 9
4. Besiktas Istanbul 6 0 0 6 3:19 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud