Jonáš Bartoš
2. srpna 2022 • 15:15

Plzeňský soupeř: loňský skalp Realu, všemocní majitelé i sázka na Afriku

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z KIŠINĚVA | Plzeňská Viktoria už dnes večer rozjede třetí předkolo Ligy mistrů. V Kišiněvě se do cesty českému šampionovi postaví Šeriff Tiraspol. Moldavský hegemon z proruské oblasti Podněstří, který v uplynulé sezoně pronikl mezi evropskou smetánku a šokoval výhrou na Realu. „S moldavským fotbalem tohle nemá nic společného, prakticky všichni jsou tam cizinci,“ pověděl den před utkáním na tiskové konferenci kouč Viktorie Michal Bílek.



Šeriff Tiraspol vlastní dvacet ligových titulů, na domácí scéně nemá konkurenci. Vznikl v roce 1997 prostřednictvím dvou majitelů, bývalých důstojníků KGB. Jedním z nich je Victor Gușan, asi nejvlivnější muž v Tiraspolu. Bizarní fungování klubu, praní špinavých peněz, prodej zbraní, pašování drog, náklonnost k Rusku. Takřka všechny nekalosti, které si dovedete představit, jsou spojovány s plzeňským soupeřem.

Společnost Šeriff, která je i v názvu klubu, vlastní v Podněstří takřka vše. Čerpací stanice, banky, televizní kanály, pivovary či pekárny. Pro klub vybudovala luxusní sportovní komplex, jakousi pýchu celé proruské oblasti, která už před lety vyhlásila autonomii na vládě v Kišiněvě. Mezinárodní společenství ji ale jako samostatnou republiku neuznávají.  

UEFA zápasy v Tiraspolu zakázala kvůli orientaci na Rusko a bezpečnostním rizikům spojených s válečným konfliktem na Ukrajině. Na dohled stadionu, kam za běžných okolností chodí na velké zápasy zhruba patnáct tisíc diváků, v současné době trčí ostnaté dráty a hlídkují zde ruští vojáci. Utkání s Plzní se hraje v hlavním městě Moldavska Kišiněvě, kde je situace klidnější.

Co může Viktoria očekávat na hřišti? Určitě tým s vysokými ambicemi. Šeriff v minulé sezoně poprvé v historii pronikl do základní skupiny Ligy mistrů, kde šokoval fotbalový svět výhrou 2:1 na Realu Madrid. Z třetí příčky prošel do vyřazovací fáze Evropské ligy, kde ale hned v prvním kole vypadl s portugalskou Bragou.

Šeriff v minulé sezoně Ligy mistrů šokoval výhru na hřišti Realu Madrid
Šeriff v minulé sezoně Ligy mistrů šokoval výhru na hřišti Realu Madrid

Tým je založený na hráčích z ciziny, ale po úspěšném ročníku prošel ohromnými změnami. Soupiska se absolutně rozpadla a nyní se tvoří nová kostra týmu. Zatímco během slavné jízdy Šeriff spoléhal hodně na hráče z Jižní Ameriky, nyní sází na africkou cestu (v odvetě 2. předkola Ligy mistrů s Mariborem bylo v základní sestavě sedm Afričanů, k tomu dva Brazilci, jeden Nizozemec a jeden hráč z Bosny a Hercegoviny).

Ti, co se v uplynulé sezoně proslavili a zviditelnili na evropské scéně, klub při první příležitosti opustili, majitelé zase své hráče zajímavě zpeněžili. Ze 14 členů kádru, kteří zasáhli do utkání v Madridu, zůstali pouze obránce Keston Julien a záložník Edmund Addo, ale ten v novém ročníku ještě nenastoupil. V létě přišel i nový trenér Chorvat Stjepan Tomas.

„S moldavským fotbalem tohle nemá nic společného, jsou tam prakticky všichni cizinci. Co jsme viděli, jedná se opravdu o velmi kvalitní a nepříjemný tým,“ charakterizoval soupeře plzeňský trenér Michal Bílek. „Mužstvo se tvoří za pochodu, jsou tam hodně silní a kvalitní hráči. Co jsme měli možnosti vidět, jsou tam výrazné individuality, musíme se zaměřit na to, abychom je pokryli a proti nám se neprosadili. Na druhou stranu by jejich mužstvo nemuselo být kompaktní a toho můžeme využít my naším týmovým výkonem,“ doplnil asistent Pavel Horváth.

Šeriff v rozjeté kvalifikaci na Ligu mistrů úspěšně zvládl dvě předkola. Proti Mostaru i Mariboru po úvodních bezbrankových remízách v Moldavsku zvítězil 1:0, domácí Superligu začal remízou 1:1 proti Zimbru Kišiněv. Za pět zápasů tým inkasoval jedinou branku, je evidentní, že vychází z pevné defenzivy.

„Maribor se proti nim soustředil také vyloženě na defenzivu, obranu soupeře skoro neprověřil,“ upozornil Bílek. „Po křídlech mají obrovskou rychlost, z Nizozemska jim přišel střední útočník s velmi dobrou levou nohou (Kay Tejan). Musíme hrát zase kompaktně, zodpovědně, poctivě. Jedině tak máme šanci na dobrý výsledek.“

Až samotný zápas ukáže, jaké jsou kvality Šeriffu ve srovnání s českým mistrem. V silách Viktorie, která odstartovala evropskou kvalifikační pouť svalením HJK Helsinky, určitě je těžkou misi v Moldavsku zvládnout.

„Viktoria je hodně slušný tým, ale v první řadě musíme postupně zvyšovat kvalitu vlastní hry,“ prohlásil trenér Šeriffu Stjepan Tomas. „Stanovili jsme si cíle a jdeme krok za krokem. Samozřejmě sníme o tom, že zase postoupíme do skupiny Ligy mistrů,“ doplnil šestačtyřicetiletý kouč.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud