Jonáš Bartoš
4. srpna 2022 • 16:55

Model CH+K funguje. Přivede Plzeň ještě útočného bombarďáka?

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když teče do bot, jeden taktický manévr znají v Plzni velmi dobře. Vyslat dopředu dvě útočné věže, které přišpendlí stopery do vápna a zlomí defenzivu soupeře. V úterním duelu třetího předkola Ligy mistrů proti Šeriffu Tiraspol (2:1) s hrou na dva útočníky trenér Michal Bílek dokonce začal. Tomáš Chorý s Janem Klimentem předvedli, že zvládnou těžké zápasy společně i od prvních minut. Bude Viktoria funkční model používat častěji? A přivede do útoku ještě nějaké zvučné jméno?



Před utkáním v Kišiněvě váhal Michal Bílek nad dvěma místy v osvědčené sestavě, především kvůli menším zdravotním obtížím. Radim Řezník nakonec do zápasu nemohl, Tomáš Chorý i s bolavým kolenem nastoupil od začátku. Plzeň tím pádem změnila rozestavení a začala s dvojicí útočníků Chorý, Kliment.

Oběma se společně dařilo o víkendu ve druhé půli v Teplicích, kde pomohli zachránit remízu 2:2. V Moldavsku na svou spolupráci úspěšně navázali. Chorý s ledovým klidem proměnil v závěru první půle penaltu a srovnal na 1:1, po přestávce vyhrál důležitý hlavičkový souboj s gólmanem Abalorou a připravil pozici pro Pavla Buchu, který hlavou utkání rozhodl.

Zápas sedl i Janu Klimentovi. Po letním příchodu se velmi rychle dostává do zajímavé formy. V Kišiněvě vynikal v napadání soupeřovy obrany, poctivě sprintoval dopředu i dozadu a obsáhl velký prostor. S Chorým se výborně doplňovali.

PRVNÍ DOJEM: Plzeň v Evropě kvete. Absolutně bez nervů zkrotila zdivočelý Šeriff
Video se připravuje ...

„V posledním zápase se nám osvědčila hra na dva útočníky, tentokrát taky. Chorý i Kliment pracovali dobře do defenzivy, zvládají podržet balon. Honza měl i velmi dobrý pohyb. Bylo to správné rozhodnutí,“ chválil krátce po vyhraném utkání trenér Bílek.

Západočeši si ověřili, že v rozestavení 4-4-2 zvládnou i těžké zápasy, pokud oba muži vepředu poctivě pracují a pomáhají v defenzivě. „Michal (Bílek) přecházel na dva útočníky už v minulé sezoně, i když spíš v rozehraných zápasech. Pokud Řezník opravdu nebyl stoprocentně fit, správně vsadil na Klimenta, který na začátku sezony prokazuje slušnou formu,“ říká někdejší trenér Plzně i reprezentační jednadvacítky Karel Krejčí.

Kliment po letním příchodu z polské Wisly skóroval ve třech zápasech dvakrát, týmu pomáhá odlišným herním pojetím. „Je to brejkový typ útočníka, v jeho případě trenéři vsadili na rychlost a gólovou potenci. Vyplatilo se i zatažení Sýkory na levého beka, měl s tím zkušenost z minulé sezony. Systém 4–4–2 Plzeň zvládla. Jeden z útočníků při zakládání útoku soupeře zavíral defenzivního záložníka a tahle taktika vyšla,“ hodnotí Krejčí.

Do ofenzivy je k dispozici ještě Matej Trusa a René Dedič. Oba se na hřiště dostávají pravidelně, nicméně jen na omezené úseky hry. Ani jeden v soutěžním utkání rozjeté sezony ještě branku nedal. Tady může mít Plzeň při dostřídávání problém – v případě výměny ofenzivních lídrů nemá na lavici další pořádné eso v rukávu.

Šeriff Tiraspol: bohatý úkaz z chudé země. Zkušenosti mají obě S i Zlín
Video se připravuje ...

Zatímco slovenský mládežnický reprezentant Trusa (21) znamená investici do dalších let, urostlý Dedič (28) přišel v rámci rychloakce na hostování s opcí z druholigového Třince. Pohádka hráče z nižší soutěže, jak bojuje o nejslavnější zápasy v Champions League, se dobře poslouchá, nicméně realita může vypadat jinak.

Pokud by Západočeši prošli až mezi evropskou elitu, po zvučném jménu do útoku se možná ještě poohlédnou. Adolf Šádek si uvědomuje, že na nejvyšší úroveň potřebuje hráče těžšího kalibru, než je slovenský chasník. Třeba znovu otevře námluvy se zkušeným reprezentantem Tomášem Pekhartem (33), o něhož měl klub zájem před sezonou.

Viktoria nadále intenzivně řeší i příchod olomouckého stopera Václava Jemelky, kde se kluby rozchází na finančním a případně hráčském odstupném.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud