12. října 2022 • 11:32

Krev, pot a postup „rudého baletu“ à la Rüdiger. Ancelotti chválil Šachtar

Autor: Matěj Setíkovský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Porazit Real Madrid, to se nestává každý den. Fotbalisté Šachtaru byli v úterním zápase Ligy mistrů sakra blízko cenného skalpu a zkomplikování postupu slavného soupeře ze skupiny. Jenže ten se nikdy nevzdává. V 95. minutě se za cenu zdraví prosadil Antonio Rüdiger. Po srážce s brankářem Trubinem zakrvácel slavný bílý dres a poslední vteřiny duelu nedohrál. Real ale díky remíze 1:1 mohl slavit postup. Šachtar ostrouhal... „Ancelotti mě po zápase oslovil a řekl mi, že jsme si zasloužili vyhrát,“ prozradil jeho trenér Igor Jovičevič.



S trenérem Realu Carlem Ancelottim se dá souhlasit. Jeho parta nesehrála ve varšavském azylu doněckého klubu vydařený zápas. Soupeře sice v prvním poločase přehrávala, ale gól nepřišel. Naopak na startu druhého poločasu skóroval Oleksandr Zubkov.

Od té chvíle byl Real mírně vykolejený. Šance už tolik nepřicházely, domácí naopak hrozili z brejků. V 65. minutě to mohlo být už 2:0, ale útočník Lassina Traoré neproměnil. Nejprve ho zastavil brankář Andrij Lunin a jeho dorážka ještě olízla břevno.

Real se však nevzdával a přišel krizový plán. Když Toni Kroos poprvé ve středu pole ukázal stoperovi Rüdigerovi, ať jde do vápna soupeře zvýšit výšku týmu a pokusit se uhrát souboj, každý tušil, že už hrají hosté trochu vabank.

O několik vteřin později zakroutil centr přímo na hlavu Rüdigera. Hlavička mimo, ale tohle zafungovalo! V poslední minutě (95.) nastaveného času se stejný scénář opakoval a tentokrát to vyšlo. Německý stoper rozjásal hostující fanoušky. Hlavou protlačil míč do sítě za vybíhajícího brankáře Anatolije Trubina, ale následně došlo k tvrdé srážce mezi oběma aktéry.

Rüdiger se pokusil vstát a slavit, ale nešlo to. Se zakrváceným obličejem musel zpátky na zem a nechat se ošetřit. Zápas se dohrával až do 100. minuty, i když většinu času se ošetřoval Trubin, který duel končil s obvázanou hlavou. Rüdiger dokonce musel do šatny, protože krvácení se příliš nedařilo zastavit. Čistě bílý dres se měnil v rudý.

Tvrdý střet Antonia Rüdigera s brankářem Anatolijem Trubinem
Tvrdý střet Antonia Rüdigera s brankářem Anatolijem Trubinem

„Má rozseknuté čelo. Zotavuje se a emočně je v pořádku. Směje se a je šťastný, protože vstřelil důležitý gól,“ přiblížil Němcův stav kouč Ancelotti. S jeho odhodláním, které nakonec vedlo k vyrovnání a tedy postupu do vyřazovací části Ligy mistrů, byl velmi spokojený.

Chválil i asistenta Kroose, z celkového výkonu týmu ale nadšený nebyl. „Hráli jsme špatně, to se někdy stává. Pozitivní je, že se nikdy nevzdáváme a porazit Madrid není snadné,“ našel však pozitiva. Mimochodem Real je jediným týmem (alespoň se dvěma účastmi v LM), který nikdy nevypadl už v základní skupině.

Pro Ancelottiho je nicméně výkon varováním. Už o víkendu „bílý balet“ čeká velká zkouška. V El Clásicu se totiž utká s rozjíždějící se Barcelonou.

Šachtar pochválil a přeje mu postup

Naopak pro soupeře měl Ancelotti slova chvály. Podle trenéra „domácích“ Jovičeviče za ním dokonce italský kouč přišel a prohlásil, že by si Šachtar vítězství zasloužil. „Řekl, že jsme hráli dobře a máme velké šance postoupit do osmifinále. Vypadal, jako by nám to přál,“ prozradil na tiskové konferenci Jovičevič.

„Nyní jsme smutní, protože jsme ztratili dva body, ale tým ukázal ukrajinskému lidu, že na něj může být hrdý. Zítra bude mít tento bod velkou hodnotu,“ vztáhl však Jovičevič situaci směrem k válečnému konfliktu na Ukrajině po napadení Ruskem.

Šachtar je ve skupině F aktuálně třetí s pěti body. V případě výhry mohl přeskočit Lipsko, které vyhrálo na půdě Celtiku 2:0 a má šest bodů. Pokud Šachtar nevybouchne v Celtic Parku, s Lipskem si zahraje o druhé postupové místo v posledním kole skupinových bojů.

Real Madrid Vše o klubu ZDE

Góly

Domácí: 46. Zubkov

Hosté: 90+6. Rüdiger

Sestavy

Domácí: Trubin – Mychajličenko, Bondar, Matvijenko, Konoplja – Stěpaněnko (C) – Zubkov (82. L. Taylor), Bondarenko, Sudakov (81. Djurasek), Mudryk (85. Petrjak) – Traoré (77. Sikan).

Hosté: Lunin – Vázquez, Nacho Fernández, Rüdiger, F. Mendy (68. Alaba) – Valverde (68. Camavinga), Tchouaméni (57. Modrić), Kroos – Rodrygo (68. Asensio), Benzema (C), E. Hazard (57. Vinícius Júnior).

Náhradníci

Domácí: Ševčenko, Pjatov, Kryvcov, Sikan, Kryskiv, Djurasek, Kulakov, Topalov, Taylor, Očeretko, Kozik, Petrjak

Hosté: López, Caňizares, Carvajal, Militao, Alaba, Vallejo, Modrić, Asensio, Camavinga, Odriozola Arzallus, Vinícius Júnior, Díaz

Karty

Domácí: Konoplja, Bondarenko

Hosté: Militao, Kroos

Rozhodčí

Grinfeeld – Hassan, Yarkoni (ISR)

Stadion

Stadion Polské armády (Varšana, Polsko)

Skupina F

Z V R P Skóre B
1. Real 6 4 1 1 15:6 13
2. Lipsko 6 4 0 2 13:9 12
3. Šachtar 6 1 3 2 8:10 6
4. Celtic 6 0 2 4 4:15 2

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud