19. září 2023 • 15:17

Hvězdy skupiny „smrti“ zpět doma: rychlíci z BVB, Donnarumma v Miláně

Autor: Julius Nosko
Vstoupit do diskuse
0
  • Hvězdy skupiny F zpátky domaHvězdy skupiny F zpátky domaFOTO: Koláž iSport.cz

    Další ročník miliardářské soutěže startuje. K Lize mistrů neodmyslitelně patří i emotivní a jedinečné příběhy. Poslední takový napsal Pep Guardiola. Španělský stratég dovedl minulý ročník Manchester City k historicky prvnímu triumfu. Emotivní pro fotbalisty často bývají i návraty „domů“. Milán vychoval nejžádanějšího brankáře Evropy. V Dortmundu nastartoval kariéru Ousmane Dembélé či Achraf Hakimi. Projděte si přehled vybraných fotbalistů ze skupiny „smrti“ F (PSG, AC Milán, Dortmund, Newcastle), kteří se vracejí na jejich předchozí působiště.

  • Gianluigi Donnarumma

    aktuální klub: Paris Saint Germain
    návrat domů: AC Milán (2013-2021)

    Téměř dva metry vysoký brankář za áčko AC Milán debutoval v roce 2015, ve věku 16 let a 242 dní. Stal se tak druhým nejmladším brankářem, který kdy debutoval v Serii A. Okamžitě se usadil v základní sestavě a získal pověst nejperspektivnějšího a nejžádanějšího bránkáře Evropy.

    Z AC přestoupil v roce 2021 do Paris Saint Germain. Mistr Evropy s Itálií z roku 2021 celkově působil v dresu „rossoneri“, včetně mládežnických kategorií, osm let. Srdceryvný návrat prožije na San Siru 7. listopadu.

    Gianluigi Donnarumma v akci Gianluigi Donnarumma v akciFoto Reuters

  • Ousmane Dembélé

    aktuální klub: Paris Saint Germain
    návrat domů: Borussia Dortmund (2016-2017)

    Jeden z mnoha úspěšných tahů vedení Borussie Dortmund. Německý celek přivedl francouzského křídelníka v roce 2016 ze Stade Rennais v přepočtu za 850 milionů korun. Výborně rychlostně vybavený fotbalista v Německu vydržel pouhý rok. Krátké, ale klíčové angažmá.

    V roce 2017 se stěhoval do Barcelony. Dortmund za něj tehdy vyinkasoval přes 3 miliardy korun. V létě se mistr světa z roku 2018 z katalánského velkoklubu přesunul do PSG. Na Signal Iduna Park se vrátí v úterý večer.

    Ousmane Dembélé v dresu PSG Ousmane Dembélé v dresu PSGFoto Reuters

  • Sandro Tonali

    aktuální klub: Newcastle United
    návrat domů: AC Milán (2020-2023)

    Italský reprezentant začínal s fotbalem v Brescii. V milánském AC působil od roku 2020 a předminulou sezonu pomohl klubu k zisku mistrovského titulu. Do Milána ovšem v létě přistála nabídka, která se těžko odmítá. Newcastle zaplatil za hráče téměř dvě miliardy korun. Tonali si sbalil kufry a odstěhoval se do Anglie. Třiadvacetilý italský záložník si proti „svým“ zahraje v úterý večer.

    Italský záložník Sandro Tonali v dresu Newcastlu Italský záložník Sandro Tonali v dresu NewcastluFoto X (Twitter)

  • Alexander Isak

    aktuální klub: Newcastle United
    návrat domů: Borussia Dortmund (2017-2019)

    Zprvu velké nadšení, první hráčův zahraniční přestup. Díru do fotbalu v Německu ale neudělal. V roce 2017 rodák ze švédské Solny putoval z AIK Stokholm do Dortmundu. Jistě si představoval, že za Borussii v bundeslize odehraje více než jen pět zápasů. Během působení v Dortmundu hostoval v nizozemském Willemu.

    Fotbalově se výrazně zvedl až v Realu Sociedad, kam z Německa v roce 2019 přestoupil. Minulý rok v létě zamířil do Newcastlu, se kterým ze čtvrtého místa v Premier League postoupil do Ligy Mistrů. Na stadion, kde poprvé nakoukl do elitní evropské soutěže, se vrátí v úterý večer.

    Útočník Alexander Isak v dresu Newcastlu Útočník Alexander Isak v dresu NewcastluFoto Reuters

  • Achraf Hakimi

    aktuální klub: Paris Saint Germain
    návrat domů: Borussia Dortmund (2018-2020)

    Ačkoliv Hakimi nikdy nebyl kmenovým hráčem Borussie Dortmund, na působení u žlutočerných bude vzpomínat jen v tom nejlepším. Mělo totiž dost zásadní vliv na jeho fotbalový růst. Díky bundesligovému angažmá dostal příležitost ukázat, čeho všeho je na hřišti schopný.

    Z Realu odcházel na hostování s jasným cílem. Získat herní praxi a ukázat se. Splněno. Marocký reprezentant se prezentoval ve velmi dobrém světle. Jen si vzpomeňte, když nabral rychlost, jak dával zabrat obráncům Slavie. Po dvouletém hostování v Dortmundu si vykopal v roce 2020 přestup do Interu a za rok zamířil do hlavního města Francie. Na Signal Iduna Park si zahraje v úterý večer.

    Achraf Hakimi slaví gól v dresu PSGFoto ČTK / AP / Laurent Cipriani

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud