20. září 2023 • 16:05

Nejmladší hráči v LM: klenot z Barcy druhý, spekulace o rekordmanovi

Autor: Julius Nosko
Vstoupit do diskuse
0
  • TOP 5 nejmladších hráčů LMTOP 5 nejmladších hráčů LMFOTO: Koláž iSport.cz

    Co je víc, než zapsat svoje jméno do nejslavnější fotbalové kroniky. Úterní večer odstartoval další ročník základních skupin Ligy mistrů. Hned v úvodním zápase se zapsal mezi nejmladší hráče v historii LM Lamine Yamal. Šestnáctiletý útočník Barcelony debutoval v duelu proti Antverpám (5:0). Stal se tak druhým nejmladším hráčem miliardářké soutěže. Projděte si top pět nejmladších hráčů v historii Ligy mistrů.

  • 5. místo - Alen Halilovič


    věk: 16 let, 128 dní
    datum narození: 18. června 1996
    pozice: záložník
    utkání: Dinamo Záhřeb - Paris Saint Germain 0:2, 24. října 2012

    Ofenzivní záložník naklusal ve své premiéře na posledních pět minut proti PSG. Syn bývalého hráče Dinama Seada Haliloviče, byl považovaný za jeden z největších chorvatských talentů od doby Luky Modriče. Srovnávali ho i s Messim, ale nenaplnil očekání. Stal se z něj průměrný, až podprůměrný fotbalista. Halilovič se nedokázal prosadit v Barceloně ani v AC Milán. Putoval po hostováních. Začarovaný kruh. Od zimy byl dokonce šest měsíců bez angažmá. V létě se připojil k nizozemskému celku Fortuna Sittard.

    Záložník Alen Halilovič Záložník Alen HalilovičFoto X (Twitter)

  • 4. místo – Rayan Cherki


    věk: 16 let, 102 dní
    datum narození: 17. srpna 2003
    pozice: záložník
    utkání: Zenit - Lyon 0:2, 27. listopadu 2019

    Rayan Cherki debutoval v Lize mistrů za Lyon v roce 2019. V 74. minutě naskočil do utkání proti Zenitu Petrohrad. Jeho výkony rezonovaly nejen ve francouzské Ligue 1. Prezident Lyonu Jean-Michel Aulas dříve prozradil, že kluby jako Manchester United či Real Madrid měly zájem o Francouze ještě předtím, než podepsal profesionální smlouvu s Lyonem. „Bude hrát na té nejvyšší úrovni. Chceme, aby uspěl s Lyonem," řekl prezident klubu. Teď je mu 20 a zatím v sezoně odehrál téměř kompletní ligovou porci. Ale bez vstřeleného gólu...

    Magie budoucnosti - Rayan Cherki Magie budoucnosti - Rayan CherkiFoto Profimedia.cz

  • 3. místo - Celestine Babayaro


    věk: 16 let, 86 dní
    datum narození: 29. srpna 1978
    pozice: obránce
    utkání: Steaua - Anderlecht 1:1, 23. listopadu 1994

    Teď zpátky do nedávné historie. Nigerijský levý obránce v dresu Anderlechtu nastoupil proti rumunské Steaue ve skupinové fázi ročníku 1994/95. Jeho průlomový debut však vytvořil více než jeden rekord. Babayaro se o 37 minut později stal také nejmladším hráčem soutěže, který byl vyloučen. V roce 1997 přestoupil do Chelsea, se kterou vyhrál Pohár vítězů pohárů a FA Cup. Zahrál si i za Newcastle a kopačky na hřebík pověsil před 13 lety v Los Angeles Galaxy.

    Obránce Celestine Babayaro Obránce Celestine BabayaroFoto X (Twitter)

  • 2. místo – Lamine Yamal


    věk: 16 let, 68 dní
    datum narození: 13. července 2007
    pozice: křídelník
    utkání: Barcelona - Antverpy 5:0, 19. září 2023

    V posledních dnech je kolem Yamala dost rušno. Na konci srpna odehrál fantastické utkání proti Villarealu (4:3). Nahrál na úvodní branku zápasu, což nikdo mladší v La Lize nedokázal. „Od doby, co jsem v dorostu, hraji proti mnohem větším hráčům. Matka mi říkala, abych byl opatrný. Vždycky jsem odvětil, ať mi věří,” odmítl španělský talent, že by trpěl na hřišti ostychem. V úterý se proti belgickým Antverpám (5:0) stal druhým nejmladším hráčem Ligy mistrů. Před necelými dvěma týdny skóroval při svém debutu za reprezentaci a ve věku 16 let a 57 dní stal nejmladším hráčem i střelcem národního týmu Španělska.

    Křídelník Barcelony Lamine Yamal Křídelník Barcelony Lamine YamalFoto ČTK / AP / Joan Monfort

  • 1. místo - Youssoufa Moukoko


    věk: 16 let, 18 dní
    datum narození: 20. listopadu 2004
    pozice: útočník
    utkání: Zenit - Dortmund 1:2, 8. prosince 2020

    Moukoko k svému rekordnímu zápisu spěl už jako fotbalový žák. V německém St. Pauli v kategorii U13 působil ve věku deseti let. Do Borussie Dortmund přestoupil v roce 2016 a v přeskakování kategorií pokračoval i u žlutočerných. Ve 13 letech hrál za mančaft do sedmnácti let a o rok později dokonce za U19. V lednu 2020, když mu bylo sotva 15, trénoval s áčkem Dortmundu. Pouhý den po svých 16. narozeninách se Moukoko stal vůbec nejmladším hráčem bundesligy. O pár týdnů později seděl na lavičce v zápasech Ligy mistrů. Seniorský debut v miliardářské soutěži odehrál proti Zenitu Petrohrad. Spekulovalo se ovšem, zda je jeho věk reálný. V Německu se tvrdilo, že jeho rodný list pochází užž z roku 2000 se jménem Yousouffa Mohamadou, které bylo přepsáno na Moukoko.

    Útočník Youssoufa Moukoko Útočník Youssoufa MoukokoFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud