23. února 2023 • 23:40

Pět klubů v pohárech! Tvrdík velebil Poláky, investice prý dostanou smysl

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český klubový fotbal bude mít v přespříští sezoně 2024/25 pět zástupců v pohárech. Po čtvrtečním vítězství Lechu Poznaň 1:0 nad norským Bodö/Glimt v odvetě úvodního kola vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy tuzemské týmy v žebříčku národních koeficient těsně udržely 15. místo, které jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA. Česko uhájilo elitní patnáctku o pouhých 0,05 bodu, radost měl i šéf Slavie Jaroslav Tvrdík.



Tuzemský fotbal bude mít pět zástupců v pohárech po dvouleté odmlce. Do probíhající sezony vstoupilo Česko poprvé od roku 2014 jen se čtveřicí týmů a stejný počet mužstev bude mít i v nadcházejícím ročníku. Aktuálně se totiž hrálo o nasazení až do přespříští sezony 2024/25.

Tuzemské kluby vypadly v tomto ročníku pohárů už na podzim a nezbývalo jim než čekat na zaváhání konkurentů v jarní části. Výsledky nejbližších soupeřů Česku nahrály. Před tuzemské týmy, které před čtvrtkem držely v žebříčku 14. místo, se sice těsně dostala Ukrajina, ale další pronásledoval z Norska neuspěl.

Celek z města Bodö prohrál v odvetě Konferenční ligy v Poznani gólem v 63. minutě 0:1 a po domácí bezbrankové remíze jako poslední norský zástupce v pohárech vypadl. Seveřané tak zůstali těsně za Českem, k případnému posunu do elitní patnáctky by jim přitom stačila i remíza.

„Ať žije Lech Poznaň,“ napsal nadšeně na Twitter šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Dvě místa v předkolech LM, jedno v předkole EL. Pět klubů do pohárů. Investovat do fotbalu v ČR má zase trochu smysl,“ vysvětloval pak, že je co slavit.

Tuzemské kluby mohlo ohrozit ještě sedmnácté Dánsko, jeho poslední zástupce Midtjylland byl ale po domácím debaklu 0:4 od Sportingu Lisabon v Evropské lize vyřazen. Žádná další země v pořadí už nemůže Česko reálně ohrozit.

Pět mužstev na evropské scéně znamená, že tři celky půjdou do dvou lepších pohárů. Kvalifikaci Ligy mistrů si vedle šampiona zahraje i druhý celek z nejvyšší soutěže. Oba začnou ve druhém předkole. Od sezony 2024/25 čeká poháry změna formátu, místo tradičních skupin bude v dané soutěži jedna tabulka se všemi týmy.

Za vítězství v hlavní fázi pohárů se připisují dva body, za remízu jeden. Zisk se dělí počtem účastníků dané země, v českém případě v této sezoně čtyřmi. Nejvíce na podzim nahrála pražská Slavia, která získala 10,5 bodu, Plzeň přidala devět a půl bodu.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud