Stanislav Hrabě
22. ledna 2010 • 19:00

Rychlý prachy: Slavia vydělá na Čelůstkovi miliony

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
SESTŘIH: Vegas - Dallas 2:0. Hertl a spol. odvrátili vyřazení. Dva góly i top zákroky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lacino koupit, draze prodat. To je krédo každého mazaného obchodníka. A pakliže se mu transakce zhodnotí během krátké doby, mne si ruce do slastného šustotu dvojnásob.



Nyní stojí v očekávání takové radosti Slavia Praha. Tomu se říká vydařená trefa.

V létě získala zlínského obránce Ondřeje Čelůstku za tucet milionů, nyní jich může od italského Palerma zinkasovat až sedmdesát. Tedy za půl roku víc než pětinásobné zhodnocení.

Obránce Slavie Ondřej Čelůstka míří do Itálie »

Česká nejvyšší soutěž však pamatuje daleko větší, přímo bombastické, kdy klub koupil na tuzemském trhu lákavé zboží a téměř obratem, v horizontu jednoho roku, ho prodal s obrovským ziskem do zahraničí.

K nejvydařenějším patřil určitě český rekordman v počtu reprezentačních startů a vicemistr Evropy 1996 Karel Poborský, jenž během podzimní části 1995 přešel z Viktorie Žižkov do Slavie. „Věděli jsme, že kupujeme prvotřídního hráče,“ vzpomíná tehdejší sekretář Slavie Zdeněk Kudela.

Karel Poborský Karel PoborskýFoto Jaroslav Legner, Sport

„Pomohl nám výraznou měrou k zisku titulu, postupu do semifi -nále Poháru UEFA a jméno si udělal na stříbrném EURO v Anglii. Pak šel do Manchesteru United,“ přibližuje hráčovo zhodnocení.

Na první pohled se zdá, že prodávající, tedy Viktorie Žižkov, udělala fatální chybu a ostrouhala. „Naopak i ona vydělala,“ tvrdí Kudela.

„Tehdejšímu manažerovi Ivanu Horníkovi bylo jasné, že mnohem větší věhlas získá Poborský ve Slavii. Do přestupní smlouvy si dal klauzuli o 25 procentech z částky, o kterou byl hráč zhodnocen,“ poodhaluje zákulisí 14 let staré záležitosti.

Taková opatření vyvolávají při přestupu ven radost i v klubu, který svůj klenot přepustil na domácí scéně bohatšímu. I Zlín má Čelůstku pojištěného, kdyby transfer do Itálie vyšel, jeho pokladna by se rozrostla o další tři miliony korun.

„Mají nárok na 25 procent z částky, za kterou jsme ho koupili,“ prozrazuje Petr Doležal, generální ředitel Slavie Praha.

Velice úspěšná byla i Sparta Praha, které se náramně vydařily především dvě transakce. Milan Fukal vede dokonce žebříček sestavený deníkem Sport, povedl se i transfer gólmanské hvězdy Petra Čecha.

Petr Čech z Chelsea v deštivém zápase Ligy mistrů proti Portu Petr Čech z Chelsea v deštivém zápase Ligy mistrů proti PortuFoto ČTK/AP


„O tom, že Čech bude jednou světový gólman, nepochyboval snad nikdo. Proto jsme za brankáře vyplatili takové peníze,“ vrací se do léta 2001 Miroslav Pelta, jenž tehdy odpovídal za přestupovou politiku letenského klubu. „Ale u Fukala jsem slyšel spoustu pochybností, že je drahý a jsou to vyhozené prostředky,“ netají, že se v tomto případě ozvalo dost odpůrců.

Nyní opět vede jablonecký klub a má patrně na dobré obchodní tahy čich. Před pár dny přivedl za 20 milionů útočníka Tomáše Pekharta, kterého odložil anglický Tottenham Hotspur. Zapíše si do svého seznamu vydařených finančních tahů další položku?

„To se nedá předem nikdy úplně odhadnout,“ brání se předčasným uzávěrům. „Ale předpoklady jsou veliké. Pekhart je mladý, urostlé postavy, střelec. O ty je vždycky zájem,“ naznačuje, že by to mohlo opět vyjít. „Když však získáváte hráče, neberete ho vysloveně na kšeft, přemýšlíte, zda může mužstvu pomoci. A když se mu pak daří a hraje výborně, zájemci se najdou. I v zahraničí. Může se pak vydařit podobná trefa,“ těší se Pelta na další skvělý „kauf“.

Šest nejzajímavějších výhodných obchodů
1. Milan FUKAL
Milan FukalFoto Vlastimil Vacek
(25, Sparta Praha)
Přišel: podzim 1999 z Jablonce
Odešel: podzim 2000 do Hamburku
Odehrál: 31 zápasů/7 gólů
Pořizovací cena: 12 milionů
Prodejní cena: 104 milionů
ZHODNOCENÍ 760 %
2. Karel POBORSKÝ
Karel PoborskýFoto Jaroslav Legner/Archív Sport
(23, Slavia Praha)
Přišel: podzim 1995 ze Žižkova
Odešel: léto 1996 do Manchesteru United ted
Odehrál: 27 zápasů/11 gólů
Pořizovací cena: 20 milionů
Prodejní cena: 150 milionů
ZHODNOCENÍ 650 %
3. Petr ČECH
Český gólman si připsal čisté konto.Foto Pavel Mazáč - SPORT
(20, Sparta Praha)
Přišel: léto 2001 z Blšan
Odešel: léto 2002 do Rennes (Francie) )
Odehrál: 27 zápasů
Pořizovací cena: 22 milionů
Prodejní cena: 150 milionů
ZHODNOCENÍ 580 %
4. Ondřej ČELŮSTKA*
Čelůstka se raduje ze svého premiérového gólu za SlaviiFoto Barbora Reichová (Sport)
(20, Slavia Praha)
Přišel: léto 2009 ze Zlína
Odešel: zima 2010 do Palerma
Odehrál: 13 zápasů/1 gól
Pořizovací cena: 12 milionů
Prodejní cena: 70 milionů
ZHODNOCENÍ 480 %
5. Martin HORÁK
Martin HorákFoto Pavel Mazáč (Sport)
(22, Sparta Praha)
Přišel: jaro 2002 z Olomouce
Odešel: podzim 2002 do Petrohradu
Odehrál: 10 zápasů/2 góly
Pořizovací cena: 5 milionů
Prodejní cena: 15 milionů
ZHODNOCENÍ 200 %
6. Radek MYNÁŘ
Radek MynářFoto Pavel Mazáč (Sport)
(28, Sparta Praha)
Přišel: podzim 2001 z Příbrami
Odešel: podzim 2002 do Grodzisku (Polsko)
Odehrál: 21 zápasů/2 góly
Pořizovací cena: 10 milionů
Prodejní cena: 25 milionů
ZHODNOCENÍ 150 %

*Přestup je teprve v jednání.
Pozn.: Do přehledu jsme vybrali české hráče, kteří nejprve uskutečnili přestup v rámci domácí ligy v řádu milionů korun, v klubu strávili maximálně rok a odešli do zahraničí. V závorce u klubové příslušnosti je uveden věk v době přestupu do ciziny. Částky jsou v korunách.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud