Michal Petrák
22. dubna 2011 • 12:51

Sparta už umí bránit i bez kapitána Řepky

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve stíhací jízdě za vedoucí Plzní jim leží v cestě další klacek, tentokrát z Hané. Sparta dnes večer narazí na Olomouc a po dvouzápasovém výpadku může opět počítat s Tomášem Řepkou. Vrátí se kapitán Letenských do sestavy i přesto, že si dvojice Tomáš Zápotočný–Erich Brabec počínala dobře?



Šest bodů. Takový odstup od Plzně musí Sparta dohánět, pokud chce sahat po mistrovském titulu. Proti Olomouci ji k tomu nejspíš opět povede Tomáš Řepka, ačkoli statistiky ukazují, že se Letenští po dlouhé době naučili hrát bez něj.

Dlouhodobá čísla hovoří jasně. Od ledna 2006, kdy se Řepka vrátil do české ligy z West Hamu United, je Sparta celkem jednoznačně horší bez něj než s ním. Pokud drsný stoper nastoupil, měl letenský klub skoro o deset procent lepší bodový zisk i nižší průměr inkasovaných gólů.


Jenže v této sezoně je to naopak. Sparta bez Řepky prohrála jen v samém úvodu ročníku v Hradci Králové a pak v Českých Budějovicích, jinak je úspěšnější. Znamená to snad... „Není to tak jednoznačné. Musíte srovnávat stejně zápasů doma a venku, jiné je utkání proti Plzni a jiné třeba proti Ústí,“ odmítá bývalý sparťanský obránce Petr Gabriel, že by začal být zkušený stoper v sestavě nevýhodou.

„Podle mě to ukazuje hlavně na to, že se Sparta může spolehnout na dobrou organizaci defenzivy. Naučila se hrát bez Řepky, nemá takové problémy jako dřív. Vzadu je jedno, jestli nastoupí ten, nebo ten. V ofenzivě to tak není,“ zamýšlí se Václav Drobný, který rovněž nastupoval v rudé obraně.

Blažkovy výčitky směrem na Mendyho po vzájemném souboji
Blažkovy výčitky směrem na Mendyho po vzájemném souboji


Hlavně jarní ligové zápasy bez Řepky vyznívají pro zadní řadu Sparty lichotivě. Minulý víkend v Mladé Boleslavi dostala první gól, do té doby s čistým kontem porazila Příbram, Brno i Slavii. „Nehráli špatně. Ale to je jasné – Zápotočný i Brabec jsou taky zkušení hráči, mají toho dost za sebou,“ přikyvuje Karel Rada, bývalý reprezentační stoper.

Přesto se jedna výtka našla. Když se ve druhém poločase derby se Slavií Sparta stáhla hluboko na vlastní polovinu a červenobílému tlaku odolávala dost pasivně, Řepka chyběl. „Kdyby hrál, vytlačil by hráče před sebou dopředu,“ vyjádřil po zápase přesvědčení generální sportovní manažer Letenských Jozef Chovanec.

„Derby jsem komentoval, bylo to hodně vidět. Kdyby tak hráli deset minut, Tomáš by se naštval a seřval celou zálohu. Je větší persona, kápo,“ myslí si Drobný.

I proto je pravděpodobné, že se Řepka do sestavy vrátí – ačkoli se ukázalo, že si Sparta umí poradit i bez něj. V ligovém finiši může být jako osobnost důležitější než Zápotočný, který je oproti němu platnější, spíš co se týče rozehrávky.

„Když jsem byl v Německu, měl jsem v mužstvu podobnou roli jako on. Chtěli po mně, abych organizoval tým,“ vzpomíná Gabriel. „A po nějaké mé absenci, ať už kvůli zranění nebo žlutým kartám, bylo znát, že to při trenérově výběru hraje velkou roli. Zápotočného čas ještě přijde, určitě si svoje ve Spartě odehraje,“ je přesvědčený.

Ať už s Řepkou nebo bez něj, statistiky potvrzují, že defenziva je pro Spartu silnou zbraní. Dnes večer to prověří dravá Olomouc...

Vstoupit do diskuse
3

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud