20. března 2012 • 11:42

To je on! 18letý kluk házel dělbuchy na Spartě, policii se přiznal

Autor: sh, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výtržník, který v pátečním utkání Sparta-Ostrava v 70. minutě odpálil v sektoru domácích fanoušků dělbuch, byl zadržen. „Jde o 18letého mladíka z Prahy, který se k činu doznal a byl obviněn z trestného činu výtržnictví,“ sdělila Andrea Zoulová z pražské policie. Pokud má fanoušek čistý trestní rejstřík, hrozí mu podmínka, jestliže už byl souzen, může dostat až dva roky.



Sparta podala po sobotním utkání s Ostravou (2:0) trestní oznámení na neznámého pachatele pro použití nebezpečné pyrotechniky. „Věc je v šetření policie a vyjadřovat se k němu nesmíme,“ vysvětlil tiskový mluvčí pražského klubu Ondřej Kasík, proč nemůže dodat více informací o viníkovi.

Petarda, která vylekala záložníka Ladislava Krejčího krátce po začátku střetnutí, dělbuch dvacet minut před koncem. Takové bylo řádění sparťanských fanoušků v utkání s Baníkem Ostrava. Varování hlasatele, že rozhodčí ukončí zápas, i jakékoli výzvy ke slušnému chování, odrážel výsměch.

„Pyro není zločin,“ skandovali výtržníci. Byli si až moc dobře vědomi, že jim citelný postih nehrozí. Ovšem provinilec, jenž odpálil dělbuch, byl už policií zadržen a obviněn z trestného činu výtržnictví. Vrhač petardy se dál hledá.

„Tyto fanoušky na stadionu nechceme,“ pravil nesmlouvavě Kasík. Sparta poskytla policii záběry z kamerového systému a po této zkušenosti přijala i další opatření. „Zvýšíme počet kontrol, nebude jen u vstupu do stadionu, ale přidáváme i další při vstupu do sektoru,“ odtajnil.

Proti podobným zloduchům se chystá bojovat i fotbalová asociace. „Byla to hrůza,“ neskrýval rozhořčení delegát utkání Jaroslav Melichar. Včera vypracoval zprávu, v níž oba nejkřiklavější incidenty popsal. A připojil úvahu, v níž volá po jediném – použitá pyrotechnika musí být trestána!

„Je to jen přečin, viník dostane pokutu pět set korun, pokud je tedy zjištěn, a jede dál. Prohlídky nepomáhají, dnešní pyrotechnika je malá, v prášku, tyčince, pronesete ji snadno,“ rozebíral Melichar. Prevenci vidí jen v legislativě.

„Pyrotechnika na stadionech se stane trestným činem,“ slíbil Josef Tancoš, člen Výkonného výboru FAČR a poslanec. „Minulý týden jsem se na toto téma sešel s náměstkem ministra spravedlnosti a připravujeme právní úpravu,“ prozrazuje. Propadnutí návrhu se neobává. „Jsou pro něj i zástupci jiných stran,“ pronesl poslanec za ČSSD. Ani průtahů se nebojí. „Mělo by to platit už od příštího ročníku.“

Otřesné na chování pár jedinců z řad letenských fanoušků je, že účinky jejich řádění postihly nejvíc hráče v rudých dresech. Petarda skolila hrdinu utkání Ladislava Krejčího, výbuchem byl navíc ohrožen brankář Tomáš Vaclík. „Co je to za primitivy, když poškozují vlastní mužstvo?“ ptal se Melichar. „Vždyť Vaclík může mít nějaké následky, třeba narušení sluchové orientace,“ poukázal.

„Potěšilo nás, že ostatní fanoušci se od tohoto činu distancují a odsuzují ho,“ upozornil Kasík, že výtržník nemá podporu u slušných příznivců. Ti odměnili policií zadrženého 18letého kluka a druhého fanouška, který vhodil petardu po Krejčím, pokřikem: „Hovada!“

Petarda, která vylekala Ladislava Krejčího natolik, až se skácel k zemi.
Petarda, která vylekala Ladislava Krejčího natolik, až se skácel k zemi.

Vstoupit do diskuse
9

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud