Pavel Kalouš
27. září 2012 • 16:44

Šéf disciplinárky Golda: Limberský se přiznal. Video nebylo nutné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

ROZHOVOR | Sám potrestaný před novináři nepromluvil, šéf disciplinární komise Jiří Golda však tvrdí, že se obránce Plzně David Limberský k nafilmování penalty přiznal. „Byl jsem připravený před ním pustit záznam toho zákroku, ale naštěstí to nebylo nutné. Přiznal se,“ říká Golda.



Filmování v lize trestal Jiří Golda už pošesté, na rozdíl od Jana Chramosty se však plzeňský obránce David Limberský vyhnul zastavení závodní činnosti. Pokuta 40 tisíc korun je však nejvyšší, jakou Goldova komise dosud udělila.

Co vás k tomu vedlo?
Je to dané tím, že jsme projednávali dvě disciplinární provinění. Simulování, a pak výroky směrem ke Spartě. Proto jsme udělili souhrnný trest, přičemž jsme přihlédli k tomu, že se přiznal a zástupce Plzně navíc slíbil, že se za tyto výroky Spartě omluví.

Limberský se k nafilmování penalty přiznal?
Ano, přiznal se.

Údajně ale na přímý dotaz odpověděl: „Částečně“.
(usmívá se) Zkrátka se přiznal. Byl jsem připravený před ním pustit záznam té penalty a spolu s ním se na to podívat. K tomu naštěstí nakonec nedošlo. Nebylo to nutné.

Byla to polehčující okolnost?
Ano, na začátku jsme přemýšleli o vyšší pokutě. Je otázka, jestli bychom se neměli zamyslet nad jinou formou trestů, ale to bychom museli udělat na začátku sezony, nebo alespoň v její polovině. Přijít za kluby a říct jim: Tohle je špatně, chceme s tím něco dělat a od příští sezony s tím i začneme.

Uvažujete o tom?
Přemýšlíme o tom, ale zase si ty tresty spočítejte. Tak moc jich nebylo. Děláme to jen v nejzávažnějších případech a těch nebylo ani deset.

Věříte, že to Limberský znovu nezopakuje?
Jak jsem ho viděl, věřím, že si dá určitě pozor a že si dá pozor i na to, jak bude mediálně vystupovat. Tohle jsou profesionální fotbalisté a mediální vystupování je součástí jejich práce. Nebudeme nikdy nikoho trestat, že si postěžuje na rozhodčí, problém je v tom, když někdo naznačí, že v tom byl nějaký úmysl. Pak musí donést důkazy.

Za co jste trestali v případě výroku o „dvaceti titulech s pomocí rozhodčích“?
Je tady ustanovení o znevážení dobrého jména fotbalu. A tyhle výroky fotbal skutečně poškozují.

Spousta fanoušků ale tvrdí, že Limberský jen řekl pravdu.
Nevím, jak si s tím poradit. Jsem připraven potrestat cokoliv a kohokoliv, ale tohle je těžké. Pokud nemám důkazy, nic s tím neudělám. Když mi někdo na zápase šeptá do ucha, že je to zaplacené, jak na základě toho mám někoho potrestat? To nejde.

Kdyby Limberský svá slova na adresu Sparty po zápase nepronesl, byla by pokuta nižší?
Ano, byla by v intencích našich předchozích trestů.

Jak Golda trestal filmování
(pokuty jsou uvedeny v korunách)

40 000 David Limberský (září 2012)
30 000 Václav Pilař (březen 2012)
30 000 David Lafata (září 2011)
20 000 + 1 zápas Jan Chramosta (květen 2011)
15 000 Václav Kalina (srpne 2012)
10 000 Jaroslav Černý (červenec 2009)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud