12. června 2014 • 23:58

Sporná penalta a (ne)gól. Brazilci slaví výhru nad Chorvatskem

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Očekávaný výsledek, ale hodně divoký průběh. Fotbalisté Brazílie zahájili domácí šampionát výhrou nad Chorvatskem 3:1. Dvakrát se trefil Neymar, jeho druhý zásah padl po nespravedlivé penaltě po přihraném pádu Freda. Japonský sudí zároveň Chorvatům upřel regulérní gól.




MATCH OVERVIEW LEGACY
12. 6. • 22:00
Brazílie
Brazílie
3:1
ONLINE
12. června
22:00
Chorvatsko
Chorvatsko
Góly

Domácí: 29. Neymar, 71. Neymar, 90+1. Oscar

Hosté: 11. Marcelo (vl.)

Sestavy

Domácí: César – Dani Alves, Silva (C), Luiz, Marcelo – Paulinho (63. Hernanes), Gustavo – Hulk (68. Bernard), Oscar, Neymar (88. Ramires) – Fred.

Hosté: Pletikosa – Srna (C), Čorluka, Lovren, Vrsaljko – Modrič, Rakitič – Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič – Jelavič (78. Rebič).

Náhradníci

Domácí: Jefferson, Victor, Dante, Maxwell, Henrique, Maicon, Fernandinho, Ramires, Hernanes, Willian, Bernard, Jo

Hosté: Zelenika, Subašič, Schildenfeld, Vida, Pranjič, Vukojevič, Brozovič, Badelj, Sammir, Rebič, Eduardo

Karty

Domácí: Neymar, Gustavo

Hosté: Čorluka, Lovren

Rozhodčí

Jujči Nišimura – Toru Sagara, Tošijuki Nagi (Japonsko).

Stadion

Arena de Sao Paulo, Sao Paulo

ONLINE: Brazílie - Chorvatsko ZDE »

Evropané sice vedli po vlastním gólu Marcela, ale velkého favorita šampionátu zachránila největší hvězda týmu Neymar. Útočník Barcelony nejprve vyrovnal střelou o tyč a v 71. minutě rozhodl ze sporně nařízené penalty za přifilmovaný pád Freda. Definitivně výhru Brazilců pojistil v závěru Oscar.

Brazilci nastoupili ve velmi bojovné náladě, při cestě na hřiště se drželi za ramena a hrdě odzpívali hymnu za doprovodu celé Areny Corinthians v Sao Paulu. Jenže Chorvaté se nezalekli a byli to naopak oni, kdo byl v úvodu nebezpečnější.

V 11. minutě utekl po levé straně Olič, jeho přízemní centr tečoval Jelavič přímo do běhu Marcela a brazilský bek si smolně srazil míč do vlastní branky. Vůbec poprvé v historii tak šampionát odstartoval vlastním gólem, který byl zároveň premiérovým vlastní brankou Brazílie na MS.

"Kanárci" se však ze šoku rychle vzpamatovali a zodpovědnost na sebe bral hvězdný Neymar. Po půlhodině Brazilci byli ve středu hřiště hodně důrazní a dokázali několikrát protlačit míč ve chvílích, kdy se zdálo, že o něj přijdou. Nakonec se míče ujal Neymar, navedl si ho na střelu levačkou a trefil se dokonale k tyči.

VIDEO: sestřih utkání Brazílie - Chorvatsko

Po změně stran se hrálo opatrněji než v první části a šance příliš nepřicházely. Až Chorvatsku zatopil chybnou rozehrávkou Čorluka, který následný brejk hasil tvrdým faulem na Neymara.

Brazilci sice z přímého kopu gól nevytěžili, ale hned vzápětí zaútočili a do té doby neviditelný Fred vybojoval pokutový kop. Japonský sudí Nišimura odpískal Lovrenovo zatažení za dres, brazilský útočník však situaci přifilmoval.

Podle bývalého anglického sudího Grahama Polla o penaltu nešlo. "Lidé říkají, že velkým týmům se dostává velkých rozhodnutí a tohle je jasný příklad. Podle mě penalta nebyla," napsal na svém twitterovém účtu.

Odpovědnost na sebe znovu vzal Neymar a stálo při něm štěstí. Penaltu sice kopnul nahoru, ale blíže ke středu, Pletikosa si na míč sáhnul, ale z branky ho nevytěsnil. Pro Neymara to byl již 33. reprezentační gól a ve dvaadvaceti letech se dostal už mezi deset nejlepších střelců v historii brazilské reprezentace.

Chorvaté ještě mohli srovnat, ale jejich gól sudí neuznal pro předchozí faul na brankáře Julia Césara. Výsledek zpečetil až chytrý gól Oscara v 90. minutě, kdy záložník Chelsea v obležení tří obránců překvapil Pletikosu střelou bodlem.

MS ve fotbale - základní skupina A:

Brazílie - Chorvatsko 3:1 (1:1)

Branky: 30. a 71. z pen. Neymar, 90. Oscar - 11. vlastní Marcelo. Rozhodčí: Nišimura - Sagara, Nagi (všichni Jap.). ŽK: Neymar, Luiz Gustavo - Čorluka, Lovren. Diváci: 62.103.

Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (63. Hernanes), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (88. Ramires), Hulk (68. Bernard) - Fred. Trenér: Scolari.
Chorvatsko: Pletikosa - Srna, Čorluka, Lovren, Vrsaljko - Modrič, Rakitič - Perišič, Kovačič (61. Brozovič), Olič - Jelavič (78. Rebič). Trenér: Kovač.

Z V R P Skóre B
1. Mexiko 5 4 1 0 8:2 13
2. Brazílie 4 3 1 0 11:3 10
3. Chorvatsko 4 1 0 3 7:9 3
4. Kamerun 3 0 0 3 1:9 0

Útočník Brazílie Neymar se připomněl nejen gólem, ale také žlutou kartou za ostrý loket
Útočník Brazílie Neymar se připomněl nejen gólem, ale také žlutou kartou za ostrý loket

Z V R P Skóre B

Speciál iSport.cz k MS ve fotbale 2014 v Brazílii ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud