13. června 2014 • 22:53

Van demolice! Nizozemci zničili v repríze finále Španělsko 5:1

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šok pro obhájce titulu! Fotbalisté Španělska vstoupili do mistrovství světa debaklem 1:5 s Nizozemskem. V repríze posledního finále sice vedli, ale pak se trefoval už jen soupeř. Do poločasu vyrovnal Robin van Persie, ve druhé půli pak Nizozemci Španěly totálně smetli dalšími čtyřmi góly.



MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 6. • 21:00
Španělsko
Španělsko
1:5
ONLINE
13. června
21:00
Nizozemsko
Nizozemsko
Góly

Domácí: 27. Alonso

Hosté: 44. van Persie, 53. Robben, 65. De Vrij, 72. van Persie, 80. Robben

Sestavy

Domácí: Casillas (C) – Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba – Busquets – Silva (78. Fábregas), Xavi, Alonso (63. Pedro), Iniesta – D. Costa (63. Torres).

Hosté: Cillessen – Janmaat, Vlaar, De Vrij (78. Veltman), Martins Indi, Blind – de Guzmán (62. Wijnaldum), Sneijder, de Jong – van Persie (C) (79. Lens), Robben.

Náhradníci

Domácí: de Gea, Reina, Albiol, Juanfran, Martínez, Fábregas, Mata, Cazorla, Koke, Villa, Torres, Pedro

Hosté: Vorm, Krul, Verhaegh, Veltman, Kongolo, Clasie, Fer, Kuijt, Lens, Huntelaar, Wijnaldum, Depay

Karty

Domácí: Casillas

Hosté: de Guzmán, De Vrij, van Persie

Rozhodčí

Rizzoli – Faverani, Stefani (všichni Itálie) – Moen (Norsko)

Stadion

Arena Fonte Nova, Salvador

Španělé začali tradičním opatrným držením míče, ale už v osmé minutě soupeře pustili do velké šance. Robben vysunul Sneijdera, záložník Galatasaraye však nastřelil jen brankáře Casillase.

Svěřenci trenéra Del Bosqueho měli i dál víc ze hry, jenže si vytvářeli jen náznaky šancí. Ve 13. minutě prováhal příležitost Costa, chvíli předtím přestřelil Iniesta.

Gólu se Španělé dočkali v 27. minutě, kdy Costa upadl po souboji s De Vrijem a Ital Rizzoli odpískal penaltu. Brankář Cillessen sice vystihl směr Alonsova pokusu, ale střelu nezastavil. Alonso se v národním týmu trefil poprvé od čtvrtfinále ME 2012, kdy proti Francii skóroval z pokutového kopu nařízeného rovněž Rizzolim.

Těsně před pauzou mohl zvýšit Silva, ale zvolil lob a brankář Cillessen stačil zakročit. Trest přišel hned z protiútoku. Blind prakticky od půlící čáry našel rozběhnutého kapitána Van Persieho, který předvedl parádní rybičku a jako první Nizozemec skóroval na třech mistrovstvích světa.

Brankář Casillas přišel o neprůstřelnost na MS, která trvala 476 minut. V platnosti tak zůstává rekord Itala Zengy, který v roce 1990 udržel čisté konto 517 minut. V úvodu druhé půle navíc lovil náhradní gólman Realu Madrid míč ze sítě podruhé, když si další Blindův centr zpracoval Robben, pohrál si se stoperem Piquém a poslal míč do středu branky.

Fotbalisté Nizozemska se radují ze vstřeleného gólu na MS v Brazílii proti Španělsku
Fotbalisté Nizozemska se radují ze vstřeleného gólu na MS v Brazílii proti Španělsku

V 60. minutě mohl přidat třetí gól Van Persie, jeho dělovka se ale odrazila od břevna. "Tulipány" se však dočkaly zanedlouho, když De Vrij na zadní tyči poslal do branky Sneijderův centr ze standardní situace. Španělům pak rozhodčí správně neuznali Silvův gól kvůli ofsajdu.

V debakl proměnil duel v 72. minutě Van Persie, když na hranici vápna obral o míč Casillase a zakončil do prázdné branky. Nešťastného brankáře pak potupil ještě jednou Robben, který předběhl Ramose, položil si Casillase a po kličce v pokutovém území přidal pátý gól. Podobný debakl utrpěli Španělé na MS jen v roce 1950, kdy podlehli Brazílii 1:6.

Speciál iSport.cz k fotbalovému MS najdete ZDE

Španělsko - Nizozemsko 1:5 (1:1)
Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 64. De Vrij. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Casillas - De Guzmán, De Vrij, Van Persie. Diváci: 48.173.
Španělsko: Casillas - Azpilicueta, Ramos, Piqué, Alba - Alonso (63. Pedro), Busquets - Xavi, Iniesta, Silva (78. Fábregas) - Costa (63. Torres). Trenér: Del Bosque.
Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij (77. Veltman), Vlaar, Martins Indi, Blind - De Jong, De Guzmán (62. Wijnaldum) - Sneijder - Robben, Van Persie (79. Lens). Trenér: Van Gaal.

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 6 6 0 0 20:6 18
2. Chile 4 2 0 2 5:5 6
3. Španělsko 5 2 0 3 8:12 6
4. Austrálie 5 0 0 5 5:15 0

ONLINE Španělsko - Nizozemsko

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud