4. října 2013 • 13:03

Nesmíte podezřelým zakázat hrát, tvrdí advokát kvůli sázkařské aféře

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR ve čtvrtek zastavila činnost hráčům a výkon funkcí dalším osobám, které jsou podezřelé v údajné sázkařské aféře, v rozporu s vlastním řádem. Tvrdí to advokát Bronislav Šerák. Podle něj komise neměla právo přijmout takové rozhodnutí do doby, než bude celý případ vyšetřen a uzavřen.



FAČR vzkázala, že na Šerákovu výtku zatím reagovat nebude. K případu se podle svého mluvčího obšírněji vyjádří během pondělka.

Šerák tvrdí, že disciplinárka ve čtvrtek pochybila. "Rozhodnutí komise nemá oporu ve svazové legislativě, je to zcela mimo její rámec. Ve čtvrtek jednala spíše tak, aby se zalíbila veřejnosti, ale určitě ne podle svého řádu," řekl Šerák. Ten v případu zastupuje například obránce druholigových Bohemians Praha Jana Halamu, jehož se nedávno zahájené policejní stíhání také týká.

FAČR, která v kauze chce získat status poškozené strany, ve čtvrtek obdržela od protikorupční policie usnesení o zahájení trestního stíhání jedenácti osob.

Jejich jména zatím nezveřejnila. Disciplinární komise vzápětí uvedla, že se všemi zahajuje vlastní řízení a zároveň rozhodla o okamžitém pozastavení činnosti či výkonu všech funkcí u těch, které se obvinění týká.

Podle Šeráka na to ale právo neměla. Advokát se odvolává na odstavec 1 v článku 49 v červenci novelizovaného disciplinárního řádu. Článek se zabývá právě zastavením závodní činnosti a zákazem výkonu funkce v průběhu disciplinárního řízení.

"Byl-li hráč v utkání vyloučen nebo dopustil-li se v době mezi ukončením utkání a podpisem zápisu o utkání kapitánem provinění, které rozhodčí zapsal do zápisu o utkání a kapitán podepsal, má okamžitě zastavenou závodní činnost. Zastavení závodní činnosti platí i v případě, kdy je po utkání v zápisu o utkání na pokyn delegáta uvedeno, že se hráč dopustil takového provinění, za které měl být vyloučen," stojí v disciplinárním řádu, podle nějž se totéž vztahuje i na funkcionáře.

Šerák také upozornil na odstavec 5 článku 49. V něm stojí, že pokud se hráč či funkcionář dopustili jiného provinění než v odstavci 1, nelze jim předběžně zastavit závodní činnost či výkon funkce až do vyšetření případu. Pokud se ale podezření prokáže, trest má platit až ode dne jeho vyhlášení.

"V tom právě vidím ten klíčový problém. Souhlasím s tím, že si komise postupně bude zvát všechny obviněné, a jsem pro důsledné vyšetření případu podle zásady "padni komu padni". Ale tady jde také o princip. Disciplinární komise přece musí respektovat vlastní řád a nedělat si, co se jí zlíbí," dodal Šerák.

V případě prokázání viny může soud za přijetí úplatku uložit až dvanáctiletý trest odnětí svobody, za podplácení až šest let vězení. Konkrétní trestní sazba za oba trestné činy se ale odvíjí mimo jiné od výše prospěchu, který pachatel zamýšlel získat. Pachatele lze potrestat také zákazem činnosti, propadnutím majetku nebo pokutou.

Na fotbalové půdě může disciplinární komise zastavit hráči činnost na dva roky až pět let a udělit pokutu až do výše půl milionu korun, pokud k provinění došlo v první nebo v druhé lize. U nižších soutěží jsou i úměrně nižší pokuty.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud