Jonáš Bartoš
25. června 2012 • 00:05

VIDEO: Tutovku odflákl. Balotelli řádil a zlobil, po rozstřelu slavil

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nažhavení a odhodlání z něj sálalo. Chtěl se prosadit, a moc. Italský útočník  Mario Balotelli proti Anglii řádil, patřil k nejlepším hráčům na hřišti. Jenže  tutovky, které ve čtvrtfinále mistrovství Evropy měl, spálil. Na závěr ale proměnil svůj pokus v rozhodujícím penaltovém rozstřelu a spolu s celou Itálií slaví postup do semifinále mistrovství Evropy.



Balotelli nastoupil proti řadě spoluhráčů z Manchesteru City i protivníkům z anglické  ligy. Toužil po gólových hodech a rval se ze všech sil.

"Je to jeden z mála zápasů, ve kterém Balotelli zaslouží absolutorium. Pracoval pro  mužstvo, byl nebezpečný, hladový. Chyběl mu jen gól," hodnotil výkon kontroverzního  forvarda ve studiu České televize Václav Drobný, bývalý obránce Sparty.

Měl pravdu, Balotelli předvedl jednoznačně nejlepší výkon na šampionátu. Zejména v  prvním poločase ho bylo plné hřiště. Vyhrával osobní souboje, nabízel se, bojoval. A  hlavně - neustále se dostával do zakončení.

Aktivitu jednadvacetiletého snajpra podtrhují statistiky UEFA. Z celkem dvaceti italských pokusů na branku Joea Harta vzešlo z nohou či hlavy Maria Balotelliho hned jedenáct. Snažení italského útočníka postrádalo jediné, to nejdůležitější - góly.

Ve všech šancích - a nebylo jich málo - Balotelli selhal. Tváří v tvář Hartovi  nedokázal ani jednou zamířit přesně. Italský útočník klel, modlil se, marně prosil fotbalového Boha o rozhodující trefu.

Mario Balotelli si něco vyříkává s anglickým brankářem Joe Hartem po vyhraném čtvrtfinále EURO 2012
Mario Balotelli si něco vyříkává s anglickým brankářem Joe Hartem po vyhraném čtvrtfinále EURO 2012


Při cestě do šaten o poločasové pauze se rafl i s kolegou v útoku Antoniem Cassanem.  Ale ani to nepomohlo. "Starší hráči Itálie se snaží Balotelliho udržet na uzdě,  mužstvo ho potřebuje s chladnou hlavou," poznamenal ve studiu České televize Karol  Marko, naposledy trenér Baníku Ostrava.

Jen v prvním poločase se Balotelli dostal do tří regulérních gólovek. Dvakrát si na  hranici ofsajdu perfektně zaběhl za anglickou obranu. Poprvé pokus odflákl a míč mu  odkopl Terry, podruhé jeho akrobatickou střelu zlikvidoval Hart. Při třetí šanci mu po  sklepnutí Cassana zamezil v gólu Lescott.



Jedna z největších italských příležitostí přišla v 52. minutě. Bombu De Rossiho  vyrazil Hart před sebe, Balotelli z dorážky opět trefil anglického gólmana. Úspěšný  nebyl poté ani z malého vápna Montolivio.



Balotelli na sebe výrazně upozornil ještě jednou, když si perfektně odclonil Terryho a  zády k brance pohotově vypálil. Střela šla, jak jinak, opět vedle.

Snajpr z Manchesteru City však svého klubového parťáka Harta překonal v rozhodujícím penaltovém rozstřelu. Itálie v něm zvítězila 4:2 a může se těšit na semifinále s Německem.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud