2. června 2016 • 12:30

Představení Polska na EURO, skupina C: „Piraňa“ i kluk z ghetta

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Projděte si sestavu Polska, které bude hrát na EURO 2016 ve Francii ve skupině C, kde narazí na Německo, Ukrajinu a Severní Irsko. Profil týmu připravil v rámci spolupráce s iSport.cz polský novinář Michal Pol z Przegladu Sportowego.



Brankáři:

Lukasz Fabianski

Pozice: Brankář
Zápasy: 29
Góly: 0
Klub: Swansea
Narozen: 18. dubna 1985

Do Arsenalu přicházel jako náhrada za odcházejícího Němce Jense Lehmanna. Za sedm let v londýnském klubu se mu to však nikdy nepodařilo. Později se před něj dostal i krajan Wojciech Szczesny. Fabianski si dlouho držel pověst brankáře, který buď zachytá nebo absolutně vyhoří. Po přestupu do Swansea se však našel. Za dva roky v klubu chyběl v brance pouze jednou a stal se oporou celku z Walesu.

VIDEO: Jedna z řady chyb v kariéře polské jedničky

Wojciech Szczesny

Pozice: Brankář
Zápasy: 25
Góly: 0
Klub: AS Řím
Narozen: 18. dubna 1990

Dlouho to vypadalo, že se Szcesny stane na roky dopředu prvním brankářem Arsenalu, na kterého trenér Arséne Wenger tak dlouho čekal. Nestalo se. V poslední sezoně polský mladík strávil v římském AS, kde si však nevedl vůbec špatně a podle všeho se do Říma v letě vrátí na hostování či přestup. V národním dresu vede boj o post jedničky s Fabinskim. V poslední době má však navrh jeho starší kolega.

Brankář AS Řím Wojciech Szczesny musel na půdě Barcelony vyndávat šestkrát míč ze své sítěFoto ČTK

Artur Boruc

Pozice: Brankář
Zápasy: 61
Góly: 0
Klub: AFC Bournemouth
Narozen: 20. února 1980

Poprvé se v polském národním A týmu představil 28. dubna 2004 v přátelském zápase s Irskem. Dlouho se zdálo, že odcházejícího Jerzyho Dudka zvládne bez problemů nahradit. V posledních sezonách však přestal podávat spolehlivé výkony a často chyboval. Proto v polské brance dostávali přednost jeho mladší kolegové. Jeho snem je zakončit fotbalovou kariéru v milované Legii Waršava.

Obránci:

Lukasz Piszczek

Pozice: Obránce
Zápasy: 45
Góly: 2
Klub: Borussia Dortmund
Narozen: 3. června 1985

V mladí hrál Piszczek na pozici útočníka a krajního záložníka. V Dortmundu jej však trenér Jürgen Klopp postavil na kraj obrany. Piszczek je základním stavebním kamenem polské obrany. V reprezentačním dresu však nepodporuje útok tak vehementně jako na klubové scéně. V poslední sezoně byl vyhlášen nejlepším pravým obráncem v Německu.

Kamil Glik

Pozice: Obránce
Zápasy: 37
Góly: 3
Klub: FC Turín
Narozen: 3. února 1988

Patřil k obrovským talentům polského fotbalu a své začátky strávil v rezervním týmu Realu Madrid. Po svém návratu se mu nepodařilo pomoci zachránit jeho tým Piast Gliwice v nejvyšší polské lize, a tak brzy odešel do Itálie. Tam se výrazně prosadil až v Turíně, kde se stal jedním z oblíbenců tamních fanoušků. Je srdcem polské obrany a v kvalifikaci vynechal pouze jediné utkání.

Michal Pazdan

Pozice: Obránce
Zápasy: 14
Góly: 0
Klub: Legia Warsaw
Narozen: 21. září 1987

Narozen ve velmi drsné čtvrti Krakova. Pazdana v Polsku přezdívají “Piraňa” pro jeho tvrdý styl bránění. Na Euru 2008 neodehrál zkušený obránce ani minutu. Tentokrát by však neměl chybět v základní sestavě polského národního týmu.

Bartosz Salamon

Pozice: Obránce
Zápasy: 5
Góly: 0
Klub: Cagliari
Narozen: 1. března 1991

Už v šestnácti letech opustil rodnou zemi a odešel do Itálie do týmu Brescia, kde se však nikdy výrazně neprosadil. Zkoušel to i v milánském AC, kde však dopadl podobně. V Cagliari jej snad čekají světlejší zítřky. V polské reprezentaci prosedí většínu utkání na lavičce.

Jakub Wawrzyniak

Pozice: Obránce
Zápasy: 43
Góly: 1
Klub: Lechia Gdansk
Narozen: 7. července 1983

Po brankáři Borucovi druhý nejstarší hráč Polska. Velký vlastenec, který dlouho patřil ke klíčovým hráčům polského výběru. Výhra nad Německem byla podle jeho slov největší výhrou v jeho kariéře. Hlavní bavič kabiny.

Artur Jedrzejczyk

Pozice: Obránce
Zápasy: 17
Góly: 2
Klub: Legia Warsaw
Narozen: 4. listopadu 1987

Jedrzejczyk je jeden z nejuniverzálnějších hráčů v polském výběru. Může hrát na obou krajích a často zaskakuje i na pozici středního obránce. Velký extrovert, který v kabině nezkazí žádnou srandu. Turnaj z největší pravděpodobností začne na lavičce.

Thiago Cionek

Pozice: Obránce
Zápasy: 4
Góly: 0
Klub: Palermo
Narozen: 21. dubna 1986

Už podle jména poznáte, že to není rodák z Polska. Cionek se narodil v Brazílii a polské občanství dostal před pěti lety. Řada polských fanoušků ho zpočátku nechtěla příjmout. Cionek se však nenechal odradit. “Mluvím polsky, mám polsko-brazilskou rodinu, moje přítelkyně je Polka. Já jsem Polák,” vzkázal na dálku a byl klid. 

Záložníci: 

Krzysztof Maczynski

Pozice: Záložník
Zápasy: 14
Góly: 1
Klub: Wisla Krakow
Narozen: 23. května 1987

Maczynski hrál fotbal až v daleké Číně a dlouho se nevešel do reprezentačního celku. Nejvíc na sebe upozornil v minulém roce, kdy několikrát podal velice spolehlivý výkon. Zvláště v kvalifikačním utkání se Skotskem nahrál na gól Lewandowskému a utišil své kritiky z řad polských novinářů. Přesto zkušený středový záložník začne pouze na lavičce.

Piotr Zielinski

Pozice: Záložník
Zápasy: 13
Góly: 3
Klub: Empoli
Narozen: 20. března 1994

Typický středový záložník, který rozdává přesné přihrávky do všech směrů. Zielinski v mladém věku odešel do Itálie, kde se v Udinese zpočátku spíš trápil. Až v letošní sezoně se výrazně prosadil v dresu Empoli, když vstřelil čtyři branky a na dalších šest přihrál. V létě by se měl podle všeho stěhovat do většího klubu. Zájem o něj má Neapol a Liverpool.

Grzegorz Krychowiak

Pozice: Záložník
Zápasy: 32
Góly: 2
Klub: Sevilla
Narozen: 29. ledna 1990

V pouhých šestnácti letech odešel do Francie. Krychowiak patří k nejlepším defenzivním záložníkům v Evropě. Čas od času se však dokáže prosadit i v ofenzívě, jako například v kvalifikačním utkání proti Irsku v minulém roce. V Seville si jeho služby nemohou vynachválit.

Jakub Blaszczykowski

Pozice: Záložník
Zápasy: 76
Góly: 16
Klub: Fiorentina
Narozen: 14 December 1985

Po řadu let kapitánem polské reprezentace. O pásku však přišel a novým kapitánem Polska je útočník Lewandowski. Podle všeho se tihle dva kvůli tomu neměli příliš v lásce. Blaszczykowski po přestupu do Italie zdaleka tak nezáří jako pod trenérem Kloppem v Dortmundu. Přesto jeho pozice v polském týmu je zřejmě nadále stabilní.

Bartosz Kapustka

Pozice: Záložník
Zápasy: 4
Góly: 2
Klub: Cracovia
Narozen: 23. prosince 1996

Nejmladší hráč polského výběru. Ofenzivní záložník s čichem na góly je velkým příslibem polského fotbalu. Jeho slibně rozjetou kariéru však brzí problémy s disciplínou. V minulém roce byl podle domácích plátků přistižen v rozmíšce v nočním klubu.

Karol Linetty

Pozice: Záložník
Zápasy: 9
Góly: 1
Klub: Lech Poznan
Narozen: 2. února 1995

Další velký talent polského fotbalu. V pouhých jednadvaceti letech už má na svém kontě téměř sto utkání v nejvyšší fotbalové lize. Velký zájem o něj má několik celků z Anglie, proto se dá očekávat, že v létě zamíří směrem do některého klubu Premier League. V národním dresu zatím nezklamal a na turnaji by měl určitě dostat šanci.

Tomasz Jodlowiec

Pozice: Záložník
Zápasy: 42
Góly: 1
Klub: Legia Varšava
Narozen: 8. září 1985

Defenzivní specialista se v konkurenci hvězdného Krychowiaka na hřiště příliš nedostane. Jeho čas by mohl přijít proti některému ze silných soupeřů. Zahraje si v utkání s Němci?

Z V R P Skóre B

Filip Starzynski

Pozice: Záložník  
Zápasy: 2
Góly: 1
Klub: Zaglebie Lubin
Narozen: 27. března 1991

Ofenzivní záložník, kterému v Polsku přezdívají “Figo”. V mladém věku přestoupil do Belgie, ale v místním Lokerenu se příliš neprosadil, proto se brzy vrátil zpět do vlasti. Kouč Nawalka mu dal šanci v přípravném utkání proti Finsku, ve kterém vstřelil krásný gól.

Slawomir Peszko

Pozice: Záložník
Zápasy: 35
Góly: 2
Klub: Lechia Gdansk
Narozen: 19. února 1985

Peszko přišel o místo ve výběru na domácím EURO v Polsku poté, co se v německém Kolíně porval s taxikářem. Peszko je velmi populární mezi polskými fanoušky. Je to velmi dobrý kamarád kapitána Lewandowského. V průměrné polské lize však příliš nezáří.

Útočníci:

Arkadiusz Milik

Pozice: Útočník
Zápasy: 24
Góly: 10
Klub: Ajax Amsterdam
Narozen: 28. února 1994

Kouč Nawalka nejprve dlouho přehlížel talentovaného útočníka a sázel na hru na jediného forvarda. Později však Milikovi dal šanci a ten se osvědčil velmi dobrými výkony. V letošní sezoně navíc za Ajax vstřelil 21 soutěžních gólů a s největší pravděpodobností v létě zamíří do Itálie či Španělska, kde je o mladého útočníka velký zájem.

Arkadiusz Milik oslavuje gól do sítě NěmeckaFoto EPA

Robert Lewandowski

Pozice: Útočník
Zápasy: 75
Góly: 34
Klub: Bayern Munich
Narozen: 21. srpna 1988

Hvězda, kapitán, miláček polských fanoušků a pokud se naši sousedé dostanou v turnaji dál, nejspíš i sportovní hrdina číslo jedna v Polsku. Střelec Bayernu se dlouho nedokázal naplno prosazovat v reprezentaci. Změna přišla před dvěma lety, když mu kouč Nawalka dal kapitánskou pásku. S ní Lewandowski zazářil a začal střílet gól za gólem. V úspěšné kvalifikaci jich vstřelil třináct! Moc lepších útočníků na EURO nenajdete.

Kamil Grosicki

Pozice: Útočník
Zápasy: 36
Góly: 8
Klub:  Stade Rennais
Narozen: 8 června 1988

Neskutečně rychlý útočník, který často nastupuje na křídle. V letošní sezoně nastoupil ve francouzské lize k pouhým 13 utkání, přesto vstřelil 9 branek. Jako jeden z nejlepších źolíků v evropském fotbale se dá očekávat, že i v reprezentace bude mít stejnou roli. Grosicki je DJ polské kabiny a jeden z hlavních bavičů.

Mariusz Stepinski

Pozice: Útočník
Zápasy: 2
Góly: 0
Klub: Ruch Chorzow
Narozen: 12. března 1995

Nejlepší střelec nejvyšší polské ligy dříve působil v Německu. V Norimberku však nikdy nedokázal prodat svůj potenciál a brzy se vrátil zpět domů. V polské reprezentaci zatím příliš prostoru nedostal. Za Lewandowskim a Milikem moc šancí nemá. 

Představení dalších týmů skupiny C

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud