14. listopadu 2015 • 19:22

Bezpečnostní manažer FAČR po útoku v Paříži: Musí se s tím něco dělat

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tragický teroristický útok na Paříž se podle bezpečnostního manažera české fotbalové reprezentace Martina Syneckého nepromítne do chystaných opatření pro červnové mistrovství Evropy, které se bude konat právě ve Francii. Už nyní se totiž organizátoři připravují na nejvyšší úroveň bezpečnostních opatření, která už ani nejdou zvýšit.



"Na všechny tyto velké turnaje se bezpečnostní opatření dělají na nejvyšší míru a nemyslím si, že by tato událost měla mít pro šampionát nějaký zásadní vliv. Opatření zůstanou takové, jaké se připravují, protože ty jsou už na té nejvyšší úrovni, jaká se dá připravit," řekl Synecký v rozhovoru pro ČTK.

Během pátku došlo na několika místech Paříže k teroristickým útokům, ke kterým se přihlásil Islámský stát. K jednomu z útoků došlo v komplexu fotbalového stadionu Stade de France, kde se hrál zápas Francie s Německem. Přímo před stadionem, jenž má hostit finále Eura v příštím roce, zemřeli při explozích nejméně tři lidé. Celkem si útok na Paříž vyžádal přes 120 obětí.

"Ještě nemám dostatek informací, ale není to příjemné, že se útočilo v dějišti turnaje. Musíme věřit, že francouzská strana přijme taková opatření, aby mistrovství bylo bezpečné," řekl Synecký. "Především je to ale obrovská tragédie, která poukázala na situaci, před kterou politici přivírají oči. Militantní islám v Evropě skutečně je a je třeba to řešit. Celá Evropa se tomu musí postavit čelem, protože ta hrozba tu je a musí se s tím něco dělat," upozornil bezpečnostní manažer FAČR.

On sám nyní bude řešit, jak co nejlépe ochránit český tým. "Spolupracujeme s agenturou, která pravidelně dodává dva lidi k ochraně národního týmu. To platí už čtyři roky. Chystáme i nějaká další opatření, ale ještě to není schválené, proto bych to nechtěl prozrazovat," řekl.

Ovlivnit by to však nemělo výběr hotelu, ve kterém bude český tým během šampionátu bydlet. "To záleží na manažerovi týmu a trenérovi. My tomu pak budeme muset přizpůsobit bezpečnostní opatření. Ale co jsem měl možnost vidět hotely, o kterých se uvažuje, tak každý hotel je samostatnou jednotkou a bezpečnost tam bude připravená. Navíc ostrahu týmových hotelů zvyšují i pořadatelé," vysvětlil Synecký.

Otázkou je, co to bude znamenat pro fanzóny ve francouzských městech, kde se shromažďují desítky tisíc fanoušků. "Fanzóna je nejrizikovější součástí turnaje, protože je tam největší koncentrace lidí. Vždy se tam vchází jako na stadion přes bezpečnostní prohlídku. Nevím, jak to bude nyní Francie řešit. Teď v prosinci letíme do Paříže na závěrečný los, tak věříme, že tam dostaneme potřebné informace, které pak budeme moci fanouškům předat," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud