15. června 2016 • 12:00

Španělé zkusili proti Česku novinku. Všimli jste si výkopu v jednom?

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva hráči ve středovém kruhu, rozhodčí píská, krátká přihrávka dopředu a zápas začíná. Tak už to na EURO nemusí na začátku poločasu bezpodmínečně fungovat. V praxi je nyní poprvé vidět jedna z úprav fotbalových pravidel, která vstoupila v platnost od začátku června. Jako jedni z prvních ji použili hráči Španělska na začátku utkání s Českem (0:1).



Zvyk je železná košile. Drtivá většina týmů vykopává ve středovém kruhu stále ve dvojici. Jeden z hráčů posune míč nepatrně dopředu, další ho obvykle vrací okamžitě dlouhou přihrávkou na vlastní polovinu. Tak to bylo povinné, než se pravidlová komise IFAB rozhodla pro změnu.

Dnes je možné rozehrávat výkop rovnou na vlastní polovinu, proto přítomnost druhého hráče ve středovém kruhu už není povinná. Jako vůbec první si to na probíhajícím evropském šampionátu zkusili Severní Irové proti Polsku (0:1), o den později pak také Španělé. Ve středovém kruhu na začátku zápasu stál pouze útočník Alvaro Morata.

Novinka se ujala také na probíhajícím turnaji Copa América. Při utkání Argentiny s Panamou (5:0) k ní přistoupily oba týmy.

Tato změna je součástí rozsáhlejší úpravy pravidel. Co je také jinak? Po nařízení penalty při souboji o míč by nemělo docházet k trojímu trestu (penalta, červená karta, stopka na další utkání), hráč také nemusí automaticky kvůli ošetření opustit hřiště, pokud faulující dostane za svůj zákrok kartu a ošetření proběhne rychle. Souhrn nejdůležitějších změn najdete ZDE>>>

Více o EURO 2016 čtěte ZDE>>>

Severní Ir Steven Davis rozehrál také v jednom
Severní Ir Steven Davis rozehrál také v jednom

Jak hráči sledují dění na EURO? Vzpomínají Baroš a Kuka
Video se připravuje ...
 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud