7. října 2019 • 12:21

Anglický policista varuje UEFA: V pátek nehrajme v Praze, je to nešťastné

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Britská policie kvůli obavám z násilností hostujících fanoušků usilovala o přeložení pátečního zápasu českých fotbalistů s Anglií v pražském Edenu. UEFA však utkání kvalifikace o postup na mistrovství Evropy odložit odmítla. Informovala o tom britská média.



O přeložení zápasu požádal zástupce policejního náčelníka Mark Roberts, který má na starosti bezpečnost na fotbale, kvůli obavám, aby se neopakovaly scény z loňské přípravy v Amsterodamu s Nizozemskem. Pro Anglii šlo o zatím poslední zápas v pátek večer a tehdy bylo kvůli řádění v ulicích zadrženo přes sto anglických fanoušků.

Na stadion v Edenu sice bude mít lístky jen 3731 hostujících fanoušků, podle odhadů se však bude v Praze pohybovat zhruba dvojnásobek anglických příznivců. Česká metropole je navíc pro řadu britských turistů lákavá díky levnému alkoholu a bujarému nočnímu životu.

„Napsal jsem UEFA, aby výkop naplánovaný na páteční večer zvážila. My jsme to nemohli nijak ovlivnit, zejména když jde o zápas venku,“ citoval Robertse deník The Guardian. „Myslím, že je to nešťastné rozhodnutí. Je lepší kritické situaci předejít, než se ji snažit za běhu kontrolovat a pak toho litovat,“ dodal.

Angličtí fanoušci navíc řádili i během červnového závěrečného turnaje Ligy národů v Portugalsku a při semifinále s Nizozemskem i finále s domácím týmem proti nim museli zakročit policejní těžkooděnci. „Portugalská policie asi došla na hranici trpělivosti,“ uvedl Roberts.

Britská policie ve spolupráci s Fotbalovou asociací přišla s akcí „Nahlaš idiota“ a pro příznivce připravila e-mailové adresy a telefonní linky, kde mohou problémové fanoušky nahlásit. „Za ty, kteří několik dní chlastají a dělají potíže, to vždycky odnesou ti slušní. Protože místní policie pak podle toho s nimi jedná,“ prohlásil Roberts.

Česká reprezentace se na zápas chystá dlouho dopředu a komunikuje s českou i anglickou policií.

„Na zápas se chystá velké množství anglických fanoušků. Soupeř má navýšenou kvótu pro své příznivce, tak jako ji recipročně měla česká reprezentace v březnu v Londýně. Zároveň toto opatření souvisí i s bezpečnostními otázkami, to znamená, že jsme docílili toho, aby angličtí fanoušci seděli pohromadě, a nebyli roztroušení po celém stadionu. Anglická strana má k dispozici 3800 lístků,“ řekl mluvčí české reprezentace Petr Šedivý, který zároveň vyzval fanoušky, aby dorazili na stadion včas.

Nové vydání časopisu Sport Góóól kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Sport Góóól Sport GóóólFoto iSport.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud