15. října 2019 • 14:03

Salutování, pak hádka na hřišti. Turkům hrozí trest, jednoho vyhodili

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turečtí fotbalisté také v pondělním kvalifikačním utkání ve Francii salutovali ve zjevné podpoře invaze turecké armády v Sýrii, což udělali i v pátečním duelu proti Albánii. Za to svazu hrozí trest od evropské federace UEFA, jež politická vyjádření na stadionech zakazuje. Bývalý mládežnický reprezentant Cenk Sahin kvůli oslavám invaze přišel o angažmá v Německu.



Většina tureckých fotbalistů slavila salutováním směrem k fanouškům vyrovnávací gól na 1:1 Kaana Ayhana z 81. minuty. Jedním z mála hráčů, kteří se vojenskému pozdravu vyhnuli, byl paradoxně právě střelec branky. Televizní záběry ukázaly, že se obránce Fortuny Düsseldorf po svém vyrovnání dostal do vyhrocené diskuze s kolegou z obrany Merihem Demiralem.

UEFA uvedla, že stejně jako v případě rasismu bulharských fanoušků během pondělního utkání proti Anglii hodlá nejprve prozkoumat oficiální zápis o zápasu. "Nehledal bych v tom nějaký zvrácený význam. Udělali jsme to pro naše vojáky, ne proto, aby šli a zabíjeli lidi," řekl trenér Turecka Senol Gunes.

„Všichni se mě ptáte na salutování, ale to jde mimo mě. Je to záležitost Trumpa a Macrona,“ uvedl kouč v narážce na prezidenty USA a Francie. „Oni vládnou světu, zatímco já horko těžko vládnu národnímu týmu,“ přidal sedmašedesátiletý Gunes.

Turecko zahájilo invazi do severovýchodní Sýrie ve středu. Západ postup Turecka odsoudil, to ale operaci hájí s tím, že cílem je vyčistit oblast u tureckých hranic od teroristů, za něž označuje kurdské milice YPG.

V pondělí byl za schvalování invaze z německého celku St. Pauli propuštěn záložník Cenk Sahin a v pátek turecký svaz zveřejnil fotografii ze šatny po výhře nad Albánií, kde hráči i realizační tým salutují. Fotku doplnil vzkazem, že reprezentace věnovala vítězství statečným vojákům a mučedníkům.

Vojenská operace by kvůli obavám o bezpečnost mohla připravit Istanbul o pořádání finále Ligy mistrů, které má hostit příští rok na jaře. Pro Tuttomercatoweb to prohlásil viceprezident UEFA Michele Uva. „Uděláme všechno pro to, abychom zachovali nezávislost a autonomii sportu, ale nemůžeme nahradit Evropskou unii, Organizaci spojených národů, diplomaty a další politické představitele,“ prohlásil.

Turek Cenk Sahin mezitím přišel o angažmá v druholigovém německém klubu St. Pauli, protože na instagramu oslavoval tureckou invazi do severní Sýrie. Pětadvacetiletý záložník zveřejnil svůj příspěvek na sociální síti v pátek a později ho smazal.

Vedení St. Pauli mu sice nevypovědělo smlouvu, ale vyřadilo ho z kádru a dalo mu svolení najít si nové působiště. Hlavním důvodem ukončení spolupráce podle zástupců St. Pauli bylo, že Sahin opakovaně nerespektoval klubové hodnoty.

Sahin přišel do hamburského celku v roce 2016 z Basaksehiru. Za Turecko nastupoval v mládežnických reprezentacích a zúčastnil se i mistrovství světa hráčů do 20 let.

Skupina H

Z V R P Skóre B
1. Francie 10 8 1 1 25:6 25
2. Turecko 10 7 2 1 18:3 23
3. Island 10 6 1 3 14:11 19
4. Albánie 10 4 1 5 16:14 13
5. Andorra 10 1 1 8 3:20 4
6. Moldavsko 10 1 0 9 4:26 3

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud