17. června 2021 • 04:30

Gólman, kterého nachytal Panenka: Po letech mi řekl, ať se nezlobím

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Češi umí dávat na EURO krásné góly. Do historie se zapíše letošní rána Patrika Schicka z půlky hřiště, stejně jako lob Karla Poborského z roku 1996, nebo ta nejslavnější trefa - zlatý penaltový dloubák Antonína Panenky z vítězného ME 1976. V rozhovoru pro Prager Zeitung na ikonický pokutový kop vzpomínal muž, který mu čelil, německý brankář Sepp Maier.



Reprezentace Spolkové republiky Německo vstupovala do tehdejšího turnaje mezi favority. Němci předchozí EURO vyhráli, dva roky potom si uzmuli i titul mistrů světa. Jenže ve finále s Čechoslováky narazili.

„Věděli jsme, že táhnou sérii výher. Ale tehdy jste o soupeři neměli tolik informací, jako dnes. Trenér Schön nám ukázal asi desetiminutové video s góly a akcemi, to bylo vše. Takže jsem nevěděl, že Panenka takhle zahraje tu penaltu,“ vzpomněl v rozhovoru pro Prager Zeitung Sepp Maier, který stál v bráně proti československým střelcům.

Pro připomenutí, zápas skončil 2:2, v penaltovém rozstřelu uspěli všichni exekutoři až do čtvrté série, kdy za Němce nedal Uli Höness. Jako pátý hráč výběru Václava Ježka si míč postavil Antonín Panenka, a místo tvrdé rány zvolil lehoučký dloubák doprostřed branky. Zajistil Čechoslovákům zlato, a sobě slávu po celém světě. Pokutovému kopu zahranému lobem od té doby nikdo neřekne jinak než „panenka“.

„Po mnoha letech mi řekl, že penalty vždycky zahrával takhle. Prý snad v každém ligovém zápase. Pro něj to nebylo nic nového, ale my jsme to nevěděli. Teď, kdyby to tak někdo kopnul třikrát, čtyřikrát, už by to všichni věděli,“ řekl 77letý Maier. Vzpomněl si, že v rostřelu měl smůlu, protože sice nechytil ani jediný pokus, i když skoro vždy skočil na správnou stranu. Až na Panenkův kop.

Maier se každopádně na muže, který ho překonal lobem, nezlobil. „Vůbec ne. Po letech jsme se potkali na pozvání německé ambasády v Praze, a užili jsme si spoustu zábavy. Řekl mi, abych nebyl naštvaný, že takhle nachytal pěkných pár dalších brankářů,“ řekl.

Dva aktéři ikonického okamžiku evropského šampionátu byli naposledy v kontaktu před několika měsíci, když na podzim legenda Bohemians v nemocnici bojovala s koronavirem. „Řekli mi, že je v nemocnici, tak jsem mu poslal pozdrav a přání brzkého uzdravení,“ řekl Maier. Panenka boj s virem vyhrál.

OVERTIME: Antonín Panenka (1. díl). Cítím start nové éry, říká o Bohemians
Video se připravuje ...

OVERTIME: Antonín Panenka (2. část). Viděl jsem ještě lepší dloubák než ten můj, říká
Video se připravuje ...

Panenka poprvé po covidu na veřejnosti: Tohle jde jen na Bohemce!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud