13. července 2021 • 13:10

Rasismus na zdi překryla podpora. Měl jsem na krajíčku, řekl Rashford

Autor: mas
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Marcus Rashford byl jedním z neúspěšných exekutorů ve finále EURO a pořádně to schytal na sociálních sítích. Kromě rasistických urážek vandalové navíc nápisy se stejným podtextem poškodili i jeho nástěnnou podobiznu ve Withingtonu na jihu Manchesteru. Útočník United se na Instagramu vyjádřil, že se omlouvá za zahozenou penaltu, ale nehodlá se omlouvat za to, kdo a odkud je. Zároveň poděkoval lidem, kteří zareagovali a urážlivé graffiti překryli vzkazy na jeho podporu. „Když jsem to viděl, měl jsem na krajíčku,“ přiznal v prohlášení.



K poškození vandaly mělo dojít zhruba hodinu po zdrcující anglické porážce ve finále EURO. Právě Marcus Rashford a dvojice Jadon Sancho, Bukayo Saka neproměnili své pokusy během penaltového rozstřelu ve Wembley. Albion padl s Itálií 2:3 na penalty, po 120 minutách utkání skončilo 1:1. Smutní hrdinové pak na sociálních sítích schytali řadu rasistických urážek.

Rasismus okamžitě odsoudil britský premiér Boris Johnson, anglická fotbalová asociace i její čestný člen princ William, který se finále zúčastnil.

V případě Rashforda bohužel nezůstalo jen u internetových urážek. Rasističtí vandalové ve Withingtonu poškodili zeď s jeho portrétem. Ta stojí na jeho počest za charitativní činnost a především pomoc dětem. Rashford je tak v komunitě oblíbený nejen proto, že ve čtvrti vyrůstal.

Hned v pondělí ráno se ke zdi vydali místní lidé a graffiti překryli vzkazy na podporu hvězdy United. Z desítek vzkazů z pondělního rána jsou stovky lepících papírků s podpůrnými reakcemi, často ve tvaru srdce, ale i popsané anglické vlajky.

A jak některé vzkazy zněly? „Fotbalu se můžu vzdát, ale lidí jako jsi ty ne.“

„Drahý Marcusi, prosím, věz, že jsi odbivovaný a jsi pro lidi inspirací.“

„Děkuji za tvou vášeň, soucit a touhu změnit životy“, narážel (ne)jeden na charitativní činnost Rashforda.

Pouliční umělec Akse P19 opravil Rashfordovu podobiznu
Pouliční umělec Akse P19 opravil Rashfordovu podobiznu

„Zprávy, které jsem dnes dostal, byly pozitivně ohromující a vzhledem k reakci ve Withingtonu, jsem měl na krajíčku,“ dojímal se na konci svého prohlášení na Instagramu. V něm zároveň píše o tom, jak ho mrzí zahozená penalta. Omlouvá se spoluhráčům, ale i fanouškům. K parťákům z reprezentace se nicméně vrací: „Vybudovali jsme si bratrské pouto, které je nezlomné. Váš úspěch je můj úspěch. Vaše selhání jsou má.“

Celé prohlášení nicméně bylo především reakcí na rasistické urážky. „Vyrostl jsem ve sportu, kde očekávám, že si o sobě přečtu hodně věcí. Ať už je to barva kůže, odkud pocházím nebo naposledy, jak trávím čas mimo hřiště. Beru kritiku na moje výkony, penalta nebyla dost dobrá, měl jsem ji proměnit, ale nikdy se nebudu omlouvat za to, kdo jsem a odkud pocházím,“ reagoval Rashford.

„Ještě jsem se necítil víc hrdý, než když hraji s „třemi lvy“ (logo Anglické fotbalové asociace) na prsou a desítky lidí z mé rodiny mi fandí mezi tisíci dalších. O takových dnech jsem snil,“ dodal k reprezentování Albionu. Za všechny pozitivní zprávy od fanoušků děkuje a v závěru píše, že se on i celý tým Anglie vrátí silnější.

Poškozenou část malby nakonec místní pouliční umělec Akse P19, který podobiznu Rashforda původně vytvořil, přišel opravit. Zároveň dodal, že když se o poškození dozvěděl, neměl žádné pochybnosti o tom, že sjedná nápravu. Dojemné vzkazy od fanoušků v místech, kde původně nepřekrývali rasistické graffiti, ponechal. 

Pouliční umělec Akse P19 opravil Rashfordovu podobiznuFoto ČTK / AP / Jon Super

EURO 2021: Jak se Angličané dostali k vrcholu? Změnili strategii, přidali v technice
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud