Jonáš Bartoš
28. března 2023 • 18:40

Česká vizitka: instalace mladíků, průšvih, Šilhavého strnulost i ignorace

Vstoupit do diskuse
7
  • Video se připravuje ...

    Čtyři body ze vstupu do evropské kvalifikace zní solidně. Báječný start s Polskem (3:1) ale zbytečně překrývá trápení v Kišiněvě, kde český výběr pouze remizoval 0:0 s outsiderem z Moldavska. První sraz v novém cyklu nabídl příjemná zjištění, ale i nebezpečná varování, která si musí na Strahově pečlivě zanalyzovat a poučit se z nich.

  • PLUS: dvě nainstalované „dvoutisícovky“

    Trenér Šilhavý osvěžil nominaci šesti nováčky. Dva z nich v těžkém startu proti Polsku vyslal rovnou do základu. Riskantní tah vyšel – Tomáš Čvančara i David Jurásek navázali na výbornou klubovou formu a favorita skupiny pomohli zadupat do země. Okysličení dvěma hráči ročníku 2000 mužstvu pomohlo, debut obránci Slavie a útočníkovi Sparty vyšel skvěle. Horší to bylo proti Moldavsku, kde se nováčci svezli s mizérií celého týmu.

    „Jurásek nastoupil, jako kdyby hrál v reprezentaci odjakživa. Má před sebou velkou budoucnost, mohl by nám vyřešit pozici na levé straně.“ Jaroslav Šilhavý o výkonu levého halvbeka

    David Jurásek v zápase s Moldavskem David Jurásek v zápase s MoldavskemFoto Reuters

  • PLUS: Pavlenka, nová jednička

    Další poměrně nečekaný, ale povedený tah. Šilhavý mezi brankáři vsadil na nejlepší aktuální formu gólmana z Brém a upřednostnil ho před Tomášem Vaclíkem i Jindřichem Staňkem, kteří byli v hierarchii vepředu v uplynulém období. Třicetiletý gólman odchytal oba zápasy velmi solidně. Neměl tolik práce, ale když bylo třeba, zasáhl velmi dobře. V bráně Česko problém mít nebude, Pavlenka je na roli stabilní jedničky připravený.

    1 ve dvou zápasech kvalifikace inkasoval Pavlenka jediný gól proti Polsku

    Jiří Pavlenka Jiří PavlenkaFoto Reuters

  • PLUS: první místo ve skupině

    Čtyři body znamená po dvou kolech vedení v kvalifikační skupině, takový rozjezd český tým bere. V boji o EURO se dají čekat ztráty u všech týmů, například Polsko po výplachu v Praze vydřelo hubenou výhru 1:0 proti Albánii. Skolení největšího rivala hned v úvodu cestě do Německa Šilhavého výběru velmi pomůže. Ztráta proti slabému Moldavsku je hloupá, v dalším vývoji skupiny ale lze ztracené body poměrně snadno vybojovat zpět. První dva celky putují na šampionát přímo, Česko z postupových ambic slevovat nemusí.  

    „Chceme hrát o první místo ve skupině, vše musí podloženo dobrými výkony.“ Předseda FAČR Petr Fousek o českých ambicích

    PRVNÍ DOJEM: kocovina a málo pohybu. Po Polsku přišlo vystřízlivění
    Video se připravuje ...

  • MINUS: průšvih s outsiderem

    Remízu 0:0 v Kišiněvě nelze omlouvat. Pokud ano, staví si český výběr nebezpečnou berličku. Mužstvo namlsané úspěchem s Polskem působilo o tři dny později vyčpěle, bez odpovídajícího nasazení i mentálního nastavení. Do zápasu i s jasným outsiderem je nutné jít naplno a s odpovídající energií. Takhle hráči ztráceli v osobních soubojích, rychlosti, za celou dobu se do houževnatého soupeře nedostali. Ani Moldavsko se neporazí samo, když hráči chtěli zabrat, bylo už pozdě a závěr zápasu dohrávali spíš v nervózní křeči.

    „Hráli jsme do plných na těžkém terénu, ale je potřeba, abychom byli velký tým a takové zápasy zvládali.“ Kapitán Tomáš Souček

    Adam Hložek, Tomáš Souček a Vladimír Coufal Adam Hložek, Tomáš Souček a Vladimír CoufalFoto Pavel Mazáč / Sport

  • MINUS: Šilhavý - po odvaze strnulost

    Po výhře nad Polskem slízl smetanu. S trenérským štábem trefil sestavu, zvolil správné rozestavení, určil fungující taktiku. Odvážně vyslal do základu dva nováčky, kteří se mu odměnili výtečnými výkony. Jenže partie v Kišiněvě? Šilhavý, jako u národního týmu už poněkolikáté, ustrnul. Vyšel z úspěšné partie v Edenu, jenže proti Moldavsku plán nevycházel. Na nepříznivý vývoj dlouho vůbec nereagoval, ke střídání sáhl až v závěrečné čtvrthodině. Nezměnil rozestavení, na hřišti nechával i ty, kteří se evidentně trápili.

    „Ne, nechtěli jsme to hned měnit. Měli jsme něco připraveného, soupeř byl ale taky velice dobře připravený a dobře bránil.“ Trenér Jaroslav Šilhavý o změnách

    Fotbalisté Moldavska slaví remízu s Českem Fotbalisté Moldavska slaví remízu s ČeskemFoto Reuters

  • MINUS: zaparkovaný Černý

    Technicky brilantní hráč si na sraz přivezl luxusní formu, ve třech posledních zápasech za Twente zapsal bilanci 2+3. Jenže v národním dresu odehrál pouhé dvě minuty v závěru s Polskem. Systém, který určil na úvod kvalifikace trenér Šilhavý, není pro ofenzivního křídelníka příliš stavěný. Nicméně ve chvíli, kdy se proti Moldavsku týmu ve finální fázi při dobývání soupeře nedařilo, se jeho zařazení nabízelo. Šilhavý nakonec poslal na plac jiné „koně“, pětadvacetiletý hráč si musí počkat na další sraz.

    „To si vyhodnotíme ještě v dalších dnech. Uvidíme.“ Jaroslav Šilhavý, proč neposlal do hry Václava Černého

    Jaroslav Šilhavý během zápasu s Polskem Jaroslav Šilhavý během zápasu s PolskemFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud