11. října 2023 • 13:30

„Hraběcí rady“ pro Šilhavého: Podpořte Součka! A proneste plamennou řeč

Vstoupit do diskuse
18
  • Video se připravuje ...

    Tsunami kritických hlasů spláchla národní tým po těžce nevydařeném zářijovém zápase s Albánií. Po remíze 1:1 se jal reprezentaci bránit svazový předseda Petr Fousek. „Zaznamenal jsem hraběcí rady některých pseudoexpertů,“ trapně zaútočil na novináře, odborníky i nespokojené fanoušky. Ve čtvrtek je v horkém kotli v Tiraně na programu repete. Jak uspět a přiblížit se postupu na EURO 2024? Deník Sport vytvořil pro kouče Jaroslava Šilhavého manuál plný „hraběcích rad“.

  • Trenére, promluvte!

    Zcela chápeme, že nejste rodilý mluvčí a rétorické dovednosti příliš neovládáte. S tím už těžko něco uděláte. Přesto i vy musíte cítit, že po zářijovém srazu je nutné pronést plamennou řeč. Zahrnout kabinu slovní bouří, motivačním proslovem. Jednoduše chlapce vybudit k velkým a rozhodným činům. Pokud takovou věc opravdu plánujete, nepřipravujte si nic dopředu. Opravdovou, emocionální a osobní řeč je nejlepší vybalit z patra. Přesně tak, jak to cítíte.

    Nedržte se zpátky, gestikulujte. A prosím pěkně, PR týmu reprezentace zakažte do místnosti instalovat kamery. Je nám jasné, že při vaší nátuře vám přítomnost dalších osob není po chuti. Koneckonců, moc dobře víte, jak video z vašeho proslovu před startem evropské kvalifikace „zabralo“ na sociálních sítích. Fanoušci si z vás dělali bžundu. Proto nepřipusťte, aby se vám do vysoce citlivých interních věcí montoval ještě někdo jiný. Tohle je chvilka jen pro vás a pro kluky. Nezbabrejte to.

    „Motivace je umění přimět lidi, aby dělali to, co po nich chcete, protože to chtějí dělat.“

    Dwight David Eisenhower, 34. prezident Spojených států

    Reprezentační trenér Jaroslav ŠilhavýFoto Pavel Mazáč/Sport

  • Trenére, nasaďte motorovou myš

    Moc dobře víme, že máte slabost pro hru vlasatého Alexe Krále a jen složitě si bez něj umíte představit základní sestavu. Jenže v Tiraně s domestikem z Unionu Berlín nemůžete počítat. O víkendu se smolně zranil při oslavě branky, později neuznané. Chápeme, že vás to ranilo, ale po ruce máte ještě kvalitnější materiál. Koho? Michala Sadílka, přece! Zarputilý mládenec z nizozemského Twente je, trenére, přesně mužem pro emočně vypjaté bitvy, která vás čeká v Tiraně.

    Nasaďte ho, a střed pole okamžitě získá na dynamice, pracovitosti, průraznosti i drzosti. Mladší bratr sparťanského Lukáše hraje v Eredivisie ve skvělé fazoně, prakticky nesleze z trávníku, protože široce uznávaný kouč Joseph Oosting si moc dobře uvědomuje, jaký má ve čtyřiadvacetiletém Čechovi poklad. I díky Sadílkovi je Twente na třetí příčce sledované soutěže.

    Trenére, motorová myš musí do akce!

    „Pro náš tým je nepostradatelný.“

    Joseph Oosting, trenér Twente, o Michalu Sadílkovi

    Michal Sadílek v dresu reprezentace v zápase s MaďarskemFoto profimedia.cz

  • Trenére, spoléhejte na intuici

    Často nám přijde, že se až příliš držíte předem připraveného plánu. Abychom byli konkrétnější, a dobře jste nás pochopil, vrátíme se do září k domácímu utkání s Albánií. Ze hry jste – nejen pro řadu fanoušků – příliš brzo stáhl nejaktivnějšího hráče týmu Václava Černého. Též autora jediné branky. A také v závěrečném tlaku Ladislava Krejčího.

    Na pozápasové tiskové konferenci jste to prapodivně vysvětloval tím, že jste měl na lavičce další hráče čekající na svoji šanci a že jste chtěl do hry dostat silovější a gólovější kluky. No dobře, jenže borec z Wolfsburgu se v uplynulých zápasech v národním týmu dostal do ráže a gólovějšího ranaře momentálně ve výběru nemáte…

    Ale už se nezaobírejme minulostí. V Albánii bude důležité, abyste měl plán, ale zároveň se řídil intuicí, citem pro střídání, volil to nejsprávnější řešení. To se od vás čeká. V pozici kouče nejsledovanějšího reprezentačního týmu v zemi nejste proto, abyste bral ohledy na ostatní členy kabiny. Jste přece šéf. Vy rozhodujete. Vy musíte udělat to nejlepší pro úspěšný výsledek. A jestli někdo bude fňukat, že si nezahrál? Tak ať.

    Čeští střelci v kvalifikaci

    Václav Černý - 3
    Ladislav Krejčí - 2
    Tomáš Čvančara - 1

    Kouč národního týmu Jaroslav ŠilhavýFoto Pavel Mazáč / Sport
    Jan Kuchta - 1

  • Trenére, připravte kapitánovi servis

    Projeďte si domácí zápas s Albánií. Kdo byl ofenzivní hrozbou, kdo tyto předpoklady naplnil? Váš mančaft skóroval jednou. Ano, Václav Černý klasickým obstřelem, velmi šikovnou střelou. Ale kdo mu připravil pozici skvělou akcí? Kapitán Tomáš Souček zase jednou demonstroval, že rozhodně není jen klasická šestka, muž na černou práci ve středu pole. Naopak vyrostl ve velkého hráče.

    Ve West Hamu to navíc opět potvrzuje, dokáže být tuze nebezpečný pro bránu soupeře. Dvě trefy v Premier League za sedm zápasů nejsou ani trochu marné. Navíc jste se tak nějak podivně zbavili klasické desítky Antonína Baráka, muže s nevšedními nápady. Proto je nutné posunout Součka výš, blíž na dostřel, zjednodušeně řečeno. Připravit mu takový servis, aby nemusel tolik hrabat do defenzivy, i když jeho nátura mu to moc nedovolí.

    Prostě podpořte kapitána, udělejte z něj hlavní zbraň. Vyplatí se to.

    Souček v sezoně

    Premier League: 7 zápasů, 2 góly/1 asistence
    Evropská liga: 2 zápasy, 1 gól
    Reprezentace: 2 zápasy, 1 asistence

    Tomáš Souček po neproměněné šanci...Foto Pavel Mazáč / Sport

  • Trenére, střed těla je zásadní

    Víme, Sparta to hraje úspěšně. Ale ta má v sestavě Filipa Panáka, který v systému 3 – 4 – 3 významně zesiluje moc středu pole. Nejlepšího hráče ligy jste nechal doma, proto by bylo dobré upustit od rozestavení, které jste praktikoval v posledních měsících. To značí, že z defenzivní formace těžko někdo podpoří výstavbu hry. Jakub Brabec je úplně jiný typ.

    Střed hřiště je přitom stejně jako střed těla zásadní. Nakonec se to ukázalo i v domácím utkání s Albánií, hosté byli v tomto směru výraznější. Kvalitu mají jasnou, Qazim Laci, jeden z nejlepších centrhalvů v lize, je v albánské skvadře jen náhradník. Této síle je potřeba konkurovat posílením.

    Navíc útočníci nejsou ve velké formě, jednoho uberte a posilte prostor kolem kapitána Tomáše Součka. Ideálně najděte pravého stopera a výše vysuňte slávistického lídra Tomáše Holeše. Vždyť se to vyplácelo i na EURO před dvěma lety.

    Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav ŠilhavýFoto Pavel Mazáč / Sport

Vstoupit do diskuse
18

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud