Bartoloměj Černík
26. listopadu 2023 • 14:00

Kováč o českých stoperech: Hranáč i „magor“ Vlček mají šanci na EURO

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Olomouc - Sparta: Kuchtův gól hlavou byl odvolán kvůli ofsajdu
Hradec Králové - Slavia: Zadražil fantasticky vychytal Chytila
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebylo to vždy zvykem, ale zdá se, že česká reprezentace má v dohledné budoucnosti na pozici stoperů z čeho vybírat. Kromě Ladislava Krejčího, Davida Zimy či Martina Vitíka se navíc hlásí o slovo i nováčci. „Co se týče silové a rychlostní stránky, Tomáš Vlček a Robin Hranáč jsou nadstandardní,“ říká trenér Radoslav Kováč, který duo vedl v Pardubicích. A podobný potenciál vidí u současných svěřenců Denise Halinského a Ondřeje Kukučky.



Ačkoliv není známo pod kým, česká reprezentace vstupuje do nové éry. Vidíte v Česku talenty, na kterých by mohla v blízké budoucnosti stát?
„Rozhodně máme hráče s velkým potenciálem, příslib vidím především na stoperech. V evropských pohárech to například ukazují Tomáš Vlček a Robin Hranáč, které jsme měli před rokem v Pardubicích. Co se týče silové a rychlostní stránky, jsou nadstandardní, což dnešní fotbalový svět chce a potřebuje. Ale jsou tu i další kluci, u nás je teď Ondřej Kukučka a Denis Halinský, rychlostní typy, kteří se zlepšují každým zápasem.“

V poslední dekádě se přitom nedá říct, že by v české reprezentaci bylo obsazení stoperů úplně špičkové. Změnilo se něco v tom, že kluby dávají mladým stoperům větší vytížení?
„Je to především o vytížení, to je nejdůležitější. Co se týče mladých stoperů, číslo jedna je určitě Martin Vitík ve Spartě. Už hraje dva roky ve Spartě pravidelně těžké zápasy, teď hrál i proti Moldavsku za nároďák a zvládl to podle mě úplně v pohodě. Ale musím říct, že i ta starší generace měla dost kvalitních zkušených stoperů. Česká doména byla vždy organizace do defenzivy, nikdy jsme neměli nějaké extra problémy s inkasováním branek. Jestli to ale chceme posunout na novou úroveň, musíme se začít zapojovat hráče, co to zvládnou rychlostně.“

Vždy jsme stavěli spíše konzervativnější typy stoperů. Je tedy ten pravý čas se naladit na moderní trendy jako rozehrávka a rychlost, kterou zmiňujete? Bez nutnosti vracet do reprezentace například potrestaného Jakuba Brabce.
„To je složitá otázka, protože třeba Jakub Brabec hrál teď v Polsku fantasticky, s Lewandowským neměl žádný problém. Hodně bude záležet na

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud