Pavel Šťastný
22. listopadu 2023 • 15:25

Hvězdy bez EURO: top kanonýr, talent z Barcelony i hříšník. Další v ohrožení

Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Míst je opravdu dost. Vždyť na mistrovství Evropy se představí čtyřiadvacet národních týmů. V nich pak ultra těžké váhy. Kevin De Bruyne, Kylian Mbappé nebo Cristiano Ronaldo vymýšlejí plány, jak ukořistit blyštivou trofej. Přesto pozor. Jiné hvězdy v termínu turnaje v Německu už vybírají místo, kam na dovolenou. Mezi nimi top hráči z Premier League či mladík z Barcelony, jehož vyřadilo vážné zranění. Dalším hrozí neúspěch v baráži.

  • Sandro Tonali

    záložník/23 let/Itálie

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 3
    minuty: 176
    góly: 0
    asistence: 2

    Když kvalifikace odstartovala, třiadvacetiletý záložník v národním týmu nechyběl. Co víc, patřil ke stěžejním hráčům. Ve třech zápasech zapsal dvě asistence. Ale pak nic, konec. Nemohl za to pokles formy nebo zranění. Nejdražší Ital v historii (do Newcastlu přestoupil za zhruba 1,7 miliardy korun) spadl do obřího průšvihu. Sázel na zápasy, trpí závislostí. Momentálně si odpykává devítiměsíční trest. Jorginho a spol. se na turnaj do Německa protlačili i bez něj. I když si odřeli uši o futra dveří. Bylo to těsné.

  • Gavi

    záložník/19 let/Španělsko

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 8
    minuty: 488
    góly: 2
    asistence: 0

    V létě oslavil teprve devatenáct let. Ale na tom vůbec nezáleží. Je tahoun, důležitá součástka našlapaného stroje. Proto, když se talent v zápase s Gruzií svalil na trávník, fanouškům zatrnulo. I mladík z Barcelony hned tušil, že je zle. Přetrhl si zkřížený vaz v koleni a poškodil si meniskus. Do klubu se vrátil o berlích, vítali ho parťáci i trenér Xavi. V tu chvíli už věděl, že středopolaře bude postrádat až osm měsíců. Špatná zpráva znamená, že Gaviho první účast na EURO se vzdaluje.

  • Erling Haaland

    útočník/23 let/Norsko

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 5
    minuty: 428
    góly: 6
    asistence: 0

    Byl zřejmě jediný, kdo mohl obrat Lionela Messiho o osmý Zlatý míč. Nestalo se. Přesto v dresu Manchesteru City každý víkend přesvědčuje o tom, že je extratřída. V minulé sezoně nasázel přes padesát gólů. Pro obránce v Premier League je hrozbou při každém doteku s míčem. Což platí i v národním týmu. Jenže ani takový formát severské zemi postup na šampionát nezařídil. Šest gólů nestačilo. Boje o korunu pro krále střelců německého turnaje se tak nezúčastní.

  • Alexander Isak

    útočník/24 let/Švédsko

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 5
    minuty: 366
    góly: 1
    asistence: 1

    V závěru kvalifikace chyběl kvůli zranění. Týmu pomoct nemohl. Ale stejně by pravděpodobně Švédy do Německa neprotlačil. Ve skupině zůstali viset daleko za Belgií a Rakouskem. Na EURO tak bude chybět útočník, za kterého Newcastle před rokem zaplatil 70 milionů eur (zhruba 1,7 miliardy korun). V Premier League na startu sezony zapsal šest gólů v osmi zápasech.

  • Martin Ödegaard

    záložník/24 let/Norsko

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 7
    minuty: 617
    góly: 1
    asistence: 1

    Kapitán Arsenalu. Špílmachr. Norský záložník patří mezi top hráče Premier League. „Miluju kreativní hráče, kteří chtějí neustále balon a jsou v pohybu. Martin je jeden z nich,“ prohlásil už dřív trenér Mikel Arteta. Jistě, světová kvalita. Jenže ani tohle nestačí. Středopolař společně s Haalandem turnaj v Německu oželí. Pro Norsko byl v kvalifikaci zásadní. Dal gól, zapsal asistenci. Kvůli zranění chyběl jen v posledním utkání se Skotskem (3:3).

  • Evan Ferguson

    útočník/19 let/Irsko

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 6
    minuty: 450
    góly: 2
    asistence: 1

    Irsko si nezahraje na druhém mistrovství Evropy v řadě. Dvakrát porazilo jen Gibraltar. To je dost málo. Přesto jedno jméno z kádru si zaslouží pozornost. Evan Ferguson. Irský talent si už druhým rokem říká o pozornost v Premier League. V této sezoně za Brighton, který si pojistil mladíka až do roku 2028, dal už pět gólů. Nemlčel ani v národním dresu. Dvě trefy a jedna asistence jsou slušnou bilancí vzhledem k tomu, že Ostrované vstřelili jen devět branek.

  • Chviča Kvaracchelija

    záložník/22 let/Gruzie

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 8
    minuty: 715
    góly: 4
    asistence: 1

    Šance ještě je. V baráži. A pokud Gruzie splní cíl, fanoušci v Německu se dočkají další zajímavé jméno s titulem nejlepšího hráče Serie A v minulé sezoně. Předčil Girouda, Osimhena či Lukaka. To je slušná práce. Pro gruzínský talent by postup na EURO znamenal další výrazný úspěch v dobře rozjeté kariéře.

  • Mychajlo Mudryk

    útočník/22 let/Ukrajina

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 7
    minuty: 538
    góly: 1
    asistence: 2

    Není v topu. Nedává góly. V Chelsea ani pravidelně nehraje. Ale pokud Šachtar vydělal na Mudrykovi 70 milionů eur (asi 1,75 miliardy korun), je nutnost, ho brát za hvězdu. Pokud se na turnaj dostane, nebudou totiž na hřišti běhat desítky dražších fotbalistů. Technický ofenzivní hráč by však měl zabrat, pokud chce Ukrajinu dostat na EURO.

  • Robert Lewandowski

    útočník/35 let/Polsko

    Bilance v kvalifikaci:
    zápasy: 6
    minuty: 540
    góly: 3
    asistence: 1

    Češi osmým postupem na EURO v řadě poslali do nejistoty jednu z největších hvězd Barcelony. Robert Lewandowski nezabránil ani třemi vstřelenými góly polskému zmaru v kvalifikaci. Účast na turnaji v Německu může vybojovat až v březnové baráži. První krok vede přes Estonsko. Kdyby to nedopadlo, pětatřicetiletý kanonýr by zřejmě další účast na evropském šampionátu v kariéře nepřidal. Má tedy o co hrát.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud