7. září 2015 • 18:55

České postupy na EURO: Rekord pod Chovancem i vyškolení Němců

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Českým fotbalistům se v kvalifikacích na evropské šampionáty daří, na hlavní turnaj postoupili už pošesté za sebouČeským fotbalistům se v kvalifikacích na evropské šampionáty daří, na hlavní turnaj postoupili už pošesté za sebouFOTO: Koláž iSport.cz

    Česká fotbalová reprezentace se může pochlubit unikátní bilancí. Od roku 1996 nechybí na žádném závěrečném turnaji mistrovství Evropy, příští léto ve Francii půjde už o šestou účast po sobě. Cesty na závěrečné turnaje byly různorodé - přes klopýtání s outsidery až po suverénní jízdy, kdy se podařilo vyškolit i favorizované Němce. Podívejte se na přehled všech kvalifiakcí, které národní tým dovedly na velký turnaj.

  • ANGLIE 1996

    Karel Poborský a chvíle po jeho památném lobu ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 1996 Karel Poborský a chvíle po jeho památném lobu ve čtvrtfinále mistrovství Evropy 1996Foto Jaroslav Legner Sport

    přímý postup z prvního místa

    V první samostatné kvalifi kaci po rozdělení Československa sice svěřenci trenéra Dušana Uhrina senzačně prohráli v Lucembursku a na Maltě uhráli jen bezbrankovou remízu, nakonec však vyhráli svou skupinu o bod před druhým Nizozemskem i třetím Norskem. Na závěrečném turnaji došel český celek překvapivě až do finále, v němž v prodloužení prohrál s Německem.

  • BELGIE A NIZOZEMSKO 2000

    Vladimír Šmicer na EURO 2000 v utkání s Dánskem Vladimír Šmicer na EURO 2000 v utkání s DánskemFoto Pavel Lebeda Sport

    přímý postup z prvního místa

    V bojích o EURO 2000 v Belgii a Nizozemsku český tým neztratil v deseti zápasech ani bod, což při tomto počtu střetnutí dokázal jako první v historii. Mužstvo kouče Jozefa Chovance nakonec ovládlo skupinu s dvanáctibodovým náskokem před druhým Skotskem, na závěrečném turnaji ale vypadlo už v základní skupině.

  • PORTUGALSKO 2004

    Pavel Nedvěd, Milan Baroš a Jan Koller na mistrovství Evropy 2004 v Portugalsku Pavel Nedvěd, Milan Baroš a Jan Koller na mistrovství Evropy 2004 v PortugalskuFoto Pavel Lebeda Sport

    přímý postup z prvního místa

    Také v kvalifikaci na EURO 2004 si Češi počínali velmi suverénně, plný bodový zisk si svěřenci trenéra Karla Brücknera nepřipsali pouze při remíze na hřišti největšího favorita skupiny Nizozemska. Na šampionátu v Portugalsku postoupili až do semifinále, kde je po prodloužení vyřadili pozdější vítězové Řekové.

  • RAKOUSKO A ŠVÝCARSKO 2008

    Čeští fotbalisté v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2008 zdolali Německo Čeští fotbalisté v kvalifikaci na mistrovství Evropy 2008 zdolali NěmeckoFoto Michal Beránek Sport

    přímý postup z prvního místa

    Po vydařeném vstupu do kvalifikace ME 2008 na český celek dopadla krize, která vyvrcholila domácí porážkou s Německem i následným skandálem s narozeninovou oslavou. Skvělý finiš, vyšperkovaný nečekanou výhrou 3:0 v Německu, však Brücknerovi a spol. vynesl postup na třetí velký turnaj v řadě. Na něm ale Češi skončili již po základní skupině.

  • POLSKO A UKRAJINA 2012

    Petr Jiráček (vlevo) byl hlavní postavou úspěšné baráže o postup na ME 2012 Petr Jiráček (vlevo) byl hlavní postavou úspěšné baráže o postup na ME 2012Foto Michal Beránek Sport

    postup z baráže

    Výběr kouče Michala Bílka vstoupil do kvalifikace domácí porážkou s Litvou, později v obou zápasech podlehl také úřadujícím mistrům světa i Evropy Španělům. Přesto Češi nakonec zvládli souboj na dálku se Skotskem o druhé místo, zajišťující účast v baráži. V dodatečném dvojutkání si pak poradili s Černou Horou, na závěrečném turnaji vypadli ve čtvrtfinále s Portugalskem.

  • FRANCIE 2016

    Euforie v podání Pavla Kadeřábka Euforie v podání Pavla KadeřábkaFoto Barbora Reichová (Sport)

    přímý postup z prvního, nebo druhého místa

    Navzdory nepřesvědčivým výsledkům v přípravě skvěle vyšel start do kvalifikace, z úvodních čtyř utkání tým vytěžil plný počet bodů. Na jaře sice zaváhal doma s Lotyšskem (1:1) i na Islandu (1:2), avšak dvě zářijové výhry jim spolu se zaváháními dalších kandidátů na postup Nizozemců a Turků pošesté v řadě zaručily účast mezi evropskou elitou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud