14. října 2015 • 11:45

Kouč Turecka byl po postupu opět dojatý: Hráči jsou moje děti

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Fatih Terim byl rád, že turečtí fotbalisté mohli postupem na mistrovství Evropy 2016 přinést své zemi, která se vzpamatovává z tragických bombových útoků v Ankaře, trochu radosti. Dvaašedesátiletý kouč po úspěšné kvalifikaci ocenil hlavně mladé reprezentanty.



"Moje země si zaslouží, aby mohla tyhle věci prožívat a potřebuje se cítit šťastně. Jsme rádi, že jsme mohli našim lidem nabídnout trochu radosti," řekl Terim po úterní domácí výhře 1:0 nad Islandem, o které rozhodl až v 89. minutě z přímého kopu Selcuk Inan.

Po sobotním vítězství 2:0 v Praze nad Českem přitom byl v mnohem pochmurnější náladě. "Kéž by bůh nedopustil to, co se stalo. O fotbale se můžeme bavit kdykoliv jindy. Kéž bychom se mohli radovat z vítězství," řekl na Letné. Tentokrát už Terim trochu pookřál. VÍCE ZDE>>>

Turecko se díky svému triumfu i vítězství Kazachstánu v Lotyšsku stalo nejlepším týmem kvalifikace na třetích místech, takže se vyhnulo baráži a ze skupiny A postoupilo přímo na EURO společně s Českou republikou a Islandem. "Můžeme poděkovat bohu, protože se nám podařilo najít to nejlepší pro naši zemi," podotkl Terim.

Vyzdvihl přínos mladých tureckých hráčů a dokonce je označil za děti. "Chci poděkovat všem, kteří nám tady v Konye umožnili kvalifikaci: prezidentovi federace a dětem, protože jsou to opravdu děti a musíme je chránit," upozornil někdejší obránce. "Máme mladý tým, takže jsme ještě hrdější, že se nám podařilo postoupit," přidal Terim.

Připomněl, že jeho svěřenci měli loni na podzim kvalifikaci hodně špatně rozjetou a v prvních třech zápasech získali jediný bod, pak ale zabrali a v dalších sedmi utkáních pětkrát vyhráli. Nakonec za sebou Turci nechali i Nizozemsko, které doma v září zdolali 3:0.

"Dnes se mi mluví snadno, stejně jako po loňském utkání v Lotyšsku (1:1). Zůstali jsme skromní a každý zápas hráli jako finále, protože jste nám (novináři) říkali, že nesmíme prohrát," uvedl turecký trenér.

TURECKO | Přes mizerně rozehranou kvalifikaci se nakonec dostalil na evropský šampionát ze třetího místa skupiny A za vítězným Českem a druhým Islandem
TURECKO | Přes mizerně rozehranou kvalifikaci se nakonec dostalil na evropský šampionát ze třetího místa skupiny A za vítězným Českem a druhým Islandem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud