22. března 2019 • 13:35

Jak Anglie vidí Čechy? Rozdali jim přezdívky a řeší vyklízení pozic

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to tady! Čeští fotbalisté dnes večer vstoupí ve slavném Wembley do kvalifikačních bojů o evropský šampionát. Zatímco pro Schicka a spol. půjde o velkolepý zážitek, domácí Angličané zápas proti čtyřiačtyřicáté zemi žebříčku FIFA berou jako jeden z mnoha. Jak mužstvo kouče Jaroslava Šilhavého před očekávaným duelem vidí britská média?



Češi se v Anglii naposledy představili před necelými jedenácti lety. Vzpomínáte? Tým Petra Rady tenkrát po gólech Milana Baroše a Marka Jankulovskiho uhrál v přípravném utkání cennou remízu 2:2, kterou hrdému Albionu zachránil až v nastavení střídající Joe Cole.

Kdyby se remízový výsledek večer opakoval, národní tým by jej určitě bral. Co o současném výběru Čechů píší několik hodin před utkáním britská média? Je to spíš okrajové téma. Třeba server Daily Mail ale dal dohromady pět bodů, kterými je kádr zajímavý. Ty však tuzemského fanouška možná překvapí.

Přehledu dominuje s označením „nebezpečný muž“ Bořek Dočkal. Autor článku vyzdvihuje jeho povedené angažmá v USA, kde současný kapitán Sparty ovládl pořadí ligových nahrávačů. Jenže, jak včera potvrdil kouč Šilhavý, Dočkal ve Wembley kvůli problémům s lýtkem nenastoupí. „Věřili jsme, že se dá do pořádku, ale bohužel se tak nestalo,“ řekl Šilhavý. Třicetiletý záložník tak pro Angličany nebezpečný určitě nebude.

Na Anglii bez Dočkala. Kdo ho nahradí? Pickford smázl Vydrovy výroky
Video se připravuje ...

JAK DAILY MAIL PŘEKRTIL ČECHY
Bořek Dočkal Nebezpečný muž
Matěj Vydra Známá tvář
Patrik Schick Vycházející hvězda
Tomáš Koubek Muž na roztrhání 
Alex Král Vlasáč 

V dalších bodech text zmiňuje Patrika Schicka či Matěje Vydru, který je na Ostrovech díky dlouholetému působení dobře známý. Zaujal také účes slávisty Alexe Krále, podobnost se slavným Davidem Luizem z Chelsea je zřejmá.

Nečekaný ovšem je odhad brankářské jedničky. Mezi třemi tyčemi podle Daily Mailu při zranění Tomáše Vaclíka nastoupí Tomáš Koubek. Server připomíná, že Koubek zatím kopíruje kariéru Petra Čecha, když se ze Sparty vydal do francouzského Rennes. Výrazně reálnější variantou ale je, že trenér Šilhavý dá přednost Jiřímu Pavlenkovi. S gólmanem Brém už pracoval ve Slavii a na podzim zápasovou zátěž rovným dílem rozdělil právě mezi něj a Vaclíka.

Dřív hvězdy, dnes Češi často jen vyplňují místo

Web deníku Daily Telegraph pak vzpomíná na jiné utkání Čechů ve Wembley. 30. června 1996 tam Patrik Berger proměnil penaltu v utkání s Německem a výběr Dušana Uhrina dělila půlhodina od triumfu na mistrovství Evropy. Ten však nakonec slavili Němci, zápas dvěma góly otočil Oliver Bierhoff.

Daily Telegraph zmiňuje i další český úspěch, bronz z EURO 2004. Generaci kolem Nedvěda, Poborského, Kollera a spol. označuje za zlatou a zamýšlí se nad tím, proč reprezentace od té doby míří z druhého místa žebříčku FIFA jen dolů. „Před rokem 1989 a Sametovou revolucí pomáhala centralizovaná struktura českého sportu vytvářet technicky šikovné fotbalisty, kteří hráli společným stylem,“ podotkl britský novinář James Stafford.

To se s novým režimem změnilo, stejně jako se postupně vyvíjela role českých hráčů v evropských klubech. "Spousta mladých fotbalistů teď velmi brzy odchází do zahraničí za velkými penězi, tam ale často jen vyplňují místo v kádru. Nemají potřebné herní vytížení a jejich vývoj se zastaví," dodal Stafford. Navíc platí, že ze skutečně špičkových celků čeští reprezentanti v podstatě zmizeli.

Schick a spol. se večer ve Wembley přesto pokusí o překvapení. Zaskočí anglického favorita?

Góly

Domácí: 24. Sterling, 45+2. Kane, 62. Sterling, 68. Sterling, 84. Kalas (vl.)

Hosté:

Sestavy

Domácí: Pickford – Walker, M. Keane, Maguire, Chilwell – Alli (63. Rice), Dier (17. Barkley), Henderson – Sancho, Kane (C), Sterling (70. Hudson-Odoi).

Hosté: Pavlenka – Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák – T. Souček, Pavelka – Gebre Selassie, Darida (C) (67. Masopust), Jankto (46. Vydra) – Schick (82. Milan Škoda).

Náhradníci

Domácí: Heaton, Butland, Rice, Trippier, Tarkowski, Rose, Ward-Prowse, Barkley, Wilson, Hudson-Odoi

Hosté: Kolář, Koubek, Coufal, Zmrhal, Dočkal, Frýdek, Masopust, Král, Suchý, Vydra, Škoda, Kúdela

Karty

Hosté: Kadeřábek, Schick

Rozhodčí

Dias – Tavares, Soares (vš. Portugalsko)

Stadion

Wembley Stadium, Londýn

Návštěva

82 575 diváků

Wembley: Bezduchá mísa nebo nová legenda? Podívejte se do útrob i na český trénink
Video se připravuje ...

Petr Čech popsal 5 největších hrozeb Anglie: The HurriKANE, nebo zabiják ze City
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina A
Články odjinud


Články odjinud