9. června 2019 • 22:35

Ligu národů ovládlo Portugalsko, Nizozemce sestřelil Guedes

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Úřadující mistři Evropy Portugalci po výhře 1:0 nad Nizozemskem ve finále fotbalové Ligy národů ovládli premiérový ročník soutěže. Po hodině hry rozhodl čtvrtým gólem v reprezentaci záložník Goncalo Guedes. Vedle 71 centimetrů vysoké trofeje získali Portugalci prémii 10,5 milionu eur (téměř 270 milionů korun).



Domácí výběr prošel do závěrečného souboje v Portu po semifinálové výhře 3:1 nad Švýcarskem, kterou hattrickem zařídil Cristiano Ronaldo. Nizozemci porazili stejným poměrem po prodloužení Angličany.

První vážnější šanci si ve 12. minutě vypracovali Portugalci: záložník Fernandes vypálil zpoza vápna do náruče připraveného gólmana Cillessena, který si připsal 50. start v dresu "Oranje". Po půlhodině hry zkusil Fernandes znovu štěstí, ale jeho střelu na vzdálenější tyč Cillessen vyrazil.

V 60. minutě přišel rozhodující okamžik. Bernardo Silva naběhl do vápna a přihrál zadovkou Guedesovi, který z hranice šestnáctky překonal Cillessena.

O pět minut později se na druhé straně po Van de Beekově centru dostal k hlavičce Depay, který však na brankáře Patrícia nevyzrál. V 80. minutě prověřil Cillessenovu pozornost z dálky opět Fernandes. Za tři minuty se neprosadil střídající Luuk de Jong, jehož pokus Patrício vyrazil na roh.

Góly

Domácí: 60. Guedes

Hosté:

Sestavy

Domácí: Patrício – N. Semedo, Rúben Dias, J. Fonte, Guerreiro – Danilo, W. Carvalho (90+3. Neves), B. Fernandes (81. Moutinho) – Ronaldo (C), Guedes (75. R. Silva), B. Silva.

Hosté: Cillessen – Dumfries, de Ligt, V. van Dijk (C), Blind – de Roon (81. L. de Jong), F. de Jong, Wijnaldum – Bergwijn (60. van de Beek), Depay, Babel (46. Promes).

Náhradníci

Domácí: Sá, Beto, Cancelo, Moutinho, Sousa, Jota, Silva, Neves, Rui, Pizzi, Félix

Hosté: Vermeer, Bizot, Hateboer, Aké, Pröpper, Promes, van Aanholt, de Vrij, Strootman, Vilhena, de Jong, van de Beek

Karty

Hosté: Dumfries, V. van Dijk

Rozhodčí

Mallenco – Alonso, Yuste (všichni ESP)

Stadion

Estádio do Dragão, Porto

Fotbalisté Anglie v boji o třetí místo ve Final Four Ligy národů porazili Švýcarko 6:5 na penalty. Po 120 minutách skončil zápas bez branek, přestože si Albion v jeho průběhu vytvořil několik velkých šancí.

Anglie si zahrála prodloužení i ve druhém zápase na turnaji. V semifinále s Nizozemci po základní hrací době remizovala 1:1, ale v přidaném čase dvakrát inkasovala. Také Švýcaři prohráli 1:3 s domácími Portugalci po hattricku Cristiana Ronalda.

Výběr kouče Garetha Southgatea vstoupil do utkání o bronz lépe a už ve třetí minutě se ocitl blízko gólu. Kane se obloučkem snažil přehodit brankáře Sommera, který jeho zakončení vytáhl konečky prstů na břevno. V 15. minutě pak Sommer vyrazil Sterlingovu přízemní střelu.

I třetí velká šance v prvním poločase se zrodila na straně Albionu. V 36. minutě si na centr Alexandera-Arnolda naskočil Alli, který hlavičkoval těsně nad horní tyč.

Deset minut po zahájení druhého poločasu srazil švýcarský obránce Schär centr Angličanů na tyč. Za dvě minuty si Švýcaři vypracovali jedinou vážnou šanci v utkání, jenže Xhakovu pohotovou střelu z hranice vápna vytáhl brankář Pickford.

V 84. minutě se po Alliho hlavičce odrazil míč od břevna k Wilsonovi, který překonal Sommera. Gól však nakonec neplatil, jelikož po zhlédnutí videa bylo patrné, že Wilson těsně předtím fauloval Akanjiho.

V deváté minutě prodloužení se k zakončení znovu dostal Alli, jehož hlavičku Sommer vyrazil mimo tři tyče. Ve 117. minutě napálil Sterling z přímého kopu břevno.

K penaltovému rozstřelu se postavilo dvanáct hráčů, z nichž pouze Švýcar Drmic v šesté sérii neuspěl. Jedním z šesti úspěšných exekutorů na straně vítězného celku byl brankář Pickford.

Sestavy

Domácí: Sommer – Schär, Akanji, Ricardo Rodríguez (87. Drmić) – Mbabu, Xhaka, Elvedi, E. Fernandes (61. Zakaria), Freuler – Shaqiri (64. Zuber) – Seferović.

Hosté: Pickford – Alexander-Arnold, Joe Gomez, Maguire, Rose (70. Walker) – Delph (106. Barkley), Dier, Lingard (106. Sancho) – Sterling, Kane (75. C. Wilson), Alli.

Náhradníci

Domácí: Benito, Omlin, Ajeti, Mvogo, Zuber, Drmić, Okafor, Steffen, Sow, Moubandje, Zakaria, Lang

Hosté: Heaton, Walker, Barkley, Wilson, Rice, Stones, Chilwell, Butland, Rashford, Sancho, Henderson, Keane

Karty

Domácí: Xhaka

Hosté: Rose, Lingard

Rozhodčí

Hategan – Sovre, Gheorghe (vš. ROM)

Stadion

Estádio Dom Afonso Henriques, Guimaraes

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud