11. října 2021 • 11:40

Španělsko zuří: Ofsajd, úplný nesmysl. Proč platil rozhodující gól Ligy národů?

Autor: vmn, šq
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Boj mezi Španělskem a Francií pokračuje ještě dlouho po skončení finálového zápasu Ligy národů. Měl rozhodující gól Kyliana Mbappého platit? Co jiného je ofsajd, když ne tohle? diví se na jižní straně Pyrenejí, jenže výklad pravidel dává zapravdu vítězům.



„NESPRAVEDLNOST!“ Titulní strana španělského magazínu Sport říká jasně, co si na jihu Evropy o finále Ligy národů myslí. Červení sice na San Siru skórovali jako první, jenže o vedení přišli a historicky druhými vítězi nové mezinárodní soutěže se stali Francouzi. Jenže po velmi kontroverzní situaci.

Do konce zápasu chybělo 10 minut, když Theo Hernández našel průnikovou přihrávkou za obranu Kyliana Mbappého. Ten si s poskytnutým časem i prostorem věděl rady, položil si gólmana Simona, poslal míč po zemi za háčky a šel se radovat. Jenže v Miláně fungoval VAR a Španělé měli velký důvod na něj spoléhat – už první opakované záběry ukázaly, že hvězda PSG byla v době přihrávky za linií obrany v jasném ofsajdovém postavení.

Jenže sudí Anthony Taylor se na záběr ani nebyl podívat a branku neodvolal.

¿Por qué? Do cesty Hernándezově přihrávce se skluzem vrhl Eric Garcia, nezablokoval ji, jen ji lehce tečoval. A tím podle výkladu pravidel ofsajdové postavení Mbappého zrušil, hrál totiž vědomě.

Kylian Mbappé uniká španělské obraně. Ale předtím byl v ofsajdovém postavení
Kylian Mbappé uniká španělské obraně. Ale předtím byl v ofsajdovém postavení

„Pro nás na hřišti to vypadalo jako ofsajd, ale rozhodčí nám řekl, že jelikož se Eric pokusil zahrát míč, ofsajd to zrušilo, ale to nedává smysl,“ rozčiloval se kapitán Španělska Sergio Busquets. „Zkusil přerušit akci, ale neměl nad míčem kontrolu.“

Divil se i sám bek Garcia. „A co jsem měl dělat? Ustoupit a nechat tu přihrávku projít?“

Ironií osudu – ano. Pokud by míč netečoval, byl by Mbappé v jasném ofsajdu, který by VAR nemohl neodhalit.

Ve Španělsku se i navzdory výkladu pravidel cítí poškození. Server Marca se v anketě zeptal svých čtenářů, jestli Mbappé byl v ofsajdu a výsledky nepřekvapí – 84:16 pro možnost, že byl. „Každý, kdo hraje fotbal, ví, že to byl ofsajd. Kdo napsal tohle pravidlo, snad nikdy nebyl na hřišti,“ kroutí hlavou střelec prvního a jediného španělského gólu Mikel Oyarzabal. Francouzská média naopak mezi oslavami vysvětlují výklad, podle kterého gól platit měl.

„Je těžké to pochopit. Z pohledu Španělů držíte dobrou linii a Mbappé má sice neuvěřitelnou rychlost, ale špatně načasuje svůj náběh. Pravidla říkají, že po Garciově dotyku začíná další fáze hry, ale pro mě to tak není, přijde mi to nefér,“ přemýšlí bývalý anglický reprezentant Jamie Redknapp. „Není to chyba VAR, jde o interpretaci pravidel, která platí asi 18 měsíců, ale zatím se o ní příliš nemluvilo,“ dodal.

Po finále Ligy národů se o ní začalo mluvit velmi rychle.

Očima Ondřeje Škvora 

(fotbalový redaktor deníku Sport)

„Ve chvíli přihrávky se Kylian Mbappé skutečně nacházel v ofsajdovém postavení. A to by se proměnilo v ofsajd, pokud by se Eric Garcia nedotkl míče. Jenže on se dotkl, a to dokonce úmyslně. Neboli, nešlo o žádnou nahodilou teč, které se nešlo vyhnout, nýbrž o vědomé hraní. Navíc měl na svou reakci dostatek času.

Tímto svým zákrokem Mbappého ofsajdové postavení smazal. Gól podle pravidel platil správně.“

Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud