Radek Špryňar
14. června 2022 • 15:30

Poznatky po LN: kredit pro kvarteto hráčů, jinak průměr a kdo zklamal?

Vstoupit do diskuse
3
  • Smutný Adam Hložek po porážce v MálazeSmutný Adam Hložek po porážce v MálazeFOTO: Michal Beránek/Sport

    Trenér Jaroslav Šilhavý dostal během zápasů v Lize národů mnoho poznatků o vývoji mužstva i jednotlivců. Deník Sport rozdělil reprezentanty do čtyř kategorií dle práce, kterou odvedli proti Švýcarsku, Španělsku a Portugalsku. Maximální kredit dostalo kvarteto fotbalistů, dva zklamali.

  • Zazářili

    Tomáš Vaclík, Jakub Brabec, Vladimír Coufal, Jan Kuchta

    Pozici jedničky si upevnil Vaclík. V domácích konfrontacích se Švýcarskem a Španělskem předvedl výtečné zákroky, je absolutní oporou. Od EURO 2020 si drží famózní formu. Skvělou zprávou je klid a rozvaha Jakuba Brabce. Dříve tvrdě kritizovanému obránci výjimečně dobře sedlo schéma se třemi stopery. Na Coufalovi nebyla ani náznakem znát únava z Premier League. A Kuchta? Dva góly a asistence v domácích duelech, k tomu hromada černé práce na hřišti. Jaroslav Šilhavý má do září za úkol vymyslet, jak Kuchtu se Schickem srovnat do fungujícího modelu.

    Jakub Brabec hlídá Cristiana RonaldaFoto Michal Beránek/Sport

  • Odvedli si své

    David Zima, Václav Jemelka, Tomáš Souček, Michal Sadílek, Alex Král, Václav Černý, Jakub Jankto, Jakub Pešek, Václav Jurečka

    U některých borců z této kategorie vás ani nenapadne, že by na bojišti odvedli šlendriánskou robotu. Platí to pro hrdého kapitána Součka, nebo neskutečně mobilního Sadílka. Příjemně se dívalo na Zimu, houfně podporující ofenzivu, nebojácností potěšil Jemelka, v Černém má reprezentace nevyčerpatelnou studnici nápadů a přísnou levačku. Se Švýcary se na křídle slušně prezentoval Jankto. Dvě milá překvapení na konec: Král podržel Šilhavého výkonem ve Španělsku, rozdílným projevem oproti Spartě udivil Pešek. Aktivně se prezentoval Jurečka, byť zahodil dvě solidní možnosti.

    Michal Sadílek proti Portugalsku, měl i první velkou českou šanciFoto Reuters

  • Pouze průměr

    Jindřich Staněk, Aleš Mandous, Ladislav Krejčí, Milan Havel, Ondřej Lingr, Adam Vlkanova

    Nebyl to od nich průšvih. Neurazili, ale víc nepředvedli. Platí to pro oba brankáře. Jak Staňkovi, tak Mandousovi chyběl k posunu výš výjimečný zákrok. Krejčí se potřebuje v tříobrancovém systému lépe zorientovat, Havel odehrál dva poločasy bez výraznějšího momentu, to samé platí pro Lingra. Nováček Vlkanova spálil tutovku v Portugalsku. Všichni z této podmnožiny umí zahrát lépe.

    Jindřich Staněk po Ronaldově střeleFoto Michal Beránek/Sport

  • Zklamali

    Aleš Matějů, Adam Hložek

    Čtyřzápasová porce v Lize národů jim nesedla. Matějů odehrál plnou nálož doma se Španělskem, téměř celý zápas v Portugalsku. Nicméně pokaždé byl nejslabším článkem defenzivy Česka. Chybí mu větší jistota a schopnost se na hřišti správně rozhodovat. V duelech s nejlepšími týmy světa jsou pak jeho prohřešky tvrdě trestány. V obou zápasech, do kterých nastoupil, nesl podíl na inkasovaných brankách. Hložkovo působení v národním týmu je zatím rozpačité. Duely v Lize národů to jen podtrhly. Česko potřebuje energického teenagera, nikoliv unaveného a bez sebedůvěry. Je vysoce pravděpodobné, že během dvou závěrečných partií v září bude v dramaticky jiném rozpoložení.

    Aleš Matějů marně stíhá GuedeseFoto Michal Beránek/Sport

  • Nehodnoceni

    Ondřej Kúdela, Stanislav Tecl, Lukáš Kalvach

    Jejich herní vzorek nestál za hodnocení. Kúdela nenaskočil vůbec, Tecl jen na třináct minut ve Španělsku. Kalvach šel do utkání v témže střídajícím slotu, k tomu přidal sedm minut proti Švýcarsku.

    Zleva: Alex Král, Ondřej Kúdela a Stanislav TeclFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud