Jakub Plaskura
8. července 2023 • 20:21

Anglické nebe! Neprůstřelný Trafford vychytal Albionu titul na ME do 21 let

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finále ME do 21 let se díky koncovce zápasu zapíše do historie zcela zákonitě. Duel mezi Anglií a Španělskem rozhodl gól neobvyklou částí těla, gólman James Trafford se dočká možná před Wembley malinkaté sochy, protože během celého turnaje nedostal gól, v posledních sekundách zápasu chytil penaltu a zpečetil anglické nebe. Ostrované slaví titul mistrů Evropy do 21 let po dlouhých 39 letech. O partě trenéra Lee Carsleyho se bude hovořit jako o výběru neprůstřelných.



Párty fotbalových nadějí v Batumi se za dozoru solidní návštěvy v Adjarabet Areně rozjížděla pomalu. Oba finalisté věděli, oč se hraje a ráz hry byl očekávaný. Španělé drželi míč a Angličané čekali na šanci.

První poločas z hlediska konečného účtování by se dal skoro přetočit na videu dopředu k zajímavějším okamžikům. Kdo ale odešel do útrob stadionu se startem nastavení první půle kvůli občerstvení, litoval. Norský sudí Espen Eskas, který pískal na turnaji třeba i zápas Česka s Německem, nařídil správně na sklonku poločasu přímý kop pro Anglii z hranice vápna.

Dobré dvě minuty obstrukcí a stavění zdi brankářem Tenasem nepomohlo.

Cole Palmer vystřelil a záložník Liverpoolu Curtis Jones, který se motal kolem španělské zdi, byl trefen do zad, míč se odrazil nešťastně do protipohybu Tenase a míč zapadl za pravou tyč. Běžela čtvrtá minuta nastavení, Jones dal možná nejméně vědomý gól své dosavadní kariéry a Angličané se ujali vedení, které rozhodně nebylo očekávané za průběh prvních 45 minut.

Tím to ale neskončilo. Palmer se běžel radovat z gólu ke španělské lavičce a tuhle jižanskou rozbušku nemusel k akci nikdo dvakrát pobízet. Obě střídačky se rázem vydaly na trávník vyříkat si vše podstatné ještě před přestávkou. Nic zásadního se sice nestalo, ale náhradníci a realizační týmy nemají na hrací ploše co pohledávat.

To si uvědomoval i Eskas a se stoickým severským klidem rozdal tresty. Žlutou vyfasovali Levi Colwill a Oihan Sancet, daleko hůře dopadli člen španělského realizačního týmu a asistent anglického kouče Lee Carsleyho a bývalý slavný obránce Ashley Cole. Viděli červenou kartu a museli se odebrat do šatny.

Očekávané se stalo skutečností ve druhé půli. Španělský tlak gradoval a Young Lions bez skrupulí a účelně rezignovali na útočnou protihru. Už v 51. minutě se obranná taktika ostrovanům mohla vymstít. Hlavou se totiž po standardní situaci prosadil Abel Ruiz, jenže španělský kapitán se nacházel v době nákopu v ofsajdu, což norští sudí rozklíčovali a video potvrdilo.

Ráz hry se však neměnil, Angličané nepohrdli protiútokem, když se jim naskytla příležitost, ale jinak zalezli do bloku. Po hodině hry se neprosadil Morgan Gibbs-White a další náznaky, které tahal zejména agilní náhradník Noni Madueke, likvidoval Tenas.

Jeho protějšek James Trafford si dobře postavil tyče, Španělé sice celkově své soupeře hojně přestříleli, ale málokterý pokus si našel cestu přímo na bránu, kde byl anglický strážce připraven a bránu neodemkl ani ve finále. Dotahující svěřenci Santiho Denii obléhali anglickou tvrz, ale útočná tykadla Rodri či Sergio Gómez neměli svůj den stejně jako kapitán a kanonýr Abel Ruiz.

Když už to vypadalo, že Anglie náskok udrží, v nastaveném čase přišla pohroma. Colwill právě Ruize kopl do kopačky ve vápně v situaci, kde byl i míč a po konzultaci s VAR Eskas nařídil penaltu.

Otřepané klišé říká, že faulovaný hráč kopat pokutový kop nemá, Ruiz však neposlechl, jako kapitán chtěl rozhodnout a získat tak korunu pro krále střelců, namísto toho ale neunesl tíhu okamžiku, nechal vyniknout zákrokem Trafforda, který lapil i následnou dorážku dobíhajícího soupeře.

V závěru ještě dostali mimo hřiště druhou žlutou v zápase Antonio Blanco a Gibbs-White, výsledek už se ale nezměnil. Anglie zná nové hrdiny, Španělé celozápasovou převahu nezužitkovali.

Góly

Domácí: 45+4. Jones

Hosté:

Sestavy

Domácí: Trafford – Garner, Harwood-Bellis (C), Colwill, Aarons – Palmer (83. Elliott), Gomes (73. Skipp), Jones, Smith Rowe (67. Madueke) – Gibbs-White (73. Archer), Gordon (83. Doyle).

Hosté: Tenas – V. Gómez (74. Barrenetxea), Paredes, Pacheco, Miranda – Blanco (83. Camello), Baena (59. Oroz) – R. Sánchez (59. Riquelme), Sancet (59. Veiga), S. Gómez – Ruiz (C).

Náhradníci

Domácí: Elliott, Thomas, Madueke, Cresswell, Skipp, Johnson, Branthwaite, Griffiths, Rushworth, Archer, Doyle

Hosté: Román, Guillamón, Sánchez, Veiga, Barrenetxea, Martínez, Riquelme, Oroz, Agirrezabala, Bernabé, Gila, Camello

Karty

Domácí: Gomes, Colwill, Gibbs-White, Trafford, Gibbs-White

Hosté: Baena, Blanco, Oroz, Riquelme

Rozhodčí

Eskås – Engan, Bashevkin

Stadion

Venue Batumi Arena

Vstoupit do diskuse
0
Skupina C
Články odjinud


Články odjinud