Martin Mls
23. srpna 2018 • 12:31

Lavička o Matouškovi v reprezentaci: Jeho vzestup překvapil i mě

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Naděje je mizivá, ale ještě nezhasla. Česká jednadvacítka bude za dva týdny hrát o udržení titěrné šance na baráž o EURO, které v červnu 2019 hostí Itálie a San Marino. „Budeme se prát až do konce,“ slibuje trenér Vítězslav Lavička. V rozhovoru pro iSport.cz mluví o slabém vytížení mladíků v klubech, o ligové kometě, příbramském Janu Matouškovi i o plánech pro zbytek kvalifikace.



Některá jména jsou napsaná fixem, některá jen tužkou. Podle toho, kdo má do nominace blíž. Trenéru jednadvacítky Vítězslavu  Lavičkovi  kloužou oči na tabuli v rohu jeho kanceláře často. Příští úterý představí seznam vyvolených pro pokračování kvalifikace na EURO proti San Marinu a Řecku, hrát se bude první a druhý týden v září.

„Snad vybereme správně,“ poznamená Lavička. Pro připomenutí: desetidílná bitva o mistrovství Evropy není rozjetá nejlépe, Češi ztrácejí šest bodů na druhé Chorvatsko a devět na lídra z Řecka (oba týmy odehrály o jeden zápas víc).

Můžeme začít trochu osobně? Jak se vám před blížící se nominační tiskovkou spí?
„Spí se mi dobře, se spaním nemám problém. Ale přiznávám, že s tím, jak se blíží náš důležitý sraz, myšlenky víc a víc směřují k tomu, abychom ukázali na správné hráče.“

Je to těžká práce? Během kvalifikace se v týmu nestihlo vytvořit pevné jádro a kromě brankáře jste na všech postech protočil spoustu hráčů.
„V tom vidím největší rozdíl mezi minulým a nynějším kvalifikačním cyklem. V minulém byl tým stabilizovanější.“

I proto, že dost potenciálních reprezentantů nehraje? Stačí se podívat do FORTUNA:LIGY, kde v minulém kole hned šest týmů nenasadilo ani jednoho hráče ročníku 96 a mladší.
„Mrzí mě to, ale je to realita. Jeden příklad za všechny: třeba u našeho kapitána Jirky Kulhánka to vypadalo, že si ve Spartě buduje pevnější pozici, jenže přišel zlom a vypadl ze sestavy.“

Příbramský objev Jan Matoušek, kterého si zkraje sezony pojistila Slavia, se zatím jen posouvá. Překvapil vás jeho raketový vzestup?
„Sledoval jsem ho už v minulé sezoně ve druhé lize, ale přiznávám: i mě překvapil. Každopádně má všechny předpoklady pro moderní fotbal a jsem rád, že ještě zůstává na hostování v Příbrami, kde existuje vyšší pravděpodobnost, že bude hrát. Pravidelná herní praxe je pro kluky v jeho věku absolutní základ.“

Kouč dvacítky Karel Krejčí mi nedávno prozradil, že Matoušek přejde k vám. Platí to?
„S Karlem Krejčím jsme to probírali zrovna v pondělí na poradě. Pokud všechno půjde podle plánu, měl by se Honza objevit u nás v jednadvacítce. Ale nechci předbíhat, nominace půjde ven až příští úterý.“ (usmívá se)

Mimochodem, nechtěl Matouška trenér Karel Jarolím do áčka?
„Diskutovali jsme o tom, ale myslím, že Karel a jeho kolegové jsou pro postupné kroky.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud