Jakub Konečný
9. září 2021 • 15:47

Alijagič vyměnil Česko za Bosnu. Vrátí se? Pracujeme na tom, hlásí Holoubek

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Září ve druhé lize, v dresu Vlašimi se trefil už třikrát. Osmnáctiletý Denis Alijagič patří bezesporu k nejzajímavějším ofenzivním prospektům na českých trávnících. V reprezentační pauze však za žádný juniorský národní tým nenastoupil. Z administrativních důvodů zatím nemůže. „Ale pracujeme na tom, celý barák,“ říká David Holoubek, trenér národního týmu U19.



Je to hodně zašmodrchaná záležitost. Denis Alijagič vlastní český i bosenský pas, kdyby chtěl, mohl by díky tetě získat i chorvatský. Pokud jde o možnost reprezentovat, má osmnáctiletý snajpr na výběr – a zatím toho patřičně využíval.

V kategorii U15 oblékl čtyřikrát dres českého národního týmu, jenže když další nominace nepřicházely, ztratil jeho otec nervy a nadějný útočník začal reprezentovat Bosnu a Hercegovinu. V kategoriích U16 – U19 nasbíral dvanáct startů, v kterých zaznamenal šest branek.

„Za Bosnu nastoupil dokonce i v kvalifikaci, což je trochu problém,“ upozorňuje David Holoubek, kouč reprezentační devatenáctky, který by o služby kmenového hráče Slavie, toho času na hostování ve Vlašimi, hodně stál.

Proto vyvíjí v tomto směru velkou aktivitu.

„Sešel jsem se s Denisem i jeho tátou, řekli mi, že chtějí reprezentovat Česko. Dává to smysl, vždyť se v Praze narodil, má české občanství i pas,“ líčí Holoubek.

Slávista Denis Alijagič zraje ve Vlašimi, už se o něho zajímaly i velkokluby
Slávista Denis Alijagič zraje ve Vlašimi, už se o něho zajímaly i velkokluby

Na tahu je nyní sekretariát FAČR, který musí celou věc administrovat s FIFA. K získání souhlasu s Alijagičovým převodem pod české barvy by mělo stačit pouhé oznámení.

„Pracuje na tom celý barák. Ale bylo mi řečeno, že celý proces se může táhnout. To mě docela štve,“ přiznává Holoubek, který v říjnu vstoupí se svým týmem do kvalifikace na mistrovství Evropy. A produktivní Alijagič by se mu v zápasech s Kazachstánem, Severním Irskem a Dánskem náramně hodil.

Závod s časem začíná.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud