Jiří Fejgl
27. března 2009 • 08:01

Rada hraje o krk!

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když propadne, měl by se pakovat. Petr Rada, trenér fotbalové reprezentace, může přijít o prestižní post, o velké peníze či o služební auto. I proto pro něj bude pokračování kvalifikace mistrovství světa 2010 ve Slovinsku proti Slovensku zásadní.



Tohle místo je lákavé jako žádné jiné v českém fotbale. Proto se z něj těžko odchází. Vždyť Jozef Chovanec neodstoupil v roce 2001, ani když tým pod jeho vedením skandálně zbabral baráž kvalifikace o světový šampionát 2002.

Musel být odvolán. Trenér fotbalové reprezentace je zřejmě nejostřeji sledovanou osobou v českém sportu. Z toho vychází prestiž, již toto místo přináší. A k ní další benefity.

Například velmi dobrý plat: Rada si přijde na 150 tisíc měsíčně. To je sice méně, než vydělá například kouč pražské Sparty. Jenže Rada si k sympatickému základu může sáhnout také na parádní prémie. Ale to jedině v případě, když jeho tým postoupí na světový šampionát.

„Tak je to nastaveno. Postup na velký turnaj je hrana úspěchu,“ vysvětloval Vlastimil Košťál, dřívější místopředseda svazu, který s Radou dojednával podmínky smlouvy. Rada má rovněž nárok na luxusní služební auto.

Prachy jsou pěkné, auto příjemné, ale je tu i něco dalšího: Zvuk téhle funkce může ambicemi nabitému trenérovi pomoci i v budoucnu. Vždyť Karel Brückner si u české reprezentace udělal velké jméno – a pak si šel na důchod přivydělat do Rakouska. Za 15 milionů korun ročně...¨

O co může Rada přijít:

O auto:
Limuzínu za milion


Byl zvyklý jezdit oktávkou, která neměla ani klimatizaci, jako kouč reprezentace řídí luxusního obra Hyundai Grandeur skoro za milion. „Po zápasech v autě rád relaxuju, třídím si myšlenky,“ říká Petr Rada. Teď to má o to příjemnější, že sedí v kožené sedačce, motor s obsahem 3,3 litru by utáhl traktor a řazení obstarává automatická převodovka…
307698:gallery:true:true
307697:gallery:true:true O prestiž a velké zápasy

První zápas, který Petr Rada vedl jako velký šéf, hrál národní tým v srpnu 2008 na proslulém stadionu ve Wembley s domácí Anglií. To je přece trenérův sen! Český kouč se při lichotivé remíze 2:2 potkal se slavným Italem Fabiem Capellem, nynějším trenérem pyšné Anglie. To by se Radovi ve službách Jablonce či Teplic, kde působil dříve, asi nepovedlo...
O peníze:
150 tisíc měsíčně


O prachy jde až v první řadě, říká se. Rada si přijde na 150 tisíc měsíčně. Tento plat však může být jen nicotný základ. V případě postupu na mistrovství světa si může Rada přijít na mnohem víc. Mezi hráče a trenéry se bude totiž dělit konečný zisk svazu. Karel Brückner, Radův předchůdce, dostal za postup do semifinále EURO 2004 15 milionů. A světový šampionát je mnohem lukrativnější.
307699:gallery:true:true
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud