20. června 2018 • 22:45

Írán bořil a odmítl hrát fotbal: 80. léta, rýpl si Del Piero. Pak se Španělé báli

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Řecko 2004, Česko 2016 a Írán 2018! Defenzivní hradba země z Blízkého východu ve středečním utkání na MS v Rusku proti Španělsku (0:1) vzbudila velké rozpaky. Iránci v průběhu prvního poločasu takřka odmítli hrát fotbal. Když ve druhém poločase začali a zatlačili hvězdný soubor do úzkých, už bylo pozdě. Španělsko díky šťastné trefě Diega Costy urvalo tři body.



Hrají systémem 11 - 0 – 0, smáli se fanoušci na sociálních sítích. Iránci vskutku nastoupili proti hvězdami našlapanému týmu Španělska s jasnou taktikou – vše bořit a vydržet co nejdéle. V prvním poločase neustále zdržovali, po lehkém kontaktu se soupeři polehávali na trávníku. Hrát otevřenou partii s  Iniestou a spol. si netroufli.

Na sociálních sítích se při pohledu na jejich hru objevovaly příspěvky, že tak nudný fotbal nehrálo například ani Řecko při zlatém tažení na EURO 2004. Někomu zas naskočily dva roky staré vzpomínky na evropský šampionát ve Francii, kde s podobnou taktikou vyrukovali Češi na zemi z Pyrenejského poloostrova.

„Íránský styl z 80. let, kdy se hráči snaží zabarikádovat branku a odkopávají všechny míče na tribuny, vypadá, jakoby zítřek už neexistoval. Heroické,“ napsal během prvního poločasu na Twitter legendární italský útočník Alessandro Del Piero.

Moment, kdy Španělé zahráli špatně malou domů do autu, a míč se z poloviny Íránu dostal na území soupeře a Íráncům se nechtělo přelézt přes půlící čáru, byl výmluvný. V jeden moment bylo k vidění všech jedenáct bránících hráčů ve vápné Íránu 

„Jednoznačně jsme ukázali, že jsme připraveni se obětovat a držet se Španěly krok,“ komentoval výkon trenér Carlos Quieroz.

Ve druhém poločase však na hřiště vyšel zcela jiný tým. Španělé se sice po šťastné brance Diega Costy ujali vedení, ale šance naskakovaly především u Íránu. Dokonce se dočkali i vyrovnání po standardní situaci, ale po přezkoumání celé situace videorozhodčím nebyla branka uznána, jelikož jeden z hráčů zahrál v pokutovém území rukou, navíc stál v ofsajdovém postavení.

Po zbytek zápasu už se Španělé snažili především nedopustit ostudu a zkomplikovat si postavení v tabulce, k čemuž nebylo daleko. „Zasloužili jsme si lepší výsledek,“ nebál se po prohře 0:1 říct kouč Quieroz.

„Jasně, Španělé hrají úchvatný fotbal, plný hezkých akcí, ale za to, jak jsme dnes hráli, jsme si zasloužili víc. Tento zápas nám poslouží jako skvělý studijní materiál. Postup je reálný a my jsme stále ve hře. Stále o něm sníme,“ dodal.

„Írán je velmi náročný soupeř a je obtížné se proti němu prosadit,“ přiznal po utkání trable španělský kouč Fernando Hierro. „Ale měli jsme plán, kterého jsme se drželi a i díky tomu zvítězili. Jsem rád, že máme tři velmi důležité body,“ dodal.

Španělé slavící první výhru na mistrovství světa v Rusku. Írán porazili 1:0
Španělé slavící první výhru na mistrovství světa v Rusku. Írán porazili 1:0

Fakta MS: Rusko má postup na dosah, Afrika poprvé slaví
Video se připravuje ...

FAKTA MS: Černý úvod favoritů. Němci si vylámali zuby na Mexiku, i Brazílie klopýtla
Video se připravuje ...

FAKTA MS: (Huri)Kane vystřílel výhru Anglie, Lukaku pomohl dvěma góly Belgii
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud