20. června 2018 • 21:52

Írán - Španělsko 0:1. Vydřená výhra favorita, gólem rozhodl Costa

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Španělska na mistrovství světa v Rusku zvítězili 1:0 nad Íránem a se čtyřmi body mají blízko k postupu do vyřazovacích bojů. Naopak asijský tým zřejmě bude potřebovat v posledním utkání porazit úřadující mistry Evropy Portugalce, aby prošel do dalších bojů.



Góly

Domácí:

Hosté: 54. D. Costa

Sestavy

Domácí: Baíranvánd – Rezaeian, Hosejní, Púralígandží, Hadžsáfí (C) (69. Mohammadí) – Ebrahimí, Ezatolahí – Ansárífárd (74. Džahánbachš), Taremí, Amirí (86. Ghoddos) – Azmún.

Hosté: de Gea – Carvajal, Piqué, Ramos (C), Alba – Busquets, Iniesta (71. Koke) – D. Silva, Isco, L. Vázquez (79. Asensio) – D. Costa (89. Rodrigo).

Náhradníci

Domácí: Mazáherí, Abadzáde, Torabí, Češmí, Mohammadí, Shojaei, Chanzáde, Ghoddos, Montazerí, Ghúčanedžhád, Džahánbachš, Dadžagá

Hosté: Arrizabalaga, Reina, Fernández, Ñíguez, Koke, Rodrigo, Alcântara, Odriozola Arzallus, Azpilicueta, Monreal, Aspas, Asensio

Karty

Domácí: Amirí, Ebrahimí

Rozhodčí

Andres Cunha – Nicolas Taran, Mauricio Espinosa (všichni URU)

Stadion

Kazaň Arena (Kazaň)

Návštěva

42 718 diváků

Španělé museli dlouho dobývat hluboký obranný blok soupeře a těžko se dostávali do zakončení. Až v 54. minutě je vysvobodil šťastným gólem Diego Costa, který skóroval potřetí na turnaji. Íránci také dali gól, ale branka Sajjeda Ezatolahího neplatila kvůli ofsajdu.

Írán inkasoval teprve ve druhém z posledních 15 soutěžních zápasů. Španělsko protáhlo neporazitelnost trvající od mistrovství Evropy 2016 na 22 zápasů a nový trenér Fernando Hierro si připsal první výhru.

Íránci udělali tři změny v sestavě oproti vítěznému zápasu s Marokem a vedle zraněného Češmího se nedostalo ani na kapitána Šodžáíe a největší hvězdu Džahánbachše. Hierro ve španělské nominaci místo Kokeho poslal do hry ofenzivnějšího Vázqueze a na pravou stranu obrany se vrátil Carvajal, který doléčil zranění z finále Ligy mistrů.

Už proti Maroku se Íránci většinu zápasu spíše bránili a čekali na šanci, která přišla v závěru. Proti Španělsku ale byli zalezlí v hlubokém obranném bloku ve svém vápně a jen nechávali soupeře kombinovat kolem. V defenzivní lajně bylo často i šest hráčů vedle sebe, před nimi další tři a alespoň k půlce se občas podíval pouze útočník Azmún.

Španělé slavící první výhru na mistrovství světa v Rusku. Írán porazili 1:0
Španělé slavící první výhru na mistrovství světa v Rusku. Írán porazili 1:0

Španělé se v zahuštěném prostoru těžko prosazovali, ačkoli drželi míč přes 80 procent času. K přímému ohrožení branky se v první půli dostal jen David Silva z přímého kopu. Jinak íránská obrana vždy stačila nebezpečí zažehnat.

V 53. minutě pak mohl přijít šok, poté co po dlouhém autu tvrdě vypálil Ansárífárd a rozvlnil síť, ale jen boční, i když mnoho fanoušků na stadionu už slavilo. Ansárífárd se jen zklamaně chytil za hlavu.

A mrzet ho to mohlo o to víc, že už za minutu prostrčil Iniesta míč na Diega Costu, který se snažil uvolnit, obránce Rezajíán mu chtěl míč vypíchnout, ale tak nešťastně, že trefil Costu do holeně a od ní se odrazil míč do branky. Útočník Atlética Madrid dal třetí gól na turnaji a devátý v posledních devíti startech za Španělsko.

Soupeř musel hru otevřít a najednou dokázal být nebezpečný. Po standardní situaci dokonce Ezatolahí skóroval, jenže sudí gól kvůli ofsajdu neuznali a správnost rozhodnutí potvrdila i konzultace s videorozhodčím.

Španělé mohli vedení navýšit po chytrém signálu z rohového kopu, jenže po střele Ramose dokázali Íránci vlastními těly v poloze ležmo na brankové čáře zabránit dorážce.

Až na poslední čtvrthodinu se do hry dostal nejlepší střelec nizozemské ligy Džahánbachš, který hru Íránu hodně oživil a málem připravil gól pro Taremího. Ten ale hlavou přestřelil.

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 3 1 2 0 6:5 5
2. Portugalsko 3 1 2 0 5:4 5
3. Írán 3 1 1 1 2:2 4
4. Maroko 3 0 1 2 2:4 1

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud