Jakub Konečný
24. března 2021 • 15:00

Superman naměkko! Zlatana dostala otázka na rodinu: Jsem i člověk

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Návrat Boha se ve čtvrtek stane realitou. Zlatan Ibrahimovic po pěti letech znovu oblékne dres švédské reprezentace, kterou čeká kvalifikační zápas s Gruzií. Devětatřicetiletý veterán si věří nejen na blížící se EURO, ale i na mistrovství světa v příštím roce. Na tiskové konferenci však zaujal i slabou chvilkou, když se po jedné otázce rozplakal.



Dres Tre Kronor oblékl ve 116 zápasech, v nichž vstřelil 62 branek, v tom nemá konkurenci. A úctyhodnou bilanci Zlatan Ibrahimovic ještě rozšíří. Byť po mistrovství Evropy 2016 ve Francii reprezentační kariéru ukončil, po pěti letech si to rozmyslel a do švédského národního týmu se vrátil.

Kvůli letošnímu EURO, ale i kvůli mistrovství světa, které se koná příští rok v Kataru. Na světovém šampionátu si zahrál už v letech 2002 a 2006, ale pokaždé vyšel střelecky naprázdno. To by útočník s obrovským egem rád změnil.

„Nemůžu to takhle nechat, ta nula ze statistik musí zmizet. Dívat se moc daleko dopředu je nebezpečné. Musím myslet spíš na to, co bude zítra. Ale když se budu cítit stejně jako teď, nebudu v Kataru chybět,“ prohlásil sebevědomě.

Zlatan Ibrahimovic na tréninku švédské reprezentace
Zlatan Ibrahimovic na tréninku švédské reprezentace

Na pondělní tiskové konferenci však ukázal i jinou tvář, takovou, kterou svět moc nezná. Z míry ho vyvedl dotaz na to, jak jeho návrat do reprezentace vnímá rodina.

„Tahle otázka není úplně dobrá. Syn Vincent se rozplakal, když jsem ho opouštěl. Ale je to O.K., je to O.K.“ opakoval útočník AC Milán, přičemž se mu v očích začaly lesknout slzy. „Národní tým vám bere čas s rodinou, což není jednoduchá věc. Když máte dvě děti, které vždy pláčou, když je opouštíte, je to docela těžké. Jsem jen člověk, i když jsem superman. Ale zkrátka chci hrát fotbal, jsem tady, abych udělal vše proto, abychom uspěli,“ dodal.

V této sezoně je s patnácti zásahy jasně nejlepším střelcem AC Milán, produktivnější jsou v Serii A pouze Cristiano Ronaldo (Juventus), Romelu Lukaku (Inter) a Luis Muriel (Atalanta). 

„Hlava je někdy rychlejší, než co zvládnou nohy. Ale cítím se výborně a pokaždé, když jdu na hřiště, jsem jako malý kluk, co si poprvé kope s míčem. Kdyby záleželo na hlavě, neskončím nikdy. Nejsem stejný hráč jako dřív, ale pořád mám svou výkonnost,“ konstatoval Ibrahimovic. Na dresu bude mít číslo 11, které mu velkoryse přenechal o osmnáct let mladší Alexander Isak. 

„Říkal, že si ji vezme zpátky za šest nebo sedm let, až skončím,“ komentoval to se smíchem rodák z Malmö.

Kromě čtvrtečního zápasu s Gruzií čeká v rámci tohoto srazu Švédsko ještě kvalifikace v Kosovu a přípravný zápas s Estonskem. Na mistrovství Evropy se Seveřané ve skupině potkají se Španělskem, Slovenskem a Polskem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud